GÜNCEL

Süper Lig futbolcularının sadece yüzde 9'u altyapıdan geldi

İsviçreli bir araştırma kuruluşunun araştırmasına göre Türkiye'de Süper Lig futbocularının sadece yüzde 9'u Türkiye'de yetişmiş futbolculardan oluşuyor

Avrupa'da futbol kulüpleri kendi altyapılarından yetişen oyunculardan bir kadro oluşturmak yerine daha çok dışarıdan transfer etmeyi tercih ediyor. Bu durum Türkiye Süper Lig'i için de geçerli.

İsviçreli araştırma şirketi CIES Football Observatory'nin araştırmasına göre 2009 yılından bu yana Avrupa liglerindeki futbol kulüplerinde kendi altyapısından yetişen futbolcuların sayısı bu yıl en düşük düzeye indi. Buna göre bu liglerdeki futbolcuların beşte birinden azı altyapıdan geldi.

İngiltere Premier League'de ise her 10 oyuncudan biri altyapıdan geldi. İtalya ve Türkiye bu açıdan en düşük seviyeye ait ülkeler olarak dikkat çekti. İki ülkenin futbol ligindeki oyuncuların sadece yüzde 9'u altyapıdan yetişmiş oyunculardan oluşuyor. Şirketin takip ettiği 31 ligden sadece Belarus'ta kadroların üçte birinden fazlası altyapıdan geldi.  

Bu durum transfer rakamlarına da yansıdı. İngiltere'de bu yıl yapılan oyuncu transferlerinin büyüklüğü 1,5 milyar doları buldu. Bu büyüklük 2015 yılı küresel transfer pazarının yüzde 40'ına karşılık geldi. Bu transferlerin yüzde 65'i ülke dışından yapıldı.