GÜNCEL

Pimco'ya küresel ekonomi için bu yıldan daha kötüsü olamaz

Pimco'ya göre önümüzdeki yıl bu yıldan daha kötü olmayacak

Dünya ekonomisi için 2015'ten daha kötüsü olamayacağını söyleyen dünyanın en büyük fon yöneticilerinden Pimco'ya göre önümüzdeki yıl küresel ekonominin pek çok kısmında toparlanma görülecek.

Küresel ekonomik büyümede de iyileşme görüleceğini söyleyen Pimco Asya Portföy Yöneticisi Luke Spajic, bu durumun ABD Merkez Bankası Fed'in Aralık'ta yapması beklenen faiz artışının olumsuz etkilerini azaltacağını söyledi.

Spajic, "2015'in sadece rakamsal olarak bir dip olabileceğini düşünüyorum; makro veriler önümüzdeki yıl toparlanma sinyalleri veriyor" dedi.

Ancak her ne kadar dolarda kısa vadede bir düzeltme görülebilecek olsa da, Spajic'e göre ABD para birimi Fed faiz artışının ardından başta yuan olmak üzere diğer para birimleri karşısında kazançlarını artıracak.

Spajic, "Dolar konusunda hala boğayız ancak ilk ya da ikinci Fed artırımmından sonra tarihsel olarak bakıldığında dolarda da bir düzelme olma eğilimi oluyor. Asya para birimlerinde de kâr etmek için bir fırsat olabilir" dedi.

Özellikle emtia fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle gelişen ülkelerde görülen yavaşlama IMF'nin 2015 büyüme tahminlerini 2009'dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 3,1 seviyesine indirmesine sebep olmuştu.  

Ancak son zamanlarda iyimser beklentiler artıyor. Citigroup'un gelişen piyasalar için Ekonomik Sürpriz Endeksi Nisan'dan bu yana en güçlü seviyelerinde seyrederken, Rusya ve Brezilya gibi ülkelerde ticaret fazlaları beklentilerinde üzerinde geliyor.