BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3704 % 0,08
EUR/TRY 34,9424 % -0,21
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3704
% 0,08
34,9424
% -0,21
1,0777
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yavaşlayan konut fiyatları faiz düşüşüyle gaza basabilir

Düşük taleple yavaşlayan konut fiyat artışları, faiz indirimleriyle tekrar ivme kazanabilir

Yavaşlayan konut fiyatları faiz düşüşüyle gaza basabilir
BUSINESSHT 28 04 2016, 17:39

Konut fiyatlarındaki artış sürse de artışın ivmesinde görülen rehavet dikkat çekici boyutlara ulaştı. Ancak sektör temsilcilerine göre büyük oranda mevsimsel olan ve satışlardaki düşüşe bağlı olan bu yavaşlama, faizlerdeki indirimin kredilere yansımasıyla tersine dönebilir.

Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan veriler, konut fiyat endeksinin yıllık artışının yüzde 16,4 ile Aralık 2014'ten bu yana en düşük değeri aldığını ortaya koydu. Böylece artış hızı Ekim'den bu yana devam eden düşüşünü sürdürmüş oldu.

Yavaşlamanın ardındaki sebeplere bakmadan önce fiyatların hala artmaya devam ettiğine ve sadece hızda bir yavaşlama görüldüğüne dikkat çekmekte fayda var. Yani ilk soru:

FİYATLAR NEDEN ARTIYOR?

BusinessHT'ye konuşan Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Fiyatlardaki artışın nedenlerine bakacak olursak, yeni yapılan evlerin nitelikleriyle önceki dönemlerde yapılan evlerin niteliklerinin çok farklı olduğunu söyleyebiliriz" diyor.

"Sektördeki rekabet arttıkça yapılan konutların tasarımı zenginleşmeye ve kullanılan malzemelerin kalitesi artmaya başladı. Bu sene yapılan konutlar ile geçen yıl yapılanlar arasında bile bu fark çok açık bir biçimde görülüyor" diyen Çelik'e göre, "Bu durum maliyetleri, dolayısıyla da fiyatları etkiliyor."

Ancak fiyat artışını sadece maliyet artışıyla açıklamak doğru değil.

Çelik, projelerin nevi değiştirmesinin de en büyük etkenlerden bir tanesi olduğu söylerken, "Türk insanın beklentilerinin artması ve kalite arayışı ile fiyatların artması kaçınılmaz görünüyor" diyor. 

FİYATLAR NEDEN DAHA YAVAŞ ARTIYOR?

İkinci soru ise fiyat artış hızında görülen yavaşlamayla ilgili.

İstanbul Değerleme Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman, bu durumun en büyük sebebinin konut satışlarında yaşanan gerileme olduğunu söylüyor. 

Uzun bir süredir yüzde 2’ye yakın düzeyde seyreden aylık konut fiyat artışlarının özellikle 2015 yılı Aralık, Ocak ve Şubat aylarında aylık yüzde 1 oranının altına düşerek enflasyon düzeyinde bir artış gösterdiğine dikkat çeken Büyükduman, "Bu dönemde konut kredi faizlerinde  artış gözlemlenirken konut satışlarını da aylık 110-120  bin seviyelerinden aylık 100 bin düzeyine geriledi" dedi.

Büyükduman'a göre, bu veriler konut kredi faizlerindeki artışların konut satışlarını yavaşlattığı ve kısmen zayıflayan talebin konut fiyat artışlarını sınırlandırdığı anlamına geliyor. 

Konutder Başkanı Çelik de düzenli bir şekilde artsa da artış oranının 2016 yılının ilk iki ayında hız kesmiş gibi göründüğüne dikkat çekiyor. 

Çelik, "Konut fiyatlarının arz-talep dengesi içinde oluşması nedeniyle fiyatlardaki artışın devam edeceğini, mevcut artış oranındaki düşüklüğün sebebinin ise mevsimsel nitelikte olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

FAİZ İNDİRİMİ NASIL YANSIR?

Ancak Büyükduman, faizlerdeki indirimlerin konut kredilerine yansımasının satışları, dolayısıyla fiyatları daha da artırabileceğini söylüyor.

Merkez Bankası gecelik borç verme faizinde Mart toplantısında 25, Nisan toplantısında ise 50 baz puanlık indirimlere gitmişti. 

Bir süredir Merkez Bankası’nın faiz indiriminin banka kredisi faizlerine de yansıyacağı konuşulurken, konut kredisi faizlerinin de yüzde 1’in altına ineceği beklentisi büyüyor.

İlk olarak Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, geçen hafta yakın vadede konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına ineceğini düşündüğünü söylemişti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da oran vermeseler de Merkez’in faiz indiriminin tüketici kredilerine yansıyacağını dile getirmişti.

Büyükduman da, "Önümüzdeki dönemlerde konut kredi faizlerinde bir düşüş olması halinde konut fiyatlarındaki aylık artış oranlarının tekrar yükselişe geçeceği beklenebilir" diyor.

 

Yukarı

Business HT×