BIST 100 9.719,45 % 0,77
USD/TRY 32,5293 % -0,08
EUR/TRY 34,7940 % -0,20
Piyasalar
9.723,12
% 0,81
32,5328
% -0,07
34,8009
% -0,18
1,0688
% -0,13
45,35
0,00
2.331,83
% 0,42
87,99
% -0,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda Fed rüzgarı

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda öne çıkan gelişmeler ve haberler

Piyasalar yeni güne de Fed rüzgarıyla başladı
BUSINESSHT 17 03 2016, 06:51

Piyasalarda ABD Merkez Bankası Fed'in faizleri değiştirmeme kararı ve güvercin açıklamalarının yarattığı iyimser hava etkili oluyor.

Fed yetkilileri Çarşamba günü, faizleri aynı tutarken, zayıflayan küresel ekonomik büyüme ortamında bu yıl içinde faiz artırımlarının da önceden tahmin ettiğinden daha yavaş olabileceğini tahmin etti.

Fed kararı sonrası 2,9170'li, seviyelerden 2,85'in altına kadar geriledi. BIST 100 endeksi ise yüzde 2,5 artışla günü 81 bin 377 puandan kapatarak 13 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışı kaydetti. 

Business HT'ye konuşan TEB Stratejisti Işık Ökte, Fed'in beklenenden daha güvercin açıklamalarda ve tahminlerde bulunduğunu belirtti. Amerikan ekonomisinden gelen verilerin bu kadar güvercinliği açıklamaya yetmediğini belirten Ökte, "Fed bu güvercinliği küresel risklere bağlıyor. Bu risk de bana göre Çin'de görülenden daha ciddi sorunlar olabileceğidir" diye konuştu.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selva Demiralp ise piyasanın ilk tepkisinin kararın olumlu algılandığını gösterdiğini; ancak Fed'İn küresel ekonomiye dair endişelerin Türkiye ve diğer gelişen ekonomiler için de endişe verici olması gerektiğini söyledi.

PETROL

ÜÇ haftayı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştiren petrol, ABD'de petrol üretiminin düşmesi ve stok artış hızının yavaşlaması ile birlikte çıkışını ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları dün yüzde 5,8 ile 22 Şubat'tan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmişti; bugün de yüzde 2,4 kadar daha yükseldi.

ABD'de resmi verilere göre, petrol üretimi Kasım 2014'ten bu yana en düşük seviyesine indi ve petrol stokları 1,3 milyon varil artarak son beş haftanın en yavaş artışını gerçekleştirdi.

Öte yandan Katar Enerji Bakanı'nın OPEC ve OPEC dışı petrol üreticilerinin üretimin dondurulmasına ilişkin nihai kararı almak üzere 17 Nisan'da Doha'da toplanacağını açıklaması petrolü destekledi.

Batı Teksas petrolü (WTI) 40 dolar seviyesine yakın seyrederken, brent de 40 doların üzerinde.

ALTIN

Sönmer üzere olan altın rallisi dünkü Fed açıklamalarının ardından tekrar fitillendi. Altın fiyatları, Kasım ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini sonlandırarak sert bir yükseliş gerçekleştirdi.

Dün Fed kararı sonrası yüzde 2,3'ün üzerinde yükselen fiyatlar kısa süreli bir gerilemenin ardından bugün de yükselişini sürdü; spot altının ons başına fiyatı 1.257 dolar seviyelerinde.

Düşük faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer yatırım araçlarına karşı rekabet gücünü artırıyor ve buna bağlı olarak metalin cazibesi artıyor.

ASYA PİYASALARI

Fed kararı Asya piyasalarında da olumlu yansıdı. 

Fed'in borçlanma maliyetlerini yetkililerin daha önceki tahmininden daha yavaş artırabileceğini işaret etmesi, ABD hisse senetlerinin bu yılın en yüksek seviyesinde kapanmasına neden oldu. Japonya hisse senetleri de ABD merkez bankasından gelen yönlendirmenin yeni dolar karşısında yükseltmesine rağmen değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2,1 yükselirken, Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1,3 yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.2 tırmandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 0,3 geriledi.

ABD HİSSELERİ

Standard & Poor's 500 Endeksi dün, Fed'in zayıf küresel büyüm ve finans piyasası kargaşası ortamında daha yavaş faiz artırımı yapacağını işaret etmesinin ardından, bu yılın en yüksek seviyesinde kapandı.

Emtia hisse senetleri, Fed'in kararının doları önemli para birimleri karşısında düşürmesinin ardından, petrolün metallerle birlikte değer kazanmasının desteği ile yükselişe öncülük etti.

Yukarı

Business HT×