FOREX

Petrol 30 dolar altında, Asya düşüşte

İki gündür yükseliş eğilimi gösteren Asya piyasaları, petrolün 30 dolar altına inmesiyle değer kaybetti. Şanghay bileşik endeksinin kaybı yüzde 6,4'e ulaştı

Petrol fiyatlarının tekrar 30 doların altına düşmesi, Asya piyasalarını da aşağı çekti. MSCI Asya Pasifik endeksi gün sonunda yüzde 1,6 değer kaybederek 117,94 puandan kapandı. 

Çin piyasaları, ekonomideki yavaşlamanın ardından daha çok sermaye çıkışının olacağı endişeleriyle son 13 ayın en düşük seviyesine geriledi. Şanghay bileşik endeksinin kaybı yüzde 6,4'e ulaştı ve 2 bin 749 puandan kapandı. Enerji üreticileri ve teknoloji firmaları en çok kaybın yaşandığı sektörler oldu. Petrolün 30 dolar altını görmesiyle PetroChina ve kömür üreticileri değer kaybetti.

Yıla çok kötü başlayan Japonya'da da yükseliş durdu. Japon Topix endeksi, yüzde 2,3 düşerek bin 360 puandan, Nikkei 225 endeksi ise yüzde 2,4 kayıpla 16 bin 708 seviyesinde işlem gördü.

Avustralya ve Hindistan piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

Tokyo'da SMBC Friend Securities Baş Stratejisti Toshihiko Matsuno, "Yatırımcılar, petrol fiyatlarındaki düşüşü küresel büyümedeki yavaşlama ve gelişen piyasa ekonomilerindeki zayıflığın doğrudan bir işareti olarak görme eğiliminde. Bu, genel atmosferi daha da kötü hale getiriyor" diye konuştu.

Auckland'da First NZ Capital Group Ltd. stratejisti Chris Green ise "Gördüğümüz ralli daha ziyade biraz açık pozisyon kapama rallisi gibiydi. Bu risk alınacak bir dönem değil. Temel risk Çin ekonomisi ve onun nasıl evreileeği. Çinli yetkililerin döviz ve hisse senedi piyasalarındaki volatiliteyi önlemeye yönelik yeteneklerine ilişkin artan bir belirsizlik var. Petroldeki zayıflamaya ve bunun etkilerine ilişkin de endişeler artıyor" dedi.