GÜNCEL

Erdem Başçı G20 toplantısı için Peru'ya gidecek

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, G20 Merkez Bankası Başkanları ve Maliye Bakanları toplantısı için Peru'ya gidiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, gelişen ekonomilerin tüm dünyanın gündeminde olduğu günlerde G20 ülkelerinin merkez bankası başkanları ve maliye bakanları ile bir araya gelmek için Peru'nun başkenti Lima'ya gidiyor.

ABD Merkez Bankası FED'in faiz artışına yaklaştığı belirtilen ve Çin'in büyümesinin yavaşlamanın küresel piyasaları sarstığı günlerde gelişen ekonomilerdeki merkez bankalarının patronlarının her adımı merakla takip ediliyor. G20 merkez bankası başkanları ve maliye bakanları son olarak Eylül ayının başında Ankara'da bir araya gelerek, küresel ekonominin durumunu değerlendirmişti.

Ancak o günden bu yana FED'in faiz artışını erteleyeceğine yönelik beklentiler artarken, bu durum gelişen piyasalara olumlu yansıdı. MSCI Gelişen Ülke Endeksi son bir haftalık süreçte yüzde 5'e yakın yükselirken, dolar/TL 3,07 seviyelerinden 2,93'e kadar gevşedi.

TCMB de bu küresel ortamda para politikasında sadeleşme adımları açıklayarak, FED'in normalleşmesini bekleyerek harekete geçeceğini açıklamıştı. TCMB yıl başından bu yana Türk Lirası'nda kaydedilen yüzde 20'ye yakın değer kaybına rağmen faiz silahını kullanmadı.

GELİŞEN PİYASALARDA FIRSAT MI VAR KRİZ Mİ?
MERKEZ BANKASI FED'İ BEKLERKEN ŞAHİNLEŞECEK

TCMB Başçı'nın programına ilişkin bilgi vermedi.

Peru'dan ne bekleniyor?

Ağustos ayında Çin'in para birimini devalüe etmesini takiben artan volatilite ve düşüşe geçen fiyatlar yıl başından günümüze kadar gelen süreçte çoğu varlık sınıfının getirisine büyük darbe vurdu. Uluslararası Finans Enstitüsü'nün tahminlerine göre bu yıl 540 milyar dolar sermayenin gelişmekte olan piyasalardan çıkması bekleniyor, ki bu da son 30 yılın ilk net çıkışı olacak. UFE'nin bir başka değerlendirmesine göre ise, geçtiğimiz on yılda gelişmekte olan dünyadaki toplam şirket borcu beş kat artmış durumda.

Para birimlerinde yaşanan değer kaybı, çoğunluğu yabancı para olan borcun ödenmesini daha da zorlaştıracak.

Acı çekmekte olan sadece piyasalar değil. IMF'nin tahminlerine göre Çin'deki yavaşlama ve Brezilya'nın gerilemesiyle birlikte gelişmekte olan piyasaların büyümesi 2015'te üst üste beşinci kez yavaşlayacak. Bu arada, geçen Cuma yayınlanan iç karartıcı ABD istihdam verisi sağlam bir şekilde büyüyormuş gibi gözüken tek büyük ekonomiyle ilgili şüpheler uyandırdı.

Merkez bankacıları ve devlet yetkilileri tüm bunları açık seçik ve sıralı bir şekilde konuşma teminatı vererek Lima'da tartışacak ve birbirlerinin ekonomilerindeki “dağılmaları” en aza indirgemeye çalışacaklar. Ağustos'ta para birimindeki devalüasyonun yarattığı çalkantılar göz önünde bulundurularak Çin, para politikasındaki amaçlarını daha net bir şekilde açıklaması yönünde teşvik edilecek. Ve FED bir kez daha sıkılaşmaya başlaması için zorlanacak. Ancak her iki ülke için de yapılacak eleştiriler, güveni artırmak için birleşik bir cephe havası yaratmak amacıyla nispeten yumuşatılacak.

RAJAN'DAN IMF'YE: GELİŞEN ÜLKELERİN İHTİYAÇLARI KARŞILANSIN
TEMPLETON: GELİŞEN ÜLKELERDE 10 YILIN FIRSATI VAR AMA TÜRKİYE'DEN UZAK DURUYORUZ