GÜNCEL

Yunan hükümeti merkez bankasıyla da savaşıyor

Yunan hükümeti, ülkesinin borçlarını düzenleyecek anlaşma için uğraşırken karşısındaki pek çok kişiyi düşman olarak görüyor; buna kendi merkez bankası da dahil

Yunan hükümeti, ülkesinin borçlarını düzenleyecek anlaşma için uğraşırken karşısındaki pek çok kişiyi düşman olarak görüyor; buna kendi merkez bankası da dahil.

Perşembe akşamı Lüksemburg’da yapılan Eurogroup toplantısı sırasında Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan Merkez Bankası’nı “inanılmaz” bir şekilde likidite korkularını tetiklemekle suçladı. Hafta başında ise meclis başkanı bankanın yıllık para politikası raporunu kabul etmeyi reddetmişti. Bank tarafından sunulan rapor, kreditörlerle anlaşılması konusunda çağrıda bulunuyordu. Ancak mmeclis başkanı onun yerine “tiksindirici” borçların yeniden ödenmemesi gerektiğini savunan bir başka belge yayınlamayı tercih etti.

İktidar partisi Syriza ve merkez bankası arasındaki çatışma, ülkenin borç krizinin kurumların temel fonksiyonlarını yerine getirmesini dahi nasıl zorlaştırdığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Ayrıca Başbakan Alexis Tsipras için savaşılması gereken yeni bir cephe açmış oluyor.

Lombard street Research baş Avrupa ekonomisti Dario Perkins, “Bu durum olanlar karşısındaki çaresizliği gösteriyor” diyor.

Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, Syriza’dan önce iktidarda bulunan siyasi partinin bir üyesi. Eski Başbakan Antonis Samaras’ın döneminde maliye bakanlığı yapan Stournaras, bir yıl önce merkez bankası başkanlığı görevine  gelmişti. Hükümetteki görevi sırasında kreditörlerin güvenini kazanan Stournaras, ülkenin dört yılın ardından ilk kez gerçekleştirdiği 3 milyar euroluk tahvil ihracını da yöneten isimdi. 

SORU-CEVAP: YUNANİSTAN'DA SERMAYE KONTROLLERİ

MERKEZ BANKASI GÖREVİ

Varoufakis Lüksemburg’daki konuşması sırasında, merkez bankasının “Henüz ciddi bir sorun bile oluşmamışken likidite sıkıntısı olabileceğine dair açıklama yayınladığını gördüğüm tek merkez bankası” olduğunu söyledi. Bakan, “Merkez bankalarının görevi tam olarak bunun tersini yapmaktır- likiditeyle ilgili endişeleri dindirmek ve eğer eksikliği hissedilirse likidite sağlamaktır” dedi.

Tsipras hükümeti Perşembe günü yayınladığı gayri-resmi bir  metinde; sermaye kaçışını tetikleme, finansal sisteme zarar verme ve kreditörlerin pozisyonunu güçlendirmeye yönelik çabalar olduğunu söylemiş, ancak herhangi bir faile işaret etmemişlerdi. Resmi ağırlığı olmayan açıklamada, “Yunanistan’a şantaj yapılamayacak” deniyordu.

Çatışmanın devam etmesi durumda Yunanistan da merkez bankacılarıyla karşı karşıya gelen küçük bir grup hükümetten biri olma riskiyle karşı karşıya. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl merkez bankası faizleri onun tercih ettiği hızda indirmediği için, bankanın dış güçlerin etkisinin altında olduğunu ima etmişti. 2010 yılında Arjantin’de ise hükümetin yaklaşan borç ödemelerini rezervlerle ödeme planını desteklemediği için istifa etmişti.

BUZLARIN ERİTİLMESİ

Ancak hükümet ve merkez bankası, dün ortak bir açıklama yayınlayarak aralarındaki buzları eritmeye yönelik önemli bir adım attılar. Stournaras ve Dış İşleri Bakan yardımcısı Euclid Tsakalotos görüştü ve sonrasında yapılan açıklamada toplantının “olumlu bir havada” geçtiğini söylediler. Ayrıca açıklamada Stournaras’ın “Yunan finansal sisteminin istikrarının tamamen güvence altında” olduğu konusunda güveninin tam olduğunu belirtildi.

Hükümet kordinasyonundan sorumlu devlet akanı Alekos Flabouraris, hükümetin Stournaras’ı görevinden almak gibi bir niyeti olmadığını kaydetti.

Flabouraris, “Hükümetin önceliği kavga çıkarmak değil. Ancak hareketi yersizdi ve bu da Yunan hükümeti tarafından not edildi” dedi.