FOREX

Fed öncesi pozisyon alan piyasalara Asya da eklendi

Asya piyasaları, Fed'in faiz kararının iyice yaklaşması ile birlikte küresel yükseliş dalgasına katıldı. Dolar, birçok önemli para birimi karşısında değer kaybetti

Asya piyasaları, 10 yıldır faiz oranlarını değiştirmeyen Amerikan Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararı öncesi küresel piyasalarla birlikte yükseliş dalgasında.

Fed'in faiz artırımı kararı alması beklenilen toplantı öncesi güçlenen dolar, kısa vadeli geri çekilmelere karşı kırılgan hale gelerek Kore wonu ve euro karşısında değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi gün sonunda yüzde 2,2 değer kazanarak 129,42 puandan işlem gördü. 

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi'nin yüzde 2 yükselerek 1984'ten bu yana en uzun düşüş dönemini sonlandırması ile birlikte, Ekim ayı başından bu yana en düşük seviyesinde olan Asya hisse senetleri ralli yaptı.

Petrol üretici firmaların etkisiyle yükselen Hong Kong, Çin piyasasını da etkiledi ve Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0,17 yükselişle 3 bin 516 paundan işlem gördü. 

Küresel hareketlilikten nasibini alan Japonya'da da Topix endeksi yüzde 2,5 artışla bin 540 puanda günü kapattı. Nikkei 225 endeksi yüzde 2,61 kazançla 19 bin 49 puandan kapandı. 

Bloomberg'e açıklama yapan Melbourne'deki Pengana Capital portföy yöneticisi Tim Schroeders, "Piyasaların bugüne hazırlanmaları için zamanları vardı ve yatırımcılar Fed toplantısı öncesi riski azalttılar. Özellikle Noel ve yeni yıl tatili öncesi piyasaların sakin olduğu bir döneme girerken, Fed'in faiz artırımı kararının ardından ne olacağını söylemek zor. Volatilite muhtemelen devam edecek" diye konuştu.