FOREX

Piyasalar Fed'i bekliyor

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler ve öne çıkan haberler

Piyasalar ABD Merkez Bankası Fed'in açıklayacağı faiz kararı öncesi yön arıyor.

Fed yetkililerinin, dün başlayan ve bu akşam sona erecek olan iki günlük toplantılarında, 2016 yılında yapılmasını bekledikleri faiz artırım sayısında indirime gitmeleri ve politika faizi olan federal fonlar faizinde değişikliğe gitmeleri beklenmiyor. Ancak yatırımcılar Fed'in vereceği mesajları dikkatle izleyecek. Fed kararı dışında ABD’de bugün Şubat sanayi üretimi verileri ile TÜFE enflasyonu verileri açıklanacak. 

Deustche Bank stratejisti Alan Ruskin, piyasaların Fed'e ilk tepkisinin dolar açısından pozitif olmasının beklendiğini, ancak daha sonraki etkinin sınırlı kalacağını söyledi.

Pek çok analiste göre orta vadeli Fed beklentilerini belirlemek açısında bu akşamki toplantı kritik önemde olacak.

Dün 2,91'in üzerine kadar çıkan olar/TL ise bu ortamda güne 2,90'ın altında, 2,8980 seviyelerinde başladı. Ancak daha sonra tekrar 2,92'nin üzerine kadar çıktı. 

BIST 100 endeksi ise  günü yüzde 0,43 yükselişle 79 bin 369 puandan tamamladı.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci Türk lirasının Türkiye'ye ilişkin gelişmelerden ziyade gelişmekte olan ülkeleri etkileyen gelişmelerle yön bulduğunu söyledi. 

PETROL

Petrol, son bir ayın en büyük iki günlük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, ABD'den gelen verilerin, küresel arz fazlası ortamında stok artış hızının yavaşladığını göstermesinin ardından ralli yaptı.

Brent petrol yüzde 1,3'e kadar yükselerek 39 doların üzerinde seyrederken, Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) de yükseliş 1,4 sevieyelerinde oldu ve 37 dolara yaklaştı.

Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD petrol stokları geçen hafta 1.5 milyon varil arttı. Bu, API'nin son döert haftada açıkladığı stok verileri arasında en düşük artışa işaret ediyor.

MC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Piyasada arz artışı yavaş. ABD üretiminde düşüş işaretleri var ve aktif petrol sondaj kuyusu sayısı azalmaya devam ediyor. Bu iki faktörün bileşimi ve piyasanın aşırı arz durumunda oluşu, daha fazla istikrar görmekte olduğumuz anlamına geliyor" dedi.

ALTIN

Altın, yatırımcıların ABD merkez bankasının bu yıl para politikasını sıkılaştırma hızına ilişkin işaretler alabilmek amacıyla dikkatlerini Fed toplantısına çevirmesi ile birlikte, yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesi yakınında kaldı.

Dün ons başına 1,225.77 dolar ile 2 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gören spot altın, bugün 1,232 dolar seviyelerine geldi.

Australian Bullion baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın son birkaç gündür, 2016 başından beri görülen rallinin ardından, uzun zamandır beklenen geri çekilmesini yaptı. Tüm gözler Fed toplantısında ve 2016 boyunca yapılacak parasal sıkılaştırmanın olası hızına ilişkin verilecek işaretlerde olacak" dedi.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleriFed'in bu akşamki politika kararı öncesi, emtia grubundaki satış dalgasının ham madde üreticilerinin hisseleri üzerinde baskı yaratası ve güçlü yenin Japon ihracatçılarını olumsuz etkilemesiyle değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,4 düşüşle 126.42 puana inerken, Japonya'da Topix Endeksi, yenin Salı günü dolar karşısında yüzde 0,6 değer kazanması sonrası yüzde 0.7 geriledi. Çin'de Şanghay Endeksi ise yüzde 0,1 yükseldi.