GÜNCEL

Obama: Türkiye IŞİD ile mücadelemizde müttefikimizdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama düzenledikleri basın toplantısında terör, mülteci krizi ve iklim değişiklikleri hakkında konuştuklarının açıkladı.

G20 zirvesi kapsamında bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmesi sona erdi. Bir saat süren görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında Erdoğan ve Obama teröre karşı ortak hareket etme konusunda açıklamalar yaptı.

ABD lideri Barack Obama G20'nin geleneksel olarak, küresel ekonomik konularını tartışmak için bir platform olduğunu ancak Paris saldırıları sonrası gündeme acil konuların dahil olduğunu belirtti.  
Obama, "Ankara’daki saldırıda olduğu gibi Fransa’daki saldırı da masum insanları hedef alan saldırılar. Bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılardır" dedi.

Türkiye'nin hem Irak hem Suriye’de IŞİD tehdidiyle ilgili savaşma konusunda önemli bir ortak" olduğunu söyleyen ABD Başkanı;  "NATO’da bir müttefik olarak IŞİD’e karşı yapılan mücadelede Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur. Suriye’deki felaket ortamını gidermek için ortak olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla çok verimli bir toplantı oldu. Türkiye Suriye sınırında IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük. Viyana’daki görüşmelerden bahsettik. Hem Ankara hem Paris hem de Suriye’de felaket acılar yaşatan IŞİD ile nasıl mücadele edeceğimizden bahsettik" dedi.

Mülteci krizine de değinen Obama, yaklaşık 2 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin üzerindeki yükü bildiklerini, dünyanınn en büyük insani yardım sağlayıcısı olan ABD'nin Türkiye'yle omuz omuza olacağını söyledi.

'KOLLEKTİF TERÖRLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Obama'dan önce söz alan Erdoğan ise "Bildiğiniz gibi terörün dini ırkı milleti vatanı yoktur" diyerek Fransa’da da Ankara’da, Gaziantep’te, Suruç’ta  ve Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kalındığını söyledi Erdoğani "Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır" dedi.

Suriye'de DAİŞ ile olan mücadeleyi de ele aldıklarını söyleyen Erdoğan "Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları da değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz" dedi.