BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yabancılardan emlak yatırımı

Türkiye gayrimenkul sektöründeki finansman ve kalite sıkıntısını fonlara yatırım izni vererek çözmeye çalışacak

Türkiye gayrimenkulde gözünü yabancılara dikti
TUĞÇE ÖZSOY- BLOOMBERG NEWS 30 06 2015, 11:48

Türkiye, kalkınmaya yatırım yapabilecek fonların oluşturulmasına izin vererek gayrimenkul piyasasında uluslararası yatırımları destekleme arayışına girdi.

Sadece yurt dışında Türk gayrimenkullerini pazarlayacak fonların gayrimenkulde kalkınmayı finanse etmelerine izin verilecek. Ancak bunun için fonları yöneten şirketlerin Sermaye Piyasaları Kurulu tarafından teklif edilen risk yönetimi ve sermaye rezervi ile ilgili yeni standartları kabul etmeleri gerekiyor.

Sermaye Piyasaları Kurulu konu ile ilgili 24 Haziran’da yaptığı açıklamada, “Özellikle Körfez ülkeleri gibi küresel yatırımcıların talep odağı olan alanlara erişim sağlamayı amaçlıyoruz. Risklere dayanabilecek güçlü ve kurumsal bir model geliştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Teklif edilen fon regülasyonları hükümetin finans piyasalarında şeffaflığı artırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Ayrıca Türkiye’de satılan tüm fonların performans karşılaştırılmasının yapılması da sağlanmış olacak. Regülatörler, ülke ekonomisinin yavaşlaması ile birlikte yurtdışından gelen yatırımları artırma arayışındalar. Yurtdışında Türk gayrimenkul satışına odaklanmış olan şirketler şimdiye kadar büyük ölçüde Sermaye Piyasaları Kurulu tarafından düzenlenmiş değildi.

İstanbul’daki Amplio Real Estate Investment Başkanı Alaeddin Babaoğlu, “Bu, gayrimenkul piyasasına şeffaflık ve koruyucu tedbirler getirecek. Emlak yatırımcıları için şeffaf olmayan koşullarda fiyat karşılaştırması yapmak zor” dedi.

Şu an yürürlükte olan kurallara göre, yalnızca gayrimenkul yatırım ortaklıkları kalkınmaya yatırım yapabiliyor. Yerli yatırımcılara gayrimenkul pazarlayan fonlara yeni kurallar geldiğinde dahi kalkınma yatırımı izni verilmeyecek.

BGC Partners Araştırma Müdürü Kerem Tezcan'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye'de çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere 700 ila 800 bin arası konut fazlası var. Konut fiyatları ise en son Nisan ayına bir önceki yıla göre yüzde 28,6 artmıştı.

Şu anda gayrimenkul projeleri ağırlıklı olarak banka kredileri ve ön satışlarla finanse ediliyor. Yeni kurallar donların sıfırdan yatırım projelerine de yatırım yapmasına olanak sağlayacak.

Ünlü Portfolio Managament Direktörü Murat Gülkan, "Sıfırdan yatırım projeleri daha fazla katma değer yaratarak yatırımcılar için daha fazla fırsat yaratabilir. Ancak barındırdıkları risk de daha fazla" dedi.

SPK kurallarına göre, kalkınma yatırımı yapmak isteyen fon yönetim şirketlerinin kuruluş ve öz sermayesinin en az 20 milyon lira olması gerekiyor. Yeni düzenlemenin taslağının yorum ve değişiklikler için en geç 15 Temmuz'da yayınlanması bekleniyor. Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra da devereye girecek.  

Babaoğlu, "Gayrimenkul yatırımları SPK'nin garantisi altında olacak, kalite faktörü devreye girecek ve haksız rekabet önlencek" dedi.

Yukarı

Business HT×