BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3367 % 0,14
EUR/TRY 35,1054 % 0,10
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3367
% 0,14
35,1058
% 0,10
1,0800
% -0,26
47,65
-0,28
2.219,33
% 1,12
87,39
% 1,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kur savaşlarında gizli ateşkes anlaşması

Bloomberg News Londra Bürosu Şefi Mark Gilbert'a göre geçen yılı rekor seviyelerde kapatan doların ateşini düşürmek için finans otoriteleri bir anlaşmaya varmış olabilir

Kur savaşlarında gizli ateşkes anlaşması
MARK GILBERT-BLOOMBERG NEWS 23 03 2016, 15:58

Bloomberg News Londra Bürosu Şefi Mark Gilbert, bugün kaleme aldığı yazısında geçen ay G-20 zirvesi için Çin’de toplanan bakanlar ve merkez bankası başkanlarının doların diğer para birimleri karşısındaki hızlı yükselişini durdurmak için gizli bir anlaşmaya imza attığını açıkladı.

Gilbert, böyle bir anlaşma gerçek olsa da olmasa da küresel ekonomik görünümün hassaslığı ve ABD’nin omuzlarındaki büyüme yükü gözönüne alındığında, dolardaki en ufak bir gerilemenin ABD’nin ticari ortaklarının işine geleceğini ifade etti.

“Para birimleri savaşlarının birinci kuralı, para savaşları olduğunu kabul etmemektir” diyen Gilbert, köşe yazısına şöyle devam etti:

“Kural koyucular bir yarışa girdiklerini inkâr etmek için çok büyük enerji sarfediyor. Bir yandan da komşularını bir yarışa tutuşmaklar suçluyor. Çin sonrası parmakla göstermeler daha da arttı çünkü her savaşta olduğu gibi bu savaşın da kazananı yok.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, pazartesi yayınladığı makalesinde “hiçbir ülkenin yararına olmayan rekabetçi devalüasyonları” engellemek için Bretton Woods muhataplarına yeni bir anlaşma yapılması konusunda açık bir çağrı yaptı.  Ancak bir gün sonra Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, para birimlerinin yükselişte olduğunu açıkladı. Eski İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada Japonya ve Euro bölgesinin “döviz kurunu aşağı çekmeye çalıştıklarını” söyledi.

Rajan’ın kaleme aldığı “koordinasyon ihtiyacı” oldukça önemli. Çünkü Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei’nin bu fikre “sadece bir hayal” demesi gibi birçok otorite anlaşmayı reddediyor. BNP Paribas baş ekonomistlerinden Paul Mortimer-Lee, G20’nin herhangi bir düzenleme olmaksızın daha düşük yoğunluklu para birimi savaşlarıyla geçtiğini söylüyor.

Ancak PIMCO’nun Küresel Ekonomik Danışmanı Joachim Fels aynı görüşte değil. Fels’e göre  1985’teki Plaza Anlaşması’na benzer ancak piyasa müdahalesi yeri,ne para politikalarının kullanıldığı bir türlü gizli “Şanghay Anlaşması” oldu ve bu durum doları düşürdü.

“AMB ve FED KARARLARI PARA BİRİMİ SAVAŞLARININ BİTTİĞİNİN İŞARETİ”

Para birimi savaşlarının kesildiğini gösteren diğer deliller ise Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl uygulayacağı faiz artırımlarını yavaşlatması ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) daha fazla faiz düşürmeyeceğini açıklaması.

Bir anlaşma olmuş olsun olmasın, doların bu görüşmelerin baş kurbanı olduğu su götürmez bir gerçek. Fed verilerine göre dolar son iki yılda diğer para birimleri karşısında yüzde 26 değer kazandı. Dünya ekonomisi, ABD’nin yüzde 3’ü geçen bir büyüme gerçekleştirebilmesine umut bağlamışken,  doların yeniden takibe alınması iyi haber.

Fed’in faizleri artıracağına şüpheyle bakıldığı bir ortamda dolarda değer kaybı doğal kaynaklara bağlı olamaz. Bilerek ya da bilmeyerek para birimleri arasında gerçekleşen bir ateşkes olumlu bir gelişme. Hiçbir ülke sürekli olarak en zayıf para birine sahip olamaz. Euro bölgesinin sönük görünümü, ihracatı artırmak için zayıf para birimine fazla güvenen hükümetlerin gelecek için yapısal reformları nasıl gerçekleştiremediğinin iyi bir örneği. Dünya otoritelerinin sürekli yükselen doların küresel büyüme için sağlıklı olmadığını anlaması oldukça önemli."

Yukarı

Business HT×