BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4810 % -0,17
EUR/TRY 34,7563 % -0,62
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4810
% -0,17
34,7563
% -0,62
1,0690
% -0,37
44,70
-0,19
2.337,74
% 0,23
89,58
% 0,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar 2015 sonuna iki hafta kala ne durumda?

Yılın son iki haftasına girilirken kritik Fed toplantısı öncesi BIST’te işlem gören hisse senetleri yüzde 5,37 geriledi. ABD borsaları Ağustos’tan bu yana en kötü haftayı geçirdi. Petrol yedi yılın dibini gördü. Altın kayıpla haftayı kapattı. 

Piyasalar 2015 sonuna iki hafta kala ne durumda?
BLOOMBERGNEWS 12 12 2015, 12:50
OPEC kararları, Fed’in gelecek hafta beklenen faiz kararı, Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamaları, altındaki değer kaybı, emtia ve petrol fiyatlarındaki çöküşle Aralık başından bu yana bir hayli sallanan piyasalar yılın son iki haftasına da oldukça hareketli girecek gibi görünüyor.
 
Yıl sonu nedeniyle piyasada hacimler oldukça azalırken; ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımı beklenen gelecek haftaki toplantısı öncesinde gelişmekte olan piyasalardaki baskı devam ediyor.
 
Türk lirası ve BIST 100 de haftanın son günüde sert satışlarla sarsıldı. Dolar/TL 2,97'yi aşarken, borsa 21 ayın en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Haftalık bazda Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 5,37 geriledi. BIST 100 endeksi 3 bin 984 puan azalarak 70 bin 280 puan oldu. 
 
Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasasında, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin haftalık net getirileri ise yüzde 0,15 ile yüzde 0,25 arasında gerçekleşti.
 
Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 2,29 değer kazandı. Haftalık olarak Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 2,38 kazanımla 689,00 lira oldu. 
 
ALTIN CAZİBESİNİ YİTİRİYOR
 
Küresel altın piyasasında ise cuma günü vadeli işlemlerde yükseliş gerçekleşmesine karşın, yatırımcıların Salı günü başlayarak iki gün sürecek Fed politika toplantısını beklemesiyle birlikte, fiyatlar haftayı yüzde 0.8’lik düşüşle kapattı. Gümüş vadeli kontratları altı yılın düşüğüne indi.
 
Altın, Fed'in 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gideceğine ilişkin işaretlerin artmasıyla birlikte tasarruf aracı olarak cazibesini kaybetmesinin ardından, bu yıl yüzde 9'un üzerinde düşüş kaydetti. Şubat vadeli altın opsiyonları, traderlara onsunu 1000 dolardan satma imkânı veriyor. Bu, 2009 yılından beri görülmeyen bir seviye.
 
Florida'da Optionsellers.com'un kurucusu James Cordier, "Yatırımcıların çoğunluğu hala haftaya bir faiz artırımı olacağı beklentisini taşıyor ki bu altın için uzun süredir devam eden kötü bir durum. Çünkü faiz artırımı beklentisi ABD dolarını güçlendiriyor. Geçtiğimiz bir veya iki günde, insanların altının yükseliş beklentisinden vazgeçtiğine yönelik duyumlar aldık" dedi.
 
PETROL YEDİ YILIN DİBİNDE
 
Petrol, OPEC'in üretim tavanı uygulamasını kaldırmasının ardından piyasada arz fazlasının devam edeceği yönündeki tahminler ile küresel finans krizinden bu yana görülmeyen seviyelere indi. 
 
Brent petrol vadeli kontratları, bir yıldan uzun bir sürenin en sert haftalık kaybını gerçekleştirdi. 38,98 seviyelerini gören Brent petrol, yedi yılın en sert düşüşünü yaşadı. Batı Teksas petrolü de haftayı 37 doların altında kapattı.
 
 Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Cuma günkü açıklamasına göre talepteki yavaşlama ve OPEC'in üretim tavanı uygulamasını kaldırmasıyla birlikte küresel arz fazlası en erken 2016 sonlarına kadar devam edecek. OPEC, 4 Aralık toplantısında üretim indirimine gitmeme yönünde karar almıştı.
 
ABD'DE 4 AYIN EN KÖTÜ HAFTALIK KAPANIŞI
 
Ekonomisi güçlenen ABD’deki iyimserlik, petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından emtia fiyatlarının tehlike sinyali vermesiyle yerini Fed öncesi tedirginliğe bıraktı. ABD hisse senetleri, Ağustos'taki satış dalgasından bu yana en kötü haftasını kaydetti. Standard & Poor's 500 Endeksi, geçtiğimiz beş günde yüzde 3,8 düşerek haftayı iki ayın düşüğünde tamamladı.
 
Fed tedirginliği ve yedi yılın en düşük seviyesini gören petrolle birlikte enerji sektörü hisse senetleri düştü.  Olası bir faiz artırımından fayda sağlayacağı tahmin edilen finans sektörü hisseleri, yüzde 5,4 değer kaybetti. 
 
ABD ekonomisinin olası bir faiz artırımına dayanıklı olduğı yönündeki iyimserlik, emtiadaki satış dalgasının küresel toparlanma beklentilerini gölgede bırakması ve deflasyon endişelerini yeniden gündeme getirmesiyle birlikte yerini tedirginliğe bıraktı. ABD hisse senetleri göstergesi, Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye indi.
 
Atlanta'da Ridgeworth Invrstments kıdemli stratejisti Alan Gayle, "Petrol fiyatlarındaki düşüş, arz fazlasına bağlı olarak devam ediyor, ve Çin'deki belirsizliğin devam etmesinden dolayı emtia fiyatlarındaki düşüşe dair piyasada tedirginlik hakim" dedi.
 
New York merkezli hedge fonu Again Capital LLC'den John Kilduff, "Darbe almaya devam ediyoruz. OPEC toplantısında üretim tavanı uygulamasından vazgeçilmesi yeterince kötüydü. Şimdi de herkesi piyasa payı için agresif hamleler yaptığını görüyoruz" dedi.

 

Yukarı

Business HT×