GÜNCEL

Akdeniz'de oyun değiştirecek doğalgaz keşfi

İtalyan enerji firması Eni, Mısır açıklarında dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birini bulduğunu açıkladı

İtalyan enerji şirket Eni, Mısır açıklarında dünyanın en büyük doğalgaz yataklarından birini bulduğunu açıkladı.

Şirket, 30 trilyon kübik feet (5.5 milyar varil) büyüklüğünde olduğu tahmin edilen rezervin bugüne kadar Akdeniz'de keşfedilen en büyük rezerv olduğunu ve Mısır'ın enerji ihtiyacını on yıllar boyunca karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.

Büyük bir kısmı Mısır tarafından kullanılacak gazın, bir kısmının da Eni'nin bölgede sahip olduğu LNG santrali aracılığıyla ihraç edilmesi planlanıyor.

Eni'nin CEO'su Claudio Descalzi, keşfin hem Eni hem de Mısır için tarihi nitelikte olduğunu ve bundan sonraki planları tamamen değiştirecek bir rol oynayabileceğini söyledi.

Descalzi proje için hızla çalışmalara başlayacaklarını ve en yakın zamanda üretime başlayacaklarını kaydetti.

Geçmişte dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçılarından biri olan Mısır iç talepteki hızlı artış sebebiyle son yıllarda net ithalatçı pozisyona geçmişti. Yeni bulunan rezerv, yıllardır yaşadığı en büyük enerji krizlerinden biriyle karşı karşıya olan ülkenin hızla büyüyen iç talebi karşılamasına ve ihracatçı konumuna dönmesine yardımcı olabilir.

İSRAİL'E ETKİSİ

Mısır'da bulunan rezervin tahmin edildiği büyüklükte olması, İsrail açıklarında bulunan Leviathan sahasının Akdeniz'in en büyük rezervi tacını da elinden alınması anlamını geliyor. Yeni rezerv, Leviathan'dan çıkan gazı Mısır ve Ürdün'e satmayı planlayan İsrail'in planlarını da bozabilir.

Rezerv haberinin ardınan bugün İsrailli enerji şirketilerinin hisselerinde görülen düşüş Aralık'tan bu yana en yüksek seviyey ulaştı. Leviathan'da ABD'li enerji şirketi Noble'la beraber sondaj yapan Delek hisseleri yüzde 15 düşerken, TA-Oil & Gas endeksinde düşüş yüzde 12'yi aştı oldu.