GÜNCEL

AB'nin İran petrolü hazırlığı

Avrupa Birliği, İran'la gelecekte yapılacak enerji anlaşmalarının temelini oluşturacak siyasi düzenlemeler üzerine çalışmalara başladı

Avrupa Birliği, İran'la gelecekte yapılacak enerji anlaşmalarının temelini oluşturacak politik adım üzerine çalışıyor.

Görüşmeleri takip eden kaynaklar, siyasi temelli anlaşmanın Kasım ayında imzalanabileceği belirtti. Bu düzenlemeyle gelecekteki spesifik kontratlar üzerine görüşmelerin önü açılacak.

Anlaşma beş alanı kapsayacak: Petrol ve doğal gaz kontratları, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, enerji pazarı, enerji altyapısı, ve İran'ın enerji sektörüne direkt yatırım.

Şu an için İran'lı yetkililerden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. 

Brüksel merkezli Avrupa Komisyonu, "nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, enerji dahil ikili uzlaşma için yeni alanlar aranacak" dedi.  Şu an, İran ile enerji diyaloğunu başlatmak için hazırlık çalışmaları yapılma aşamadında olduklarını belirtti.

Avrupa, enerji sektöründe Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak için yeni enerji yolları arıyor. AB'de tüketilen gazın yüzde 27'si Rusya'dan tedarik ediliyor. Avrupa Komisyonu geçen sene yayınladığı raporda, İran da dahil tüm ülkelerin yeni enerji yolları bulma çalışmalarına başlaması gerektiğini belirtti.

AB, İran'dan petrol ithalatını 2012 yılında durdurmuştu. İran'dan yapılan petrol ithalatı toplam ithaların yüzde 6'sını oluşturuyor.