GÜNCEL

Orduda gözaltı ve tutuklamalar devam ediyor

Darbe girişiminden sorumlu tutulan askerlere yönelik gözlatı ve tutuklamalar devam ediyor

Darbe girişiminin ardından gözaltı ve tutuklamalar devam ederken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaklaşık 6 bin gözaltı olduğunu açıkladı.

Bozdağ, darbe girişimiyle ilgili "Şu anda temizlik devam ediyor. 6 bin civarında gözaltı var. 6 bini de geçecektir. Bunlarla ilgili adli süreç devam edecektir" dedi.

Habertürk'ün bildirdiğine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaveri Albay Ali Yazıcı için de gözaltı kararı alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başyaveri Albay Ali Yazıcı da tutuklananlar arasında yer aldı. Havacı, denizci ve karacı olan diğer 3 yaver ise gözaltına alındı.

Habertürk Haber Merkezi'nin edindiği bilgiye göre, Yazıcı 15 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte Marmaris'te değil, Ankara'da olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırgayı'da Albay Yazıcı'nın kaçırdığı iddia edildi.

Gelen son bilgilere göre Ankara'daki Jandarma Genel Komutanlığı'nda arama yapılıyor. Öte yandan İstanbul Jandarma Kom. Alb. Gürcan Sercan'ın İstanbul Maslak'taki odasındaki arama sürüyor.

Darbe girişiminin başarılı olması halinde oluşturulacak Sıkıyönetim Komutanlıklarının başına atacak olan 8 general dün akşam saatlerinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Sıkıyönetim Komutanlıkları'na atanacak 8 generalin tümünün Hava Kuvvetleri'ne mensup olması ise dikkat çekiciydi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi davalarda Deniz Kuvvetleri ile birlikte en çok personelin tutuklandığı ve tasfiye edildiği kuvvet olarak öne çıkmıştı.

8 HAVACI GENERAL YAKALANDI

Başarısız darbe girişimin ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Hürriyet'in edindiği bilgilere göre darbenin başarılı olması halinde Sıkıyönetim Komutanlıkarı oluşturulacaktı. Bu komutanlıkların başına da Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'nda görevli generaller atanacaktı. Bu generaller ise şunlardı. Tuğgeneral İrfan Can, Tümgeneral İmdat Bahri Biber, Tümgeneral Fethi Alpay, Tümgeneral Haluk Sahar, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tümgeneral Şaban Umut, Tümgeneral Serdar Gülbaş.

İşte bu 8 havacı general dün akşam saatlerinde İstanbul Sabiha GökçenHavalimanı'nda İstanbul polisinin düzenlediği operasyonla yakalandı. Gözaltına alınan 8 general İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.  
 
DENİZLİ

Soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile 51 rütbeli askeri personel tutuklandı.Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan 105 rütbeli askeri personelden 58'inin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Adliyeye sevk edilen Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Özbakır ile subay ve astsubaylardan oluşan 51 askeri personel, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 6 askeri personel ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Tutuklanan askeri personel İzmir'e nakledildi, gözaltındaki diğer askerlerin ise İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri sürüyor.
 
ORDU
 
Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Ordu İl Emniyet Müdürlüğü'nde çeşitli birimlerde görev yapan 6'sı 4'üncü sınıf, 4'ü 3'üncü sınıf 10 rütbeli polis, FETÖ/PDY darbe girişimi soruşturması ve silahlı terör örgütü yapılanması mensubu iddiasıyla dün gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 10 polis İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, soruşturmanın da devam ettiği belirtildi.

KAYSERİ

Darbe girişiminin meydana geldiği 15 Temmuz gecesi Kayseri Erkilet 12’nci Hava Ana Üs Ulaştırma Komutanlığı’ndan izinsiz olarak havalanan ve Malatya Havaalanı’na yine izinsiz iniş yapan 8 askeri uçaktaki 39 yüksek rütbeli subay, pilot ve teknisyenler, Malatya’da gözaltına alındıktan sonra emniyet güçleri tarafından karayoluyla Kayseri’ye getirildi. Ellerinin plastik kelepçesi ve rütbeleri sökülmüş olan bu askerler, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildiler.

Bu arada Erkilet 12’nci Hava Ana Üs Ulaştırma Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Cemal Akyıldız, İstanbul Harbiye Orduevi’nde gözaltına alınmış, aynı üste görevli Pilot Hava Albay Erhan Baltacıoğlu da tutuklanmıştı.