Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların mevduat dışı finansman olanaklarına sahip olduğunu ve tahvil, sendikasyon gibi alanlarda rahatça borçlanabileceğini belirtti.
Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründe son gelişmeleri değerlendirdi.
Aydın, sorunlu kredilerin oranının yüzde 3, yakın izlemedeki kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 7 ila yüzde 7,5 civarında olduğunu söyledi. Aydın'ın verdiği bilgilere göre yakın izlemedeki kredilerin tahsilat oranı ise yüzde 90 civarında.
Aydın, "İkinci grup kredilerde sorunluya dönüş oranı yüzde 10 -15 olur" dedi.
Aydın, "İkinci grup krediler canlıdır, şu anda geldiğimiz nokta, daha önce yüzde 95-96 olan standart nitelikli kredilerin oranı şu anda yüzde 91'lerde. İkinci grupta izlediğimiz krediler sorunlu krediler değildir. Sorunlu şekle dönüşebilecek kredi miktarı yüzdee 10-15'ler civarıdır. Nakit akışı sıkıntılı olan firmalar sorunlu değildir." açıklamasında bulundu.
Başkan Aydın, kredilerde yapılandırma konusunda çerçeve yasa üzerinde çalıştıklarını da söyledi. Aydın, Aydın, "Birden fazla bankanın bir firmayı yeniden refinanse etmesi gerektiğinde kurumsal duruş ve disiplin gerekiyor. İstanbul yaklaşımıyla bir dönem yapmıştık. Ülke bilançosuna katkı sağlayacak bir düzenlemeye kimse itiraz etmez" ifadelerini kullandı.
"2000'LERDEN ÖNCE DEVLETİ FONLUYORDUK"
"Uzun yıllardır bankacılık sektörünün olumlu yönlerinden bahsettik, halende öyle." diyen Aydın, Türk bankaların aktif yönetme becerisini övdü.
Bir televizyon programının canlı yayınında konuşan Aydın, "Bankacılık sistemi aktiflerini yönetmeyi iyi biliyor. 2000'li yıllardan önce devleti fonluyorduk. Son 16 yılda iyi yönettik aktifleri. Türk bankacılık sistemi ekonominin büyümesine olan katkıları yarıyılda da sürdürdü. Bilanço büyüklüğü 3,7 trilyon liraya ulaştı." dedi.
"YÜZDE 80'İ KURUMSAL KREDİ"
TBB Başkanı Aydın, şu bilgileri verdi:
"Bilançomuzun yüzde 64'ü bireylere ve firmalara verilen kredilerden oluşuyor. Krediler içinde kurumsalın payı yüzde 80 düzeyinde. Bankacılık sistemi yılın ilk yarısında kredilerde sabit fiyatlarla yüzde 13 büyüdü. Yıl sonu itibarıyla yüzde 15-16'da seyredeceğini düşünüyoruz."
"BDDK'NIN TASLAĞININ KREDİ KALİTESİ ETKİSİ CÜZİ OLUR"
Krediler ve kredi kartlarına yönelik düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Aydın, "Ekonomi yönetimi gidişata göre alınması gereken önlemleri alıyor. Çok iyi bir iletişimimiz var. Biz görüşlerimizi bildirdik. Bankaların bilançolarından ziyade ülkenin bilançosuna olan etkisine bakmak lazım. BDDK'nın görüşe sunduğu taslağı bankacılık sektörünün ihtiyaç kredilerini biraz sınırlar, kredi kalitesine etkisi cüzi olur" şeklinde konuştu.