GÜNCEL

Dışişleri Bakanı: Suriye sınırında operasyonlar yoğun boyut kazanacak

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin açıklamasının ardından Türkiye Dışişleri'nden de Suriye sınırına ilişkin açıklama geldi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin dün Suriye sınırında IŞİD'e karşı Türkiye ile operasyona hazırlandıklarını açıklamasının ardından bugün de Türkiye Dışişleri'nden açıklama geldi.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, "Sınırımızdaki DAEŞ'in hala kontrol ettiği bölgedeki DAEŞ varlığının sona erdirilmesi konusunda bazı planlamalarımız var. Bu planlar tamamlandığında operasyonlarımız daha yoğun boyut kazanarak sürdürülecek. Bunu önümüzdeki günlerde göreceksiniz" dedi. 

"Sayın John Kerry'nin ifade ettiği gibi hala Türkiye'nin sınırlarının belirli bir bölümünde DAEŞ'in mevcudiyeti sürüyor" diyen Sinirlioğlu, "Biz DAEŞ'in sınırlarımızda varlığını sürdürmesine izin vermeyeceğiz. DAEŞ'ten kaynaklanan Türkiye'nin güvenliğine yönelik tehditlere karşı birçok tedbir almaktayız ve almaya devam edeceğiz. Bu tedbirleri DAEŞ ile mücadele koalisyonundaki ortaklarımızla, müttefiklerimizle koordinasyon içinde yürütüyoruz" ifadelerinin kullandı.

DAEŞ'e operasyona karşı bir takım planları olduğunu kaydeden Sinirlioğlu, detaylşı bir açıklama yapamayacağını belirtti.

"ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 'Suriye'nin kuzey sınırının yüzde 75'i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için operasyona giriyoruz' şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklamada geçen 'operasyon' ifadesi ne anlama geliyor?" sorusu üzerine Sinirlioğlu, aynı konuda "operasyon" ifadesini daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve kendisinin de kullandığını hatırlattı. 

Türkiye'nin ulusal güvenliğine dönük Suriye'deki kaostan kaynaklanan tehditlere karşı sürekli olarak tedbirler aldığını vurgulayan Sinirlioğlu, şunları söyledi:

"Alınan tedbirlerin yürütülmesi, farklı düzlemlerde, farklı düzeylerde yürütülen operasyonlar neticesinde hayata geçirilmektedir. Aslında o bölgelerde biz uzun zamandan beri ABD ile hava operasyonları yürütüyoruz. Bunları DAEŞ ile mücadele koalisyonu marifetiyle yaptığımız gibi milli olarak da gerçekleştiriyoruz. Sınırımızdaki DAEŞ'in hala kontrol ettiği bölgedeki DAEŞ varlığının sona erdirilmesi konusunda da bazı planlamalarımız var. Bu planlar tamamlandığında operasyonlarımız daha yoğun boyut kazanarak sürdürülecek. Bunu önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Dolayısıyla farklı ve yeni bir şey söz konusu değil ama tekrar altını çizeyim, devam eden bazı planlamalarımız var. Bu planlamalar ortak harekat planlamalarıdır. Bunlar tamamlandığı zaman ne gibi tedbirler alınacağını, ne gibi operasyonlar yürütüleceğini birlikte göreceğiz." 

ABD İLE SINIR OPERASYONU