GÜNCEL

Irak Cumhurbaşkanı: Türkiye uluslararası hukuku ihlâl ediyor

Irak Cumhurbaşkanı, nöbet değişimi için IŞİD'in elindeki Musul yakınlarına gelen Türk askeri birliğiyle ilgili “uluslarararsı hukukun ihlâlidir” dedi.

Peşmergenin eğitimi için Musul yakınlarında bulunan Türk birliğinin görev değişimi nedeniyle Musul yakınlarına gelmesi üzerine Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum bir açıklama yaptı.

Kararın bölgedeki gerilimi artırdığını söyleyen Masum, “uluslararası hukukun ve Irak'ın milli egemenliğinin ihlâlidir” dedi.

Masum'dan önce açıklama yapan Başbakan Haydar El İbadi de “Sayısı bir alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik. Bu, Irak'ın egemenliğine karşı riskli bir ihlâldir" demiş, "Türkiye'den komşuluk ilişkisine saygı gösterip derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz"ifadelerini kullanmıştı.

Ağustos 2014'ten bu yana IŞİD'in elindeki Musul yakınlarında yer alan Başika bölgesine dün akşam saatlerinde 150 civarında asker gönderilmişti. Türk askeri bölgede 2,5 yıldır Peşmerge'ye eğitim veriyor.

MUSUL'DA ASKER DEĞİŞİMİ