GÜNCEL

İngiltere'deki seçim sandıklarından pek çok şok edici sonuç çıktı

İngiltere'deki seçim sandıklarından pek çok şok edici sonuç çıktı

İngiltere'de dün yapılan seçimlerde oy sayımının bitmesine kısa bir süre kalmışken herkes şaşkın.

Seçim öncesi anketlerde ve yorumlarda ülkenin en büyük partisi Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi'nin oylarının ülke tarihinde hiç olmadığı kadar yakın olması ve sandıktan bir belirsizlik çıkması bekleniyordu.

İlk şok BBC, ITN ve Sky kanallarının ortaklaşa yayınladığı sandık çıkış anketinden geldi. Anket, Başbakan David Cameron'ın Muhafazakarları'nın 316 sandalyeyle parlamentoda çoğunluğu elde edemese de, 238 sandalye alması beklenen Ed Miliband'in İşçi Partisi'ne büyük fark atarak birinci parti olacağını söylüyordu.

Saatler ilerledikçe Cameron'ın oyları arttı, ve tek başına iktidar olacak çoğunlupa sahip oldu.

Ancak en büyüğü olsa da seçimden çıkan tek şaşırtıcı sonuç bu değil. İşte İngiltere seçimlerinden çıkan en şok edici sonuçlardan bazıları:

Herkes şimdi anketlerin nasıl bu kadar yanıldığını sorguluyor. Kararsız seçmenlerin anketörleri yanıltan cevaplar vemesi ve sandık başında oy değiştirmesi gibi bir sebep olabilir.

Ancak anketler, metotları yüzünden de seçmenlerin politik eğilimlerini yansıtamıyor olabilir; ki sebep buysa ortada çok daha sistemsel bir sorun var demek. Özellikle insanların sabit telefon kullanımının gittikçe azalması ve internet üzerinden yapılan anketlerin ancak seçilmiş kişilerle yapılabilmesi gibi gerekçeler etkili oluyor olabilir.