Cleveland Kliniği doktorlarından Daniel Neides, "Grip ile mücadele etmenin en iyi yolu dinlenmek" diyor.
Grip ve soğuk algınlığıyla mücadele etmenin en iyi yolunun dinlenmek olduğunu söyleyen Cleveland Kliniği doktorlarından Daniel Neides, bunun yanı sıra stresten uzak durmanın da iyileşme süresini kısalttığını vurguluyor
Henüz bitmeyen ve birkaç hafta daha sürecek olan grip mevsimi, binlerce insanda H3N2 adlı grip virüsü nedeniyle vücut ısısının yükselmesine ve hapşırmaya neden oldu. Genellikle doktorların akut grip vakalarında yatak istirahati önerdiği bilinse de bu önerinin tam olarak ne anlama geldiği hastalar tarafından anlaşılamayabiliyor.
Cleveland Kliniği’ne bağlı Wellness Enstitüsü'nde grip konusunda uzman olan doktor Daniel Neides, istirahat etmenin neden bazen gereksiz olduğunu, düşük sıcaklıkların ve hidrasyonun hastalığın geçmesindeki önemini açıkladı.
Genellikle şiddetli grip ve soğuk algınlığı geçiren hastalara evden çıkmamaları ve yatarak dinlenmeleri gerektiği söylenir. Yatak istirahatinin nasıl yapılması gerektiğini açıklayan Doktor Neides, bu tutumun gribi iyileştirdiği, başka insanlara bulaşmasını engellediği ve farklı hastalıkların bulaşmasını kolaylaştıracağı noktasına katıldığını belirtiyor.
İKİ CEPHEDE SAVAŞMAK KOLAY DEĞİL
Neides, “Vücudunuz bir hastalıkla boğuşurken bağışıklık sisteminiz meşgul olduğu için başka bulaşıcı hastalıklara yakalanmaya yatkınsınızdır. Sonuçta iki cephede de aynı anda savaşmak kolay değildir” diyor ve ekliyor: “Buradaki asıl nokta bağışıklık sisteminize fazla yüklenmemektir, böylelikle hastalığınızla daha iyi mücadele edebilirsiniz.”
Yatakta ya da koltukta uzanıp dinlenmenizden ziyade asıl önemli noktanın olabildiğince az hareket etmek olduğunu belirtiliyor. Egzersiz veya yüksek enerji gerektiren aktiviteler yapmak, griple mücadele ederken düşmanınız olabilir.
“Hastalar spor salonunda terleyerek iyileşebileceklerini düşünüyorlar ancak vücudunuz bir hastalıkla uğraşırken egzersiz yapmaya değil, dinlenmeye ihtiyaç duyar” diyen Doktor Neides sözlerine, “Ayrıca egzersiz yaparken vücut ısımızı arttırıyoruz. Ancak grip ya da soğuk algınlığına yol açan virüsler vucüt ısısı arttığında daha hızlı çoğalıyor” diyerek devam ediyor.
Doktor Neides, egzersiz esnasında vücudun kortizol hormonu gibi stres hormonları salgıladığını ve bu hormonların bağışıklık sistemine yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin işleyişini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu nedenle hastayken işe gitmenin kötü bir fikir olduğunu söyleyen Neides, “Yoğun bir stres altında olan insanlar da hastalıkla baş edemez” diyor.
RAHAT OLDUĞUNUZ HER POZİSYONDA DİNLENEBİLİRSİNİZ
Neides, gribal enfeksiyon veya soğuk algınlığı geçiren hastalarına bütün gün uzanarak dinlenmelerini önermediğini söylüyor. “Yatak istirahatini önermemizin nedenlerinden biri uzanırken kan dolaşımının yer çekimine karşı gelmek zorunda olmamasıdır” diyor ve ekliyor: “Uzanmanız şart değil, rahat olduğunuz ve fazla hareket etmediğiniz her pozisyonda dinlenebilirsiniz.”
Doktor Neides, yatakta uzanmak yerine rahat bir koltukta da dinlenilebileciğini belirtiyor. Ancak dik pozisyonda oturmanın, yeterli miktarda su tüketmeyen hastalarda baş dönmesine neden olabileceğini belirtiyor. Bu baş dönmesinin de mide bulantısına, daha kötü hissetmeye ve hatta ayakta duramamaya yol açabileceğinin altını çiziyor ve “Eğer ateşiniz varsa, terleyerek enerji kaybediyor olabilirsiniz. Bu da vücudunuzdaki su miktarının azalmasını kolaylaştırabilir” diyor.
Genellikle doktorların gribal enfeksiyon geçiren ve yatak istirahati yapması önerilen hastalarına aktiviteyi yavaş yavaş arttırmalarını söylediğini belirten Doktor Neides, hastanın ateşi düştüğü ve ayakta dururken baş dönmesi hissetmediği zaman aktivitenin adım adım arttırabileceğini dile getiriyor.
“Hastalara söylediğim bir şey de hasta oldukları her bir gün için iyileşme süresinin üç katı olduğudur” diyor ve ekliyor: “Bu demek oluyor ki eğer iki haftadır hastaysanız, temel enerji seviyenize gelmeniz için gereken süre altı haftadır.”
BAKTERİ YA DA VİRÜS VÜCUT ENERJİNİZİ KULLANIYOR
Sağlığınıza kavuşmanızın yollarından birkaçı diğer insanlara bulaşmasını önlemek amacıyla dışarıda bulunmayı en aza indirmekten, iyi beslenmekten, sıvı kullanımınızı arttırmaktan ve günlük aktivitelerle hastalığınızı arttırmamaktan geçiyor. Bunlar da evde istirahat etmenizi ve aktivitenizi en aza indirmeniz gerektiğini gösteriyor.
Hastalığa neden olan organizmanın ister bakteri ister virüs olsun, vücut enerjisini kullanacağını ifade eden Doktor Neides, "Yatak istirahati pek çok anlama gelebilir ancak bizim sizden asıl talep ettiğimiz dinlenmeniz ve diğer insanlardan uzak durmanız. Bulaşıcı hastalıklar kamu sağlığıyla ilgili bir durum, bu nedenle size ‘Dışarı çıkmayın' dediğimde ciddiyim” diyor.
Yatak istirahatinin gerçekten bütün gün yataktan çıkmamak anlamına geldiği birkaç nadir olayın da olduğu belirtiliyor. “Eğer bir doktor erken doğum olasılığından endişeleniyorsa önerdiği yatak istirahati gün içinde fazla ayakta durmamanız gerektiğini gösteriyordur. Aksi takdirde kasılmaların başlama riski artabilir” diyen Neides son olarak, “Yüzüstü uzanarak dinlenmenin önemli olduğu bir diğer örnek de retina yırtılması nedeniyle ameliyat olan hastalardır. Bu ameliyatlarda bir gaz baloncuğu gözün arka kısmında enjekte edilir ve bir baskı bandajı işlevi görür. Bu nedenle de yaklaşık üç hafta boyunca yüzüstü yatmanız gerekir, ancak her iki ila üç saatte bir beşer dakika ayakta durabilirsiniz” diyor.