BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5593 % 0,07
EUR/TRY 34,9400 % -0,09
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5593
% 0,07
34,9409
% -0,09
1,0723
% -0,06
44,89
0,00
2.335,45
% 0,13
89,38
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faiz indirimleri ne getirdi ve düşük gelirli kesime yaradı mı?

BloombergHT'nin düzenlediği "Türkiye İyi Gelecek" konferansına katılan Gayrimenkul sektörünün kilit isimleri, son dönemdeki faiz indirimlerini ve düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için yapılması gerekenleri değerlendirdi

Faiz indirimleri ne getirdi ve düşük gelirli kesime yaradı mı?
BUSINESSHT 02 09 2016, 15:29

BloombergHT'nin Çırağan Sarayı'nda düzenlediği "Türkiye İyi Gelecek" konferansında Haber Koordinatörü Ali Çağatay moderatörlüğünde gerçekleşen "Gayrimenkulde Yeni Dönem" oturumuna Ağaoğlu şirketler grubu, Artaş İnşaat, Dumankaya İnşaat ve Ege Yapı katıldı. 

Ağaoğlu şirketler grubu CEO'su Hasan Rahvalı  konut balonu olup olmadığını anlamak için arz-talep dengesine bakılması gerektiğini söyledi. 

Rahvalı, gayrimenkul sektöründe başlatılan faiz indirimi kampanyası sonrası satışlarda 1 milyar dolara yakın bir hasılat elde ettiklerini söyledi. 

Sosyal konut üretiminde sadece TOKİ'nin değil özel sektörün gücünün de ortaya koyulabileceğini söyleyen Rahvalı bu konuda devletin yapması gerekenler arasında KDV oranlarının düşürülmesi olduğunu açıkladı. Rahvalı, "Konutta KDV'nin yüzde 18 değil yüzde 1'e indirilmesi gerekir" dedi. 

Rahvalı, tapu alım ve satımında harçların yüksek olduğunu da sözlerine ekledi. Ağaoğlu şirketler grubu CEO'su "Yüzde 2 alana yüzde 2 satana harç tahakkuk ediliyor. Bu rakam çok yüksek. Hiç değilse yüzde 1'e indirilmeli" dedi. 

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da ağsutos ayında başlatılan kampanyanın verimli olduğunu vurguladı. 

Çetinsaya, gayrimenkul sektörünün Türkiye'nin hâlen yüzde 60'ına erişemediğini çünkü söz konusu tüketicilerin ekonomik durumunun olmadığını ifade etti.  "Halkımızın konut sahibi olması çok zor" diyen Çetinsaya, hükümetin projelerinde ekonomik açıdan zayıf olan kişilere öncelik vermesi gerektiğini söyledi. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye'nin her yıl 1 milyon konuta ihtiyacı olduğunu açıkladı. 

Çetinsaya, 2016'da yabancıya konut satışının çok iyi geçmediğinin de altını çizdi. 

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya da 0,70 faiz oranlarının sektörde uzun süredir konuşulduğunu söyleyerek inşaat ve bankacılık sektörleri arasında abi-kardeş ilişkisi olduğunu ifade etti. 

Fiyat artışı yapmadan bu kampanyayı devam ettiklerini söyleyen Dumankaya, fiyat artışı yapan olursa sektör tarafından uyarılması gerektiğini belirtti. 

Dumankaya, kârdan fedakarlık yaparak ortak projelerin geliştirilmesi gerektiğini açıkladı. Dumankaya "İlk defa konut alana farklı davranmamız lazım" dedi. Dumankaya, ilk defa konut alana hâlen gerçek mortgage uygulaması yapılmadığının altını çizdi. 

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, gayrimenkulde uygulamaya sokulan faiz indirimiyle birlikte geçen yıllara göre satışlarda yüzde 200-250 oranında bir artış olduğunu söyledi. 

Yabancı yatırımcıyı ülkemize çekilebilmesi için marka şehirlerin artırılması gerektiğini söyleyen Kabadayı, İstanbul dışında da marka şehirler yaratılması gerektiğini vurguladı. 

"İnşaatçının hammaddesi arsadır" diyen kabadayı "Ana stratejimiz ucuz arsa üretmek olmalı" dedi. Kabadayı, üyükşehirlerde uygun arsa modelleriyle her gelir grubundan insanın çekilmesi gerektiğini ifade etti. 

 

 

Yukarı

Business HT×