BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4913 % -0,23
EUR/TRY 34,9025 % 0,14
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4913
% -0,23
34,9025
% 0,14
1,0715
% 0,15
44,89
-0,46
2.331,04
% 0,64
87,58
% -0,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar haftaya petrol sarsıntısıyla başladı

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler ve öne çıkan haberler

Piyasalar haftaya petrol sarsıntısıyla başladı
BLOOMBERG NEWS 18 04 2016, 05:57

Küresel piyasalar haftaya dünyanın en büyük üreticilerinin fiyatları dondurma üzerine anlaşamadığı haberiyle petrolde yaşanan sert düşüşün yarattığı sarsıntılarla başladı.

Anlaşmaya varılabileceğine dair umutların azalmasıyla yatırımcılarda risk iştahı azalırken, güvenli liman olarak görülen varlıklar yükselişe geçti.

Yurt içinde ise gözler bu hafta yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya liderliğinde ilk kez toplanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında olacak. 20 Nisan Çarşamba günü yapılacak toplantıda, bankanın faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde geçen ay başladığı indirimlere devam etmesi bekleniyor. 

TÜRK VARLIKLARI

Haftaya sakin başlayan dolar, 2,86'nın üzerine çıktıktan sonra Türk Lirası kayıplarını geri verdi ve kur 2,85'in altına geldi. 

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,9 yükselişle 86 bin 343 puandan tamamladı. 

Türkiye iki yıl vadeli tahvil faizi, geçtiğimiz 14 ay boyunca çoğu zaman on yıl vadeli tahvil faizinin üzerindeydi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından faiz indirimine gidileceğine ilişkin giderek artan beklentiler bu bozukluğu düzeltti. Getiri eğrisinin “tersine dönmesi”, geçtiğimiz ay beklenmedik bir şekilde gelen faiz indiriminin ardından normalleşti. Fazi farkı, yavaşlayan enflasyonun politika yapıcılara genişlemeci para politikası için manevra alanı tanımasıyla, Pazartesi günü Şubat 2015'ten bu yana en fazla olan 16 baz puana tırmandı.

Meksa Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, Merkez Bankası'nın Çarşamba günkü toplantısında faiz koridorunun ist bandından indirime gideceği beklentileriyle yatırımcıların bankalara ilgisinin yüksek olduğunu söyledi.

Özavcı, petrol fiyatlarındaki düşüşün de net ithalatçı konumu nedeniyle Türk varlıklarına olumlu yansıdığını belirtti.

Commerzbank kredi analisti Apostolos Bantis, Türk varlıklarında son günlerde görülen rallinin büyük oranda "gelişen piyalara yönlük olumlu hava ve risk iştahından" kaynaklandığını söyledi.

Ancak analist, "Avrupa'daki negatif faizler nedeniyle yatırımcılar daha büyük getiriler peşinde koşmaya devam edecek ve bu da Türkiye'yi iyi bir noktaya getirecek" diyerek, yeni merkez bankası başkanı "agresif kararlar alsa dahi piyasada büyük satışlar görülmeyeceğini" söyledi.  

PETROL

Petrol fiyatları, Pazar günü dünyanın en büyük üreticileri arasında arzın sınırlanmasına ilişkin yürütülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması sonrası iki ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Üreticilerin toplantısından çıkan bu diplomatik başarısızlık, önümüzdeki dönemde de fiyatlarda güçlü düşüşler olacağı endişelerini güçlendirdi.

Batı Teksas türü ham petrol yüzde 5'in üzerinde düşüşle 38,3 dolar seviyesine inerken, brent petrol yüzde 2,6 civarı değer kaybıyla 42,1 dolar seviyelerinde.

Toplantı öncesi Suudi Arabistan İkinci Veliaht Prensi'nin, ülkesinin aralarında şimdilik üretimini azaltmayı düşünmediğini söyleyen İran'ın olduğu diğer üreticiler katılmazsa üretimi durdurmayacağını söylemesi olası bir anlaşmaya ilişkin şüpheleri artırmıştı.

Columbia Üniversitesi'nde Küresel Enerji Politikası Merkezi direktörü ve eski Beyaz Saray yetkilisi Jason Bordoff, "Doha öncesi beklentiler dikkate alındığında, üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varılamaması, muhtemelen petrol piyasasında satış dalgası getirecek. Suudi Arabistan'ın anlaşmayı bloke ediyor görünmesi, bu ülkenin petrol politikasının, İran ile süregelen jeopolitik anlaşmazlığı tarafından ne denli fazla yönlendirildiğinin bir göstergesi" dedi.

ALTIN

Altın fiyatları, petroldeki düşüşün riskli varlıkları tetiklediği satış dalgasının güvenli limanlara yarattığı ilgiyle haftaya yükselişle başladı.

Yüzde 0,5 yükselişle 1.239 dolar seviyesine kadar tırmanan altın, daha sonra kazançlarının bir kısmını vererek yatay bir seyir izledi.

Beklentilerin altında kalan ABD verileri de altın fiyatlarını yine olumlu etkiliyor.

Altın fiyatları, ABD'de sanayi üretiminin Mart ayında geçen yıldan bu yana en sert yükselişini kaydettiğini ve tüketici güveninin Nisan ayından yedi ayın en düşüğüne gerilediğini gösteren verilerden de destek buluyor.

ASYA BORSALARI

Asya hisse senetleri, petrol görüşmelerinden arzın kısıtlanması konusunda anlaşmaya varılamamasının ardından, ham petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve yendeki güçlenme ile Japonya hisse senetlerinde görülen güçlü kayıpların sonucu değer kaybetti. Bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi dört ayın en yüksek seviyesinden geriledi.

 

Yukarı

Business HT×