BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,5262 % 0,17
EUR/TRY 34,8348 % 0,51
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,5262
% 0,17
34,8348
% 0,51
1,0673
% 0,00
45,49
-0,10
2.370,29
% 0,39
87,31
% 0,02
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ev satın almak isteyenler için 5 önemli adım

Ev almak önemli bir yatırım kararı. Peki bu yatırım kararını alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Ev satın almak isteyenler için 5 önemli adım
ZİNGAT* 07 08 2017, 10:13

Artık kira ücreti ödemekten sıkıldınız ve ev sahibi olmak için adım atmak mı istiyorsunuz? Ancak bu süreçte nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz?

İlk evini satın almak isteyenler için bu süreçte en zoru nereden başlayacağını bilememektir.

Ev sahipliğine giden yol uzun ve yorucu olabilir ancak planlı hareket ederek, bu süreci kolaylaştırabilirsiniz.

İşte ev satın almak isteyenler için süreci kolaylaştıran 5 önemli adım…

1- BANKA HESABINIZI KONTROL EDİN

Ev satın almak istiyorsanız öncelikli olarak, ne kadar birikmiş paranız olduğuna bakmalısınız. Türkiye’de konutta kredi kullanım oranı geçtiğimiz aylarda yüzde 80’ne çıkartıldı. Yani bir konut satın aldığınızda yüzde 20’sini peşin vermek durumundasınız. Bu sebeple peşin olarak ne kadar paranız olduğunu hesaplamalısınız.

2- KREDİ PUANINIZI ÖĞRENİN

Bankalar size kredi verirken, önceki dönemlerdeki kredi ve kredi kartı borçlarınıza yaptığınız ödemler sonucunda belirlenen kredi notunuza göre değerlendirir. Kredi notu bir anlamda sizin borcunuzu nasıl ödeyeceğinize dair bir referanstır. Kredi puanınız ne kadar yüksek olursa, konut kredisi alma olasılığınız o kadar artar. Ancak önceki dönemlerdeki kredi ya da kredi kartları borçlarınızı düzenli ödeyemiyor ya da hiç ödememişseniz, bankalar size kredi vermeye yanaşmayacaktır. Bu sebeple ev sahibi olma hayalleri kurmadan önce kredi puanınızı öğrenin. Kredi notunuzu herhangi bir bankadan öğrenebilirsiniz.

3- KONUT KREDİSİ ÇEKECEĞİNİZ BANKAYI SEÇİN

Kredi puanınız yüksekse ve konut kredisi çekmeniz için hiçbir sorun yoksa, çalışacağınız bankayı iyi seçmelisiniz. Konut kredisi çekeceğiniz bankanın faiz oranları kadar sunacağı vadeler ve kolaylıklara dikkat etmelisiniz. Çünkü konut kredisi yüksek meblağlı ve uzun vadeli bir kredi türüdür. Banka seçerken; çekeceğiniz kredi miktarından, ödeme vadesine, faizine kadar birçok kritere dikkat etmelisiniz. Bankayı, bu dönemde sizi en iyi şekilde yönlendiren bir danışman olarak düşünmeli ve seçiminizi buna göre belirlemelisiniz.

4- KONUT KRİTERLERİNİZİ BELİRLEYİN

Peşinatını hesapladınız, kredi notunuza baktınız, konut kredisine uygunluğunuzu öğrendiniz ve şimdi işin en eğlenceli kısmı başlıyor; bütçenize uygun ev bulmak! Nerede, birinci el mi yoksa ikinci el mi, kaç metrekare ya da hangi kriterlere sahip bir konut arıyorsunuz? Satın almak istediğiniz evin lokasyonu, ulaşım araçlarına yürüme mesafesinde olması ya da sosyal alanlara olan yakınlığı önemli kriterlerdir. Konut ararken bu kriterlere de dikkat etmelisiniz.

5- PROFESYONEL BİR GAYRİMENKUL DANIŞMANI BULUN

Bu son adım sizi hayallerinizdeki eve yaklaştırıyor. Daha fazla ev alternatifini daha hızlı bir zamanda görmek için profesyonel bir gayrimenkul danışmanıyla anlaşmalısınız. İşinde uzman olan gayrimenkul danışmanı, bütçe ve beklentinize en uygun evi kısa zamanda bulacaktır.

*Bu içerik Zingat editörleri tarafından hazırlanmıştır. 

Yukarı

Business HT×