GÜNCEL

Koalisyon görüşmelerinde uzlaşma ve ayrışma olan noktalar

İşte üçüncü tur koalisyon görüşmeleri sonunda iki partinin tokalaştığı, uzlaşmaya yaklaştığı ve uzlaşamadığı başlıklar

AK Parti ile CHP arasındaki heyetler arası koalisyon görüşmelerinin üçüncüsü dün gerçekleşti. Yaklaşık 7 saat 40 dakika süren görüşmede ağırlıklı olarak ekonomi başlığı ve seçim barajı konuları ele alındı.

İki partinin heyetleri yine Ankara Palas Devlet Konukevi’ndeki bir araya geldi. AK Parti heyetinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan ve Mücahit Arslan yer alırken, ekonomi başlıklarının konuşulmasından dolayı heyete eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da dahil oldu.

AK Parti’nin 6 kişilik heyetine karşılık CHP, Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek’ten oluşan 5 kişilik heyetle masaya oturdu.

CHP’NİN VAATLERİ

CHP, emeklilere yılda 2 maaş ikramiye, asgari ücret üzerindeki gelir vergisinin kaldırılması ve ücretin bin 500 lira yapılması, çiftçiye mazotun 1.5 liradan satılması ve aile sigortasına geçilmesi önerilerini masaya koydu. AK Parti heyetinin, bütçe dengelerini sarsacağı gerekçesiyle CHP’nin önerilerine karşı çıktığı öğrenildi. CHP heyeti ise, 4 vaadinin gerçekleşmesinin bütçeye sadece 66 milyarlık bir yük getireceğini savundu. İki parti sosyal yardımlarda suistimalleri önleyecek tedbirlerin alınması noktasında ise fikir birliğine vardı.

MHP GÖLGESİ

Görüşme, Başbakan Davutoğlu’nun “MHP ile temasımız sürüyor” açıklamasının gölgesinde gerçekleşti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bir taraftan CHP ile koalisyon için masaya otururken, diğer taraftan ‘MHP ile de görüşme yapıyoruz’ sözleri siyasi etiğe uygun değil” dedi. Bakan Çelik, toplantı sonrası bu konudaki soru üzerine “Kendi gündemimizi takip ediyoruz. Onun dışında çeşitli kesimlerden, çeşitli değerlendirmeler oluyor. Onlarla ilgili konuları gündemimize almıyoruz” diye konuştu. 

BAHÇELİ'DEN KOALİSYON AÇIKLAMASI

ÇELİK: CUMARTESİ TOPLANACAĞIZ

Görüşmenin ardından AK Parti heyeti adına açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Bir dahaki toplantıyı cumartesi günü 14.00’te TBMM’de yapacağız. Pazartesi günü de son toplantıyla birlikte daha önce karar verdiğimiz gündemleri belirtmiş olacağız” dedi. Çelik, demokratik reformlar ve ekonomik dönüşümün aslında ayrı ayrı ele alınmamasını, birbirini bütünleyen süreçler olduğu konusunda mutabık kaldıklarını aktardı.

KOÇ: ANLAYIŞ BİRLİĞİ VAR

Görüşmenin ardından CHP heyeti adına açıklama yapan Parti Sözcüsü Haluk Koç, “Yapısal reformların gerekliliği konusunda bir anlayış birliği ortaya çıktı ve bu ifade edildi. Mali disiplin, parasal konulardaki disiplin, tüm bu dengelerin gözetilerek sosyal dengelerle, çevreyle beraber bunların korunmasının önemi ifade edildi. Tüm toplum katmanlarını kucaklayacak bir büyüme stratejisinin önemi üzerinde duruldu” dedi.

7 saat 40 dakika sonunda iki partinin tokalaştığı, uzlaşmaya yaklaştığı ve uzlaşamadığı başlıklar şöyle:

UZLAŞILANLAR

-Refahın tabana yayılması. Yeni bir teşvik ve vergi reformu.

-Kamu yatırımlarında, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması.

-Genç ve kadın istihdamını teşvik edecek önlemlerin alınması.

-Çalışan kadının ücretli doğum izninde iyileştirme.

-Çağdaş bir imar kanunu yapılması.

UZLAŞMAYA YAKIN

-Ticari faaliyette bulunan emekliden kesilen yüzde 15’lik Sosyal Güvenlik Destek Primi indirilsin mi, kaldırılsın mı?

-Kamuda taşeron işçiliğinin sona erdirilmesi.

-65 yaş aylığının artırılması; rakam konusuna kaldı.

UZLAŞMA OLMAYAN

-CHP’nin asgari ücret üzerindeki gelir vergisinin kaldırılması ve 1500 TL’ye çıkarılması.

-CHP’nin emeklilere yılda 2 maaş ikramiye önerisi.

-CHP’nin aile sigortasına geçilmesi önerisi.

-Seçim barajı.