BIST 100 10.218,58 % -0,49
USD/TRY 32,3066 % 0,15
EUR/TRY 34,8361 % 0,06
Piyasalar
10.218,58
% -0,49
32,3066
% 0,15
34,8361
% 0,06
1,0771
% -0,10
43,15
-0,85
2.360,50
% 0,60
82,79
% -1,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

2 dakikada piyasa turu

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler ve öne çıkan haberler

2 dakikada piyasa turu
BLOOMBERG NEWS 19 04 2016, 06:24

Dün petrolle yön bulan küresel piyasalarda bugün Fed kanadından gelen şahin açıklamaları etkili olurken, yurt içinde gözler yarın verilecek faiz kararında.

Doha çözümsüzlüğünün ardından dün sert satışlarla sarsılan petrolün toparlanması risk iştahını tekrar canlandırdı. Bu yıl Fed kararlarında oy hakkına sahip Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'den gelen açıklamalar ise altın ve gelişen piyasa varlıklarında etkili oluyor.

Dün yaptığı açıklamada, kendisinin ve birçok özel sektör ekonomistinin kafasında, finans piyasaları tarafından ima edilen tahminlerden "çok daha sağlıklı bir ABD ekonomisi" canlandırdığını söyledi.

TÜRK VARLIKLARI

Yurt içinde ise yeni başkan yönetiminde ile ilk kez toplanacak Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararı yakından izleniyor.

Merkez Bankası'nın toplantıda koridorun üst bandında faiz indirimine gideceği beklentilerinin desteğiyle gösterge tahvil faizlerinde aşağı hareket dün de devam etmişti.

Güne 2,84 seviyelerinde başlayan dolar ise günün ilk yarısında hareketli bir seyir izlerken, 2,83 seviyesinin altına geldi.

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,11 düşüşle 86 bin 250 puandan tamamladı. 

PETROL

Petrol fiyatları, OPEC'in dördüncü büyük üyesi Kuveyt'teki grevin üretimi yarıdan fazla düşürmesi ile birlikte varil başına 40 dolar seviyesi civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, haftasonu Doha'da yapılan toplantıda büyük üreticilerin üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varamaması sonrası Pazartesi günü yüzde 1,4 geriledikten sonra fazla değişmedi.

Kuveyt'te Pazar günü başlayan grev, günlük üretimin yüzde 60 düşerek 1,1 milyon varile inmesine neden olmuştu.

CMC Market baş analisti Ric Spooner, "Kuveyt'teki durum üretimde oldukça önemli bir aksamaydı. Petrol piyasasında son birkaç ayda ya da haftada görülen genel güçlü seyir, tamamen Doha toplantısına ilişkin beklentilerden kaynaklanmadı, bu durum, piyasanın orta vadeli temel göstergelerindeki iyileşmeden dolayı meydana geldi" şeklinde görüş bildirdi.

ALTIN

Altın, küresel hisselerdeki yükseliş ve Fed üyelerinden Eric Rosengren'in piyasanın ABD faizi için görünümünün çok güvercin olabileceğini söylemesiyle düştü. Rosengren'in açıklamalarının borçlanma maliyetlerinin bu yıl artırılacağı beklentisini güçlendirmesi metalin cazibesinin azalmasına neden oldu.

Spot altın yüzde 0,4 düşüşle ons başına 1,227.74 dolara kadar indikten sonra, 1,230.62 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0,5 düşmüş, ardından Pazartesi günü yüzde 0,1 daha geriledi.

Australia & New Zealand Banking Group kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Rosengren'in yorumları, piyasanın Fed'in önümüzdeki bir ya da iki aydaki politika hareketleri üzerindeki odaklanmasını keskinleştirdi. Bu durum, yatırımcıların kısa vadede altında uzun pozizyon almaktan kaçınmasına neden oldu" dedi.

ASYA HİSSELERİ

Asya hisseleri, ABD hisse senetlerindeki yükselişin ardından, ham petrolün son beş günde ilk kez yükselmesinin etkisi ile değer kazandı. 

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1,4 yükselirken, Japonya'da Topix Endeksi, Pazartesi günü yüzde 3 düştükten sonra, yenin dolar karşısında 109.10 seviyesine zayıflaması ile birlikte yüzde 2,9 tırmandı.

ABD'de hisse senetleri, yatırımcıların Doha görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından petrolde görülen düşüşlerden olumsuz etkilenmemesi ve dikkatlerini bu haftaki şirket karlarına çevirmeleri ile birlikte yükselmişti.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Yatırımcıların dün petroldeki düşüşü dikkate almamaları ile birlikte, piyasada daha az şüphe var gibi görünüyor. Analistlerin ABD kar sezonuna yaklaşırken beklentilerindeki kötümserlik aşırı görünüyor. Yukarı yönde sürpriz için potansiyel var" dedi.

Yukarı

Business HT×