GÜNCEL

Almanya ve Türkiye 10 maddede anlaştı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mültecilere 3 milyar euroluk fon için derhal harekete geçileceğini söyledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mültecilere 3 milyar euroluk fon için derhal harekete geçileceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, "Suriye'deki gelişmelerden en fazla Türkiye ve AB etkileniyor. Türkiye ve Almanya sınırda bekleyenlere ortak yardımda bulunacak" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor' diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor' diye Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez" dedi.

 

Merkel ile görüşmelerinde düzensiz göç dalgasıyla başa çıkabilmek için 10 önemli konuda birlikte hareket etme kararı aldıklarını da dile getiren Davutoğlu, mutabakat konularını ise şöyle açıkladı:

"Suriye'de sivillere yönelik saldırıların durması konusunda birlikte bir diplomatik girişim başlatma kararı aldık.. Şu anda Suriye sınırında bekleyen mültecilere birlikte yardım ve işbirliği konusunda karar verdik.. Son günlerde sahte can yeleği ve bot yapanlara karşı ciddi operasyonlar yaptık, bunlar devam edecek.. Almanya ile illegal geçişlere karşı ortak çalışmaları artıracağız.. Almanya ve Türkiye Frontex'in etkin çalışması için ortak hareket edecek"

Kasım ayında varılan uzlaşı sonrası Avrupa Birliği Türkiye'nin Avrupa'ya gelen göçmen sayısını azaltmasını bekliyor.

Mutabakat ile Türkiye'nin Haziran ayına kadar geri kabul anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmesi karşılığında, Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde vize serbestisi düzenlemesinin Ekim'de yürürlüğe girmesi de öngörülüyor.

Davutoğlu, mülteci kriziyle ilgili NATO'nun da devreye girmesi için Türkiye ve Almanya'nın ortak girişimde bulunacağını vurgulayarak, "Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Türkiye ve Almanya mülteci konusunun NATO'da gündeme gelmesi için ortak çaba gösterecek.. Ayrıca Suriyelilerin yerleştirilmesi için etkin bir mekanizma üzerinde çalışacağız. Perşembe günü Göç İdaresi başkanımız Yunanistan'a gidecek, aramızda var olan geri kabul anlaşması konusunda atılacak adımları birlikte kararlaştıracağız" dedi.

Davutoğlu AB'nin Suriyeli mültecilere harcanması amacıyla Türkiye'ye ayırdığı kaynağa dairse, "3 milyar euro'luk fonun kullanılması için derhal harekete geçilecek, önümüzdeki hafta bu fonun kullanılacağı ilk projeler AB'ye iletilecek. Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık harcamaları konusunda hazır olan projeleri iletip fonun kullanımı başlayacak" ifadesini kullandı.

Türkiye ile AB'nin Kasım ayındaki ortak eylem planında Türkiye'nin toprakları üzerinden Avrupa'ya geçen göçmen sayısını sınırlaması karşılığında 3 milyar euro mali destek alması da öngörülmüştü.

MERKEL'DEN YASAL GÖÇ YORUMU

Merkel ise Halep kentinden kaçan Suriyelilerin Rusya destekli hükümet güçleri tarafından bombardıman altında tutulmasını "dehşet verici" bulduğunu ifade ederek, mevcut ortamda Suriye'de barış görüşmelerinin yapılmasının çok zor olduğunu belirtti.

"Biz gerçekten yasadışı göçü engellemek istiyorsak, yasal göçmenleri kabul etmeye hazır olmamız lazım" diyen Merkel, AB ülkelerinin mülteciler konusundaki yükümlülükleriyle ilgili "Kontenjan kurmak istiyoruz. Bu konuda Avrupa Komisyonu'nda da çalışmalar yürütülecektir" dedi.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i resmi törenle karşıladı.

Çankaya Köşkü'ndeki törende, iki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Merkel, tören kıtasını Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı. Davutoğlu ve Merkel, resmi heyetlerini birbirlerine takdim etmelerinin ardından Köşk'e girişlerinde el sıkışarak gazetecilere poz verdi.

Daha sonra Köşk'ün balkonuna çıkan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Merkel kısa bir süre Ankara'yı izledi. Davutoğlu, Merkel'e Başkent'i anlatarak, Anıtkabir'i ve bazı binaları gösterdi. Merkel'in, Ankara'nın nüfusunu sorması üzerine Başbakan Davutoğlu, kentin yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olduğunu söyledi.