FOREX

Fed'in aralık ayına işaret etmesi TL'ye yetti

Fed kararından çıkan mesajlar diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte Türk Lirası'nı da vurdu

Fed'in Aralık ayına işaret eden açıklamasının ardından Türk Lirası global olarak doların güçlenmesi ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde karar sonrası görülen satışın etkisiyle gerileme gösterdi.

Kararın açıklandığı Perşembe günü dolar 2,88 seviyelerini görürken, kararın açıklanmasının ardından 2,93 seviyesinin üstüne çıktı. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Türkiye'de işlemlerin kapalı olduğu günde dolar/TL 2,92 seviyelerinden işlem görüyor. 

Karar öncesi 1,1080 seviyelerinde olan euro/dolar paritesi de 1.09 seviyelerine geriledi. 

Fed'in verdiği mesajların Türk Lirası varlıklar açısından negatif olduğunu belirten Teb Yatırım Stratejisti Işık Ökte Fed'in faiz artışına ne zaman başlayacağından çok, faiz artışında ne kadar agresif olacağının önemli olduğunu belirtti.

Ökte, karar sonrası Türk Lirası'dan görülen hareketin euro/dolar paritesindeki hareketle de paralel olduğunu ve bununla birlikte tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde aşağı yönlü bir hareket yaşandığını belirtti. 

Türk Lirası ile paralel hareket eden Güney Afrika randı yüzde 0,6 azalırken Tayland bahtının dört günlük yükselişi kararla sona erdi ve baht yüzde 0,4 azaldı. Rus rublesinde düşüş yüzde 0,7 olurken, Endonezya rupisi ise yüzde 1 değer kaybetti.  

Ökte, bu karar sonrasında seçimler öncesi son işlem günü olan Cuma gününde BIST 100 endeksinde yüzde 1 seviyesinde satıcılı bir seyir yaşanabileceğini öngördü. Bununla birlikte Ökte dolar kurunda yaşanan oynaklığın devam etmesi durumunda 10 yıllık tahvil faizlerinin de yüzde 10 seviyesine yükselebileceğini söyledi.