BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed/Williams: Fed'in faizi kademeli artırmasını bekliyorum

San Francisco Fed Başkanı Williams, ekonominin karşı karşıya bulunduğu dış zorluklardan dolayı Fed'in faizi kademeli artırmasını beklediğini söyledi

Fed/Williams: Fed'in faizi kademeli artırmasını bekliyorum
BLOOMBERG NEWS* 19 02 2016, 07:07

San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin ve dünyanın diğer kısmının ekonomik görünümünün finans piyasalarında görülen son dalgalanmalara karşın değişmediğini söyledi ve Fed'in politikasını kademeli bir şekilde normalleştirmesini beklediğini tekrarladı.

Williams, Los ANgeles'ta Perşembe günü yaptığı konuşmada, "Kısa vadeli dalgalanmalar ve hatta günlük düşüşler, ABD ekonomisinin derinlikli, karmaşık ve çok katmanlı yapısının doğru yansımaları değil. Ve bunlar mahşerin dört atlısı olarak düşünülmemeli. Önemli olan, bunların ABD'de enflasyon ve istihdamı nasıl etkilediği" dedi.

Aralarında Fed Başkanı Janet Yellen'ın da bulunduğu politika yapıcıları, Çin gibi ülkelerdeki zayıf büyümenin ve finans piyasalarında son dönemde görülen satış dalgasının ABD ekonomisi üzerinde etkili olup olmadığını değerlendirebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarının işaretini verdi. Yatırımcılar, fed fonları vadeli kontratları verilerine göre, bu yıl Fed'in faiz artırımına gitmesini beklemiyor. Fed borçlanma maliyetlerini Aralık ayında, yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez artırdı ve 2016 yılında da gösterge faizin 1 yüzde puanı artırılacağı tahmininde bulundu.

Williams, ABD ekonomisinin maksimum istihdama ulaştığını ya da buna yakın olduğunu söyledi ve Ocak ayında yüzde 4.9 olan işsizlik oranının yılın ilerleyen dönemlerinde yüzde 4.5'e doğru gerileyeceği tahmininde bulundu. Williams ayrıca, işgücüne katılım oranının uzun vadeli trendi ile paralel göründüğünü ve daha fazla kişinin yenisini bulabileceğine güvendiği için işten ayrıldığını ve bunun da işgücü piyasasının gücünün altını çizdiğini sözlerine ekledi.

ENFLASYON HEDEFİ

Williams, Fed'in önümüzdeki iki yılda yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma yolunda olduğunu belirtti.

Williams, "ABD'de mevcut enflasyon baskıları karşılıklı güç gösterisine sahne oluyor," dedi ve "Bir tarafta, doların güçlenmesi ve diğer uluslararası gelişmelerin yansıması olarak, enerji ve gıdanın büyük bölümünde fiyatların düşmesi enflasyonu aşağı çekiyor Diğer taraftan, içeride hizmet sektörü fiyatları bizi yüzde 2 çıtasına doğru götürüyor" şeklinde konuştu.

Konuşma sonrası sorulara verdiği yanıtlarda, Williams, ABD ekonomisi konusunda endişeye gerek olmadığını ve bir resesyon riski görmediğini belirtti ve "Ekonomi aslında iyi gidiyor. Enflasyon biraz düşük, ancak bu da küresel faktörlerden dolayı" dedi.

----

*BloombergHT editörleri tarafından çevrilmiştir.

Yukarı

Business HT×