FOREX

Asya, 90'lardaki Japonya'dan ders çıkarmalı mı?

Morgan Stanley analistleri, Asya'nn bugünkü durumunun 1990'ların Japonya'sı ile benzerlik gösterdiğini söyleyerek çözüm için beş adım önerdi

Giderek yaşlanan işgücü, büyüyen borçlar ve fiyatlarıdaki dalgalanma Japonya başta olmak üzere Çin, Hong Kong, Güney Kore, Singapur, Tayvan ve Tayland ekomomilerinin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlar arasında.

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley'nin analistleri, 1990'lardaki Japonya ekonomisinin, Asya genelindeki bu "borç, demografi ve dezenflasyon" sarmalı için yararlı bir çerçeve oluşturabileceğini söyledi.

Analistlerin yayınladığı raporda, 90'ların Japonya'sı ve bugünün Asya'sı arasındaki benzerlikler şöyle sıralandı: İhracat ve üretime aşırı bağlılık, yüksek borçlanma, fazla kapasite, yaşlanan işgücü, deflasyonist baskılar ve yüksek kurumsal borçlanma.

Morgan Stanley'nin incelediği 10 Asya ülkesinden altısında nüfusun yaşlandığı, yedisinde borcun ekonominin iki katına çıktığı ve dokuzunda fabrika fiyatlarının deflasyonda sıkıştığı belirtildi. Güney Kore'nin ihracatı ocak ayında 2009'dan bu yana en yüksek düşüşü gösterirken Tayvan ve Tayland'da da üretim yavaşlıyor ve fiyatlar düşüyor.

Bu durum merkez bankaları ve hükümetler üzerinde büyümeyi artırmak yönünde baskı yaratıyor. Morgan Stanley analistlerine göre Asyalı merkez bankaları gelecek aylarda politikalarını gevşetmeli.

Morgan Stanley'nin çözüm için raporunda yer verdiği beş adım ise şöyle:

1. Yavaş büyüme kabullenilmeli

2. Bankacılık sistemi temizlenmeli ve tedbirler sıkılaştırılmalı

3. Gerçek faiz oranları, borçlanmayı artırmak için düşürülmeli

4. Mali teşvikler serbest bırakılmalı

5. Yatırımları artıracak yapısal reformlar geliştirilmeli

Rapora göre Asya genelindeki zayıf fiyat baskıları