GÜNCEL

Birleşme rüzgarı 2016'da devam eder mi?

Bu yıl birleşme ve satın almalar tüm zamanların en yükseğine ulaştı. Peki rüzgar 2016'ta da esmeye devam eder mi?

2015 yılında rekor seviyelere ulaşan birleşme ve satın almaların 2016'da da hız kesmeden devam etmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük bankalarından Goldman Sachs ve JP Morgan Chase'in birleşme ve satın alma birim başkanları Paul Parker ve Kurt Simon da özellikle ABD ekonomisindeki büyümenin yarattığı ivmeyle beraber Fed'den beklenen faiz artışı ve küresel ekonomideki sıkıntılara rağmen anlaşmaların hızla devam etmesini beklediklerini söyledi.

En son Pfizer ve Allergan'ın yaptığı dev anlaşmayla rekor seviyeye ulaşan birleşme ve satın almalar açısından 2015 oldukça heyecan verici bir yıl oldu. Her ne kadar değerlemeler önceki yılara göre düşüş gösterse de (2014'te FAVÖK'ün 13 katı ödeme yapılırken bu yıl ortalama 11,5 kat ödeme yapıldı) 10 milyar doların üzerinde değere sahip 65 anlaşmayla büyük anlaşma bakımından da rekor kırıldı.

Özellikle Pfizer-Allergan'ın yanı sıra Dell-EMC, Anheuser-Busch InBev-SABMiller gibi sektöründe dünyanın en büyüklerini yaratan birleşmelerle büyük patlama görüldü.

Önümüzdeki yıl için de artan jepolitik riskler, Çin'de yavaşlama ve Fed'in faiz artırımı gibi çeşitli riskler bulunsa da analistler piyasanın canlı seyrini sürdürmesini bekliyor. 

Simon özellikle petrol ve gaz sektöründe güçlü şirketlerin birleşmeye gittiğini görmeyi beklediğini söyledi.