BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5469 % -0,06
EUR/TRY 34,9962 % 0,41
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5469
% -0,06
34,9962
% 0,41
1,0722
% 0,22
45,35
0,00
2.319,25
% 0,13
88,23
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalardaki seçim iyimserliği nereye kadar devam edecek?

Türk varlıklarında seçim sonrası görülen iyimserlik nereye kadar devam edecek?

Piyasalardaki seçim iyimserliği nereye kadar devam edecek
BUSINESSHT 03 11 2015, 09:48

Siyasi belirsizlik dolayısıyla oldukça gerginleşen ve gelişmekte olan piyasalara kıyasla negatif ayrışan Türk varlıklarında seçim sonrası  yaşandı. 

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 3,2 değer kazanarak, 7 yılın en hızlı çıkışını yapmış oldu. Cuma kapanışta 2,92 seviyesinde olan dolar kuru seçim sonrası ilk işlem gününde 2,75'li seviyelere kadar geldi.

İyimserlik rüzgarı hisse tarafında da sert esti. BIST 100 endeksi dünü yüzde 5,4'lük yükselişle kapadı. Böylelikle endeks 24 Haziran'dan bu yana en yüksek kapanışı geerçekleştirdi. Türk hisseleri bu performansla gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrıştı. MSCI Türkiye'de günlük getiri yüzde 5,47 olurken, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nde günlük getiri yaklaşık olarak yüzde 0,3'lerde kaldı.

Seçim sonrası görülen bu rallinin ardından piyasalarda bu iyimserlik dalgasının nereye kadar devam edeceği merak ediliyor.

Uzmanlar Türk varlıklarındaki bu hareketin bir süre daha devam edeceğini bununla birlikte bazı gelişmelerin de risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Commerzbank kıdemli ekonomisti Tatha Ghose Türk varlıklarındaki rallinin çok fazla devam edeceğini düşünmediğini söyledi. Ghose "Ralli uzun sürmeyecektir ama kısa vadede dolar 3 liranın üzerine çıkmayacaktır. Biz Türk Lirası'nın değer kaybedeceğini bekliyoruz. Bu beklenti cari açığı olan bir ülkenin para birimi için doğaldır. Yeni kabine açıklanana kadar 1-2 ay yabancı yatırımcıda olumlu bir bakış olabilir. Dolayısıyla Türk Lirası bu süreçte çok değer kaybetmez. Bizim öngörümüz doların 2,85 seviyesine geleceği" dedi.

Morgan Stanley seçimlere ilişkin değerlendirmelerinin de bulunduğu raporda özellikle ABD'deki faiz artışına ilişkin yakın dönemli risklere dikkat çekti. Türk Lirası için ise temkinli durmaya devam ettiğini belirten kurum raporunda "Son piyasa gelişmeleri bizim için sürpriz oldu. Fakat uzun vadeli olarak rekabetçiliğin yoksunluğuna ve ABD faiz oranlarındaki normalleşme sürecinin yakın dönemdeki risklerine odaklanmaya devam ediyoruz. Sonuç olarak temkinli kalmaya devam ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

İş Yatırım da bugünkü notunda küresel risk iştahının piyasanın seyrinde önemli olacağını söyledi. Ekonomi yönetimi ve reformların da iyimserlik dalgasını etkileyeceğini belirten kurum, "Ak Parti’nin politik gerginliği geride bırakarak reform ve icraat bekleyen ekonomiye odaklanması durumunda piyasalardaki iyimser hava devam edebilir. Bu konuda ilk işaretler ekonomi yönetiminin belirlenmesi sırasında alınacak. Ekonomi yönetiminin Ali Babacan, Mehmet Şimşek gibi piyasaların saygı duyduğu isimlere emanet edilmesi piyasalardaki iyimser havanın devam etmesinde etkili olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bloomberg'ün sıralamasına göre yılın ilk çeyreğinde Türk Lirası konusunda en iyi tahminde bulunan Ebury Partners Risk Yöneticisi Enrique Diaz Alvarez BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmede Türk varlıklarındaki çoşkunun şimdiden sakinleşmeye başladığına dikkat çekti. Alvarez, "Türk ekonomisinin cari açık, stagflasyon, finans dışı ve finans şirketlerinin yüksek döviz borcu gibi temel ekonomik sorunları seçimle ortadan kalkmış değil. Türk varlıklarındaki çoşkunun şimdiden söndüğünü görüyoruz, bu satış dalgası devam edecektir. Dolar/TL'de 2,50 gibi tahminler oldukça iyimser" diye konuştu. 

Yukarı

Business HT×