GÜNCEL

Bu haberi okumadan yeni iş aramayın

Kendinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz? Her konuda olduğu gibi iş başvurusunda da kendinizi iyi tanıyıp hedeflerinizi belirlemek en önemli şey. İşte size bu konuda yardımcı olabilecek kendinize sormanız gereken 10 soru

Konu iş başvurusu olunca bir çok soru geliyor akla, mesela iş verenin size soracağı ya da size sormasını istediğiniz sorular gibi.

Peki bir işe başvurmadan önce kendinize sormanız gereken sorular neler?

Her konuda olduğu gibi, bu alanda da işe koyulmadan önce kendinizi iyice tanıyor olmanız gerekiyor.

Bu yüzden ister ilk işinize başvurun ister iş değiştirmeyi düşünün, kendinize sormanız gereken bir kaç soru var:

1. Güncel (veya son) işiniz hakkında ne hissediyorsunuz?

Bazen başka bir yerde havanın daha güzel olacağını düşünerek yeni bir iş arayaşına girebiliyoruz. Ama güncel veya son işiniz hakkında iyilikleriyle kötülükleriyle neler hissettiklerinizi bir gözden geçirmek sizin için yararlı olabilir. En çok neyi sevdiniz? Peki en az neyi sevdiniz?

2. Uzun vadeli hedefleriniz neler?

Mülakat sorusu gibi görünse de uzun vadeli planlarını biliyor olmak yeni bir iş arayışında çok önemli. Kariyer basamaklarında yükselmeyi mi düşünüyorsunuz yoksa eğitim peşinde koşarken işinizi kolaylaştıracak bir iş mi arıyorsunuz? Genel hedeflerinizde başarılı olmak için ilerlemeniz gereken yol hangisi?

3. Tutkularınız neler? Dehanız nerede yatıyor?

Birçoğunuz için tutkularınız ve iş tarifiniz uyuşmayabilir. Eğer durum buysa en çok yapmak istediğiniz şey ne? Peki daha az yapmak istediğiniz şey? Hangi iş size daha çok ilham veriyor ve dehanızı ortaya çıkarıyor? En önemlisi de en sevdiğiniz ve başarılı olduğunuz şeyi nasıl daha sık yapabilirsiniz?

4. Hangi yönetim biçimine daha yatkınsınız?

Bazı insanların sıkıca yönetilmeye ihtiyacı varken (bazıları buna mikroyönetim diyor), bazıları da kendi hallerine bırakıldıkları bir ortamı tercih ediyor. Giriş denetlemelerini mi yoksa patronunuzun özgürce çalışabilmeniz için sizi serbest bırakmasını mı tercih ediyorsunuz? Kendinizi tek başınıza ne kadar iyi yönetiyorsunuz? Bunlar özellikle az çalışmayı düşünenler için önemli. 

5. Hangi iş/hayat dengesini daha çok isterseniz?

Her ne kadar hayat/iş dengenizin asla istediğiniz gibi olmayacağını düşünseniz de ideal durumun sizin için neye benzeyeceğini değerlendirmeniz önemli. Evde çalışmayı mı tercih edersiniz yoksa ofisinizden hergün aynı saatte çıkmayı mı? Sizin için esnek çalışma saatlerine sahip olmak mı önemli yoksa kendinize ayırabileceğiniz bir haftasonunuz olması yeterli mi? Dünyayı gezebilmek için aylık izin almanın hayalini mi kuruyorsunuz? Şirket kültürünü incelerken hedeflerinizi göz önünde bulundurmanız önemli.

6. Kişiliğiniz veya kişisel çalışma stiliniz nedir?

Eğer fazla içe dönükseniz satış pozisyonunda ya da bir sürü sunum yapmanızı gerektiren bir işte çalışmanız hayatınızı cehenneme dönüştürebilir. Aynı şekilde eğer dışadönükseniz sessiz ve sakin bir ofisde mutlu olamayabilirsiniz. Kendinizi anlamak bir şirkete uyum sağlmanızda yardımcı olacaktır.

7. Güçleriniz ve zayıflıklarınız neler?

Bazı işler doğal olarak iyi olduğunuz konulara değinecek, bazıları ise yetersiz olduklarınıza ve iş aynı olsa bile bu şirketten şirkete değişecek. Mesela bir sektörde büro müdürü olmanız bir sürü telefon görüşmesini ve düzenlemeleri içerebilir ama başka bir yerde hesaplama ve bütçeleme becerilerini gerektirebilir. Sınırlarınızı ve yapabileceklerinizi anlamak yeni bir pozisyon için başvurduğunuzda seçeneklerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

8. Mükemmel iş için büyük bir değişim yapmaya hazır mısınız?

Bir şirket sırf daha uzun bir ev-iş mesafesi, farklı bir vardiya hatta büyük bir hamle istiyor diye iş teklifini hemen kestirip atmayın. Eğer ülkenin öbür ucuna mükemmel bir iş açılsaydı gider miydiniz? Peki şehrin öbür ucunda olsaydı? Gece vardiyasında ya da dönüşümlü vardiyada çalışır mıydınız? Her ay birkaç hafta seyahat etmeyi göz önüne alır mıydınız?

9. Çevrimiçi namınız sizin hakkınızda ne söylüyor?

Bir iş başvurusunda bulunmadan ve özgeçmişinizi yollamadan önce çevrimiçi varlığınızı bir gözden geçirin. Kendinizi Google'da aratın ve nelerin çıktığına bir bakın. Sosyal medya hesaplarınızdaki gizlilik ayarlarınızı değiştirin ve yarın öbür gün sizi utandırabilecek resimlerinizi ve durum güncellemelerinizi silin. Sonrasında sosyal medya profillerinizi, özellikle LinkedIn profilinizi iyi bir izlenim bırakmak için iyileştirmeye vakit ayırın.

10. Finansal hedefleriniz neler?

Güncel maaşınız uzun vadeli maddi hedeflerinizle uyuşmuyorsa bu sorun değil ama sizi hedeflerinize nasıl ulaşacığınızı gösteren bir yol bulundurmanız önemli. Alanınızda ya da çalışmayı düşündüğünüz alandaki maaşlar ile ilgili ufak bir araştırma yapın. Ortalama maaş sizi istediğiniz hedefe ulaştırabiliyor mu? Ne kadar hızlı? Eğer büyük hedefleriniz varsa farklılık yaratmak için farklı alanları düşünebilirsiniz.

Herhangi bir iş başvurusunda bulunmadan önce bu sorulara en iyi şekilde cevap vererek istediğiniz işi yapmak için şansınızı iyileştirebilirsiniz.