GÜNCEL

Davutoğlu: Daha fazla kuvvet gönderilmeyecek

Başbakan Davutoğlu, Musul yakınlarında görevlendirilen Türk askerinin geri çekilmesini isteyen Irak Başbakanı'na bölgeye daha fazla kuvvet intikâli gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika kentine peşmergenin eğitimi için asker göndermesini eleştiren Irak Başbakanı Haydar İbadi'ye bir mektupla yanıt verdi.

Davutoğlu, mektubunda, Irak'ın, tüm ülkelerce saygı gösterilmesi gerektiğine inandığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda en hassas ülkelerden biri Türkiye'nin bunu yıpratacak herhangi bir adım atmayacağını kaydetti.

"Irak hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika'ya kuvvet intikâli gerçekleştirilmeyeceğini" belirten Başbakan, mektubunda Türkiye'nin, Irak'a IŞİD ile mücadelesinde her türlü desteği kararlılıkla vermeye devam edeceğini, bu konuda Irak hükümetiyle olan işbirliğini danışma ve eşgüdüm içerisinde derinleştirmek istediklerini ifade etti.

Davutoğlu'nun mektubu öncesinde Başbakan İbadi bir açıklama yapmış, Türk askerinin 48 saat içerisinde çekilmemesi durumunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurmak da dahil bir dizi önlem alınacağı belirtilmişti. 

Türkiye Mart 2015'ten bu yana Kuzey Irak'taki peşmergeye askeri eğitim veriyor. 

IRAK'TAN TÜRKİYE'YE MÜDDET