BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolarda Merkez etkisi kısa sürdü, yeni rekorlar geldi

Dolar Merkez sürpriziyle sert düştü

Dolarda Merkez etkisi kısa sürdü, yeni rekor geldi
BUSINESSHT 24 11 2016, 08:09

Merkez Bankası'nın faiz hamlesinden sonra hızla gerileyen dolar/TL toparlanma kısa sürdü.

Piyasaların merakla beklediği TCMB Para Politikası Kurulu kararları açıklandı. 1 haftalık repo faizini 50 bps artırarak yüzde 8,00'e yükselten Merkez faiz koridorunun üst bandını da 25 bps yükseltti ve yüzde 8,50 olarak belirledi. Banka, döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğunu söyledi.

Merkez'in sürpriz hamlesi sonrası Dolar/TL'de sert düşüş yaşansa da etki kalıcı olmadı.

TCMB kararı öncesi 3,4214'ü gören Dolar/TL ilk tepkide 3,37'nin altına kadar gerilemişti. Ancak kur kararın hemen sonrasında gelen Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısıyla birlikte yeniden yönünü yukarı çevirerek tarihi zirveyi gördü. Yükselişini sürdüren kur 3,45'in üzerine kadar çıktı.

Toplantı öncesi yüzde 0,09 düşüşle 74 bin 967 seviyesindeki BIST100 endeksi ise yüzde 0,70'nin üzerinde değer kazancıyla 75 bin 612'e ulaştıktan sonra kazançlarını geri verdi ve eksiye döndü. Endeks yüzde 1,12 değer kaybıyla 74 bin 193'ten kapandı.

İlk piyasa tepkisinin çok net bir şekilde aşağı yönlü çekilme olarak görüldüğünü söyleyen İntegral Menkul Değerler'den Seda Yalçınkaya, bu durumun ne kadar süreceğinin önemli olduğunu vurguladı.

"Metindeki en önemli nokta enflasyondaki risklerin yukarı yönlü olduğuna vurgu yapılmasıydı. Geçtiğimiz toplantı metinlerinde çok fazla risk olduğu ifade edilmemişti. Hem orta hem üst banttan artırımların yapılması piyasa beklentisinin üzerinde. Yani Merkez Bankası piyasanın önünde hareket etmiş oldu. Bununla birlikte likidite artırıcı önlemlerin alınması piyasada 'Biz buradayız ve önlemleri almaya devam ediyoruz' şeklinde yorumlandı. Bekleyişte 3,40 olan dolar hızlı bir şekilde 3,37'ye geriledi ama bizim için önemli olan 3,32-3,35 bant aralığı. Buranın aşağısında artık rahatlama net bir şekilde görülüyor. Ancak piyasada güçlü dolar etkisi devam ediyor."

Meksa FX Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt ise şu değerlendirmeleri yaptı:

"Piyasada beklentilerin bir kısmı en azından politika faizinin 25 baz puan artırıma gidilebileceği yönündeydi. Dün siyasi taraftan gelen açıklamalar, bu beklentilerin biraz törpülenmesine sebebiyet verdi. TCMB'nin almış olduğu karar kısa vade için olumlu. Özellikle Merkez Bankası'nın kredibilitesine yönelik çok pozitif bir karar. Fakat Türk Lirası'ndaki yaraları net olarak sarabilir mi? Tabii ki, şu anda yaşadığımız durum sadece TCMB'ye bağlı değil. Doların Fed kaynaklı olarak güçlenmesi, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile müzakereleri dondurma kararı -ki dolar/TL'de bu karar sonrası 3,9'lara doğru bir hareketlenme görüyoruz- , güney sınırındaki çatışmalar gibi etkenler hâlâ risklerimizin yüksek olmasına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla dolar/TL'deki gerilemenin şimdilik sınırlı olduğunu gördük. Teknik olarak 3,35 seviyesinin aşağısına inilmedikçe doalr/TL'deki hareketlerin yukarı yönlü devam etmesi muhtemel. AP kararının etkilerini önümüzdeki saatlerde görebiliriz."

Dün Cumhurbaşkanı'nın Beştepe'de EKK'yı toplayacağını açıklamasının ardından 3,37 seviyelerine kadar çekilen dolar/TL kuru, Erdoğan'ın Borsa İstanbul'da yaptığı "faizleri indirin" ve "doların baskısı altında kalmamalıyız" çağrısı ve EKK toplantısı akıbeti takip edilirken bugün 3,42'yi aşmıştı.

Diğer yandan hâlihazırda aralıkta faiz artırma ihtimali ekonomistler arasında yüzde 100'e çıkan Fed'in dün yayınlanan tutanaklarında bir kez daha faiz artırım sinyali verilmiş olması doları kürsel ölçekte güçlü kılıyor.

Fed yetkilileri 13-14 Aralık'ta bu yılın son toplantısını yapacak.

PETROL

Irak'ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) ay sonundaki toplantısında varacağı muhtemel bir "üretimi kısalım" kararına katılacağını açıklaması ve Rusya'nın da "üretim kısıntısı" değil "üretimin dondurulması" taraftarı olması, haftaiçinde 50 dolar seviyesini gören petrolü 48 dolara kadar çekti.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında varil başında 47 dolardan işlem görürken, ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 48,90 seviyesinde. 

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, dün yaptığı açıklamada Irak'ın, toplam günlk 900 bin varil olması planlanan üretim kısıntısı planında yer alacağını duyurmuştu. OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi İran ise üretim kısıntısına ilişkin anlaşmadan muaf tutulmak istediğini açıklamıştı. Petrol devlerinin kritik zirvesi 30 Kasım'da. 

ALTIN

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomiyi canlandırabilecek altyapı yatırımları vaadleri ve Fed'in faiz artıracağına dair tahminlerin yükselmesiyle giderek kuvvetlenen dolar, altını da aşağı çekiyor. 

Dün mayıstan bu yana ilk kez bin 200 dolar altına inen kıymetli metal, yüzde 0,20 değer kaybıyla 1.186 dolara geriledi. 

Fiyatlar çarşamba günü bin 181 dolar ile şubattan beri en düşük seviyesine indi ve bu ay yüzde 7,3 kayıpla Haziran 2013'ten bu yana en kötü aylık performasına yöneldi.

ASYA PİYASALARI

Yatırımcılardaki "Trump" ve "Şükran Günü" iyimserliklerinin ABD hisselerini yukarı taşıması Asya'yı etkilemeye devam ediyor. 

ABD'de S&P 500 ve Dow Jones Endeksi'nin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Japon Topix endeksi de şubattan bu yana en yüksek seviyesinde. 

Yukarı

Business HT×