FOREX

Petrol Şubat 2009'dan bu yana ilk defa 35 doların altında

Ham petrol, Şubat 2009'dan bu yana New York'ta ilk defa 35 doların altına geldi. Brent petrol de 11 yılın dibinde

İran'ın “ham petrol ihracatını artıracağız” açıklaması OPEC üreticilerinin küresel arz fazlasını daha da genişleteceği endişelerini kuvvetlendirdi. Geçen haftayı 2009'dan bu yana en düşüks eviyede kapatan petrol, bu endişeyle birlikte kayıplarını korudu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex eletkronik işlemlerde 35 doların altına geldi. Kontrat Cuma günü 1,14 dolar düşerek 35.62 dolar ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Tüm vadeli kontratlarda işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 28 üzerinde.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 36,50 dolara geriledi. Bu, 11 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Kontrat Cuma günü 1,80 dolar düşerek 37,93 dolar ile Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesinden haftayı tamamladı. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 2,29 dolar.

İran'ın uluslararası ve ticari işlerden sorumu petrol bakan yardımcısı Emir Hüseyin Zamaninia, İran'ın fiyatlar düşse bile petrol ihracatını geciktirme gibi bir planının "kesinlikle" olmadığını söylemişti. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler fiyatların düşeceği beklentisi ile açtıkları pozisyonların (kısa pozisyon) sayısını rekor düzeye çıkarttı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) piyasa payını korumak için üretim kotası uygulamasını kaldırması ve bunun da piyasa fazlasını artırmasının etkisi ile küresel finansal kriz döneminde gördüğü seviyelere geriledi. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, piyasadaki arz fazlası, talep büyümesindeki yavaşlama ve OPEC'in üretimi maksimize etme konusundaki kararlılığını yeniden göstermesi ile birlikte, 2016 yılının sonlarına kadar sürecek.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Fiyat savaşı muhtemelen gelecek yılın sonuna kadar devam edecek. Suudi Arabistan üretimini kısamayacak ve İran üretimini artırmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.