FOREX

Suriye sınırındaki gerginliğin altın üzerindeki etkisi azaldı

Altın, dikkatlerin sınırdaki gerilimden Fed'in faiz artırımı beklentilerine çevrilmesiyle birlikte yeniden düşüşe geçti

Türkiye sınırındaki krizin ardından yükselişe geçen altın, yatırımcıların dikkatlerini yeniden ABD Merkez Bankası'nın faiz kararına yöneltmesiyle yeniden düşüşte.

Spot altının ons fiyatı TSİ 14:45 itibariyle bin 71 dolardan işlem görüyor. Altın fiyatları 18 Kasım'da 1,064.55 dolar ile Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.

Sydney'de Australian Bullion Co. Baş Ekonomisti Jordan Eliseo, "Dün açıklanan verilerden bazıları Aralık ayında Fed'in faiz artırımına gideceği beklentilerini destekliyor, ancak bu bütünüyle iyi bir haber değil," dedi. Eliseo, "Diğer taraftan bakıldığında, faiz artırımı altın piyasasında büyük ölçüde fiyatlandı" diye konuştu.

ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisinin yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltması ile birlikte, fiyatlar bu ayı kayıpla geçiriyor.

Bloomberg'in takip ettiği vadeli işlemler verilerine göre, Fed'in Aralık toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 72 görünüyor. Bu olasılık Ekim sonunda yüzde 50 seviyesindeydi. Altın bu yıl, güçlenen ABD verilerinin faiz artırımı beklentilerini kuvvetlendirmesi ve bunun sonucu doların değer kazanmasının etkisi ile yüzde 9,5 düştü.