GÜNCEL

Maaşınıza zam isterken yapmamanız gereken 5 şey

Maaşınız artırılması için işvereninizle görüşmeden önce bu 5 şeye dikkat etmelisiniz

İşvereninizle maaş artışı konusunda bir görüşme yapmak dışarıdan zor gibi görülebilir, fakat aşağıdaki ipuçlarını dikkate alırsanız bu süreci kolaylıkla atlatabilmeniz mümkün. 

İK uzmanları bu konuda bazı kritik noktaların altını çiziyor. 

İşte maaşınıza zam isterken dikkat etmeniz gereken 5 şey

1- Maaşınız için asgari bir sınır koymayın

Dijital pazarlamacı Keith Andrew, iş hayatında yüzlerce kişi ile müzakare yaptığını ve insanların bu aşamada yaptığı en büyük hatalardan birinin maaşları için asgari bir sınır koymaları olduğunu söylüyor. Andrew, böyle bir sınır bir kere konduğunda artık işveren için ne kadar aşağıya gidebileceğinin belirlendiğini ifade ediyor. 

2- Yaşınız, finansal zorluklarınız ve sağlığınız ile ilgili bilgileri paylaşmayın

Andrew, yaşınızın işyerinde başkalarının ilgisini çekecek bir konu olmadığını, zam isterken bunu paylaşmanın daha yüksek maaş alınmasını engelleyebilecek unsurlardan biri olduğuna dikkat çekiyor. Bununla birlikte finansal zorluklar ve sağlık problemlerini konuşmak için de bu görüşmelerin doğru yer olmadığını söylüyor.

3- Tehdit etmeyin

Brian J. Hu zam görüşmelerinde yapılan en büyük hatalardan birinin de ültimatom vermek olduğunu söylüyor. Hu, "Eğer bu kada zam almazsam işi bırakırım" sözünü kullanmayın diyor.

4- "Piyasadaki değerinizi" bilin

IT danışmanı Shane Dempsey, kendi işiniz ile ilgili sektör ortalamalarını ve diğer şirketteki maaş seviyelerini bilmeniz gerektiğini ifade ediyor. Böylelikle daha makul bir maaş görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz.

5- Elmalarla armutları birbirine karıştırmayın

Andrew, zam görüşmesinde diğer çalışanları, onların pozisyonlarını ve maaşlarını konu etmenin size maaş zammı konusunda yardımcı olmayacağını hatırlatıyor. Andrew, farklı kişilerin farklı yeteneklere sahip olabileceğinin altını çiziyor.