BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5778 % 0,15
EUR/TRY 34,7743 % 0,25
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5778
% 0,15
34,7743
% 0,25
1,0644
% 0,00
45,49
0,00
2.380,33
% 0,05
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bodrum'un yüzde 2'sini kaplayacak dev Ağaoğlu projesi için akıllardaki iki soru: Çevre ve Para

Ali Ağaoğlu, Bodrum'da 12 milyon metrekarelik alanda başlatacağı yeni projesi için bazı varlıklarından vazgeçmeye hazır. Projenin çevresel etkileri ise Cumhuriyet Halk Partisi'nin gündeminde

Bodrum'un yüzde 2'sini kaplayacak dev Ağaoğlu projesi için akıllardaki iki soru: Çevre ve Para
GÖKÇEN TUNCER 07 08 2018, 13:43

Ağaoğlu Şirketler Grubu, Bodrum'da 12 milyon metrekarelik bir alanda, içerisinde golf sahaları, oteller, rezidanslar, villalar, okul, ofisler, ticari alanlar, fuar alanı, botanik park, hobi bahçeleri, okul, kreş, teknopark ve sağlık tesislerinin yer aldığı bir projeye imza atmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Yaz-kış yaşam" fikriyle ortaya çıkan projenin 5 bin dönümlük ilk etabının yatırım bedelinin 3 milyar, toplamda ise 8 milyar lira olacağını söyledi.  Açıklamaya göre ilk etapta 12 milyar, toplamda 20 milyar lira hasılat bekleniyor.

Bodrum Havalimanı'na 5 kilometre uzaklıktaki bir bölgede hayata geçmesi planlanan projenin öngörülen iş programı süresi altı yıl.

Ağaoğlu'nun "Milyon dolarlar ödemeden Bodrum gibi eşsiz bir lokasyonda, erişilebilir fiyatlardan lüks bir yaşam" vadettiği proje hakkında bazı temel endişeler de var:

Bodrum'un toplam yüzölçümünün yüzde 1,8'ine denk gelen, yaklaşık bin 700 adet futbol sahası büyüklüğüne eşit  12 milyon metrekarelik  inşaat alanının çevreye vereceği tahribat ve projenin finansmanının nasıl olacağı. 

"MUĞLA'NIN YÜZDE 70'İ HÂLÂ TARIM ALANI" 

Bodrum Havalimanı'nın Bodrum-Milas içerisinde yer aldığını ancak Milas sınırlarında bulunduğunu hatırlatan CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, söz konusu arazinin çok önceden satın alındığını ancak projenin finansal sıkıntılar nedeniyle İstanbul dışındaki projelerin durdurulduğunu, Bodrum projesinin de bu nedenle bir süredir bekletildiğini söyledi.

BusinessHT'ye konuşan Erbay, Muğla'nın bir turizm bölgesi olarak kabul edilmesine karşın yüzde 70'inin hâlen kırsal alan olduğunu vurguladı ve "Biz yapılacak yatırımlara karşı ön yargılı değiliz. Ancak yatırımın Muğla'nın sosyolojik ve doğal yapısına zarar vermesini istemiyoruz" diye konuştu. 

"Turizmden yeteri kadar gelirimiz yok. Asıl gelir kaynağımız tarım. Dünyadaki en güzel çam balı Muğla'dan çıkıyor. Narenciye ve zeytin yetiştirip, arıcılık yapıyoruz. Bazı bölgelerimizde hâlâ içilebilen su kaynakları var. Musluklardan su içebiliyoruz. Bunu torunlarımıza da bırakmak istiyoruz" diyen Erbay,  projenin takipçisi olacaklarını ve gerekirse konuyu Meclis'e de taşıyacaklarını aktardı.

Daha önce benzer girişimlerin olduğunu hatırlatan CHP'li vekil, "Bugün betonlaşmanın artmasından ötürü Antalya tercih edilmiyor. Burada Güvercinlik mevkinde çıkan yangının ardından oteller dikildi, yapılaşma başladı. Aynı durumun tekrar etmesini istemiyoruz" diye konuştu.

DEV ARAZİ 14 YIL ÖNCE SATIN ALINMIŞTI 

Ali Ağaoğlu, "Avrupa'nın en büyük turizm şehri" sloganıyla hayata geçecek projenin Bodrum'un eski hâliyle, modern hayatın gerektirdiklerini sentezleyeceğini ve bu kentte 12 ay yaşama imkânı sunacağını söylüyor.

"Bodrum'un yeşilini yaşatan bir yer yapacağız" diyen Ağaoğlu'na göre bu projeyle birlikte Bodrum'un kış nüfusu yüzde 10 artacak.

64 yaşındaki iş adamının açıklamasına göre Bodrum için daha önce, üst sınıfa ve yabancı alıcıya hitap edecek lüks konutların olduğu bir proje planlanmıştı. Ancak günün ihtiyaçlarının değişmesi, Bodrum'a olan talebin yaz ayları dışına çıkıp bütün yıla yayılmasının ardından proje revize edildi.

Projenin devasa boyutlardaki arazisi 2004'te Net Holding'ten satın alınmıştı. Ağaoğlu, Net Holding'in arazideki sembolik hissesinin devam ettiğini söylerken, Bodrum projesinin Net Holding'e ne kadarlık bir getiri sağlayacağından bahsetmedi. Ünlü iş adamı "Net Holding halka açık bir şirket, benim bir şey söylemem doğru olmaz" dedi.  Haberlerin ardından Net Holding hisseleri yüzde 6,18 oranında yükseldi.

Projedeki konutların fiyatları hakkında net bir bilgi vermeyen Ali Ağaoğlu, "Metrekare başına fiyat, şu anda Bodrum'da konuşulan fiyatların dörtte biri" dedi. 

İFLAS SÖYLENTİLERİNE RAĞMEN FİNANSMAN NASIL OLACAK? 

Kamuoyunda Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun "iflas ettiği" yönündeki iddialar devam ederken, Bodrum'a yapılacak bu büyük projenin finansmanı da diğer bir merak konusu. 

"İflas" iddialarını yalanlayan Ali Ağaoğlu, "Bu tür haberlerin neden yayıldığını da biliyorum. Ağaoğlu, gayrimenkulun lider markasıdır. Bizimle ilgili çıkarılan bu tür haberleri ile sektöre zarar vermek isteniyor" ifadelerini kullandı ve ardından Bodrum projesinin finansmanı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun borcunun toplam bilançonun yüzde 10'u olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı, "Borcun mislini ödeyecek durumdayız. Gerekirse malımın yüzde 3'ünü, 5'ini satar borcu kapatırım. Biz, malıyla vedalaşmayı bilen bir grubuz" dedi ve Bodrum projesi için de bazı varlıkların satılabileceğini aktardı. 

Rüzgâr elektrik santrallerinin birkaçını satarak borçları kapatacaklarını aktaran Ağaoğlu, "Beş santralimiz var. İki santralin satışı için İş Yatırım'ı yetkilendirdik. İlgilenenler arasında yabancı yatırımcılar da var. Bu ay sonuçlanmasını beklediğimiz satışlardan yaklaşık 300 milyon dolar gelir bekliyoruz" dedi. 

NET HOLDİNG'İN HASILAT PAYI YÜZDE 19

Net Holding'ten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada projenin satış ve pazarlama safhasında herhangi bir harcama yapılmayacağı ifade edildi.

Açıklamada Ağaoğlu Grubu'nun projenin 5 milyon metrekarelik ilk etabı için 3-4 milyar liralık yatırım yapacağını, 10-12 milyar liralık hasılat beklediklerini, projenin tamamında ise 7-8 milyar liralık yatırım, 20 milyar liralık hasılat elde etmeyi umdukları hatırlatıldı.

Net Grubu ise gerçekleşecek toplam ciro üzerinden (satış ve her türlü işletme ve kiralama gelirleri) yüzde 19 hasılat payı yani yaklaşık 3,8 milyar liralık bir gelir elde etmeyi planlıyor.  

NET HOLDİNG: PAYIMIZI ALMAMIZ İÇİN PROJENİN BAŞLAMASI GEREK 

Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CFO'su Orlando Calumeno, katıldığı BloombergHT canlı yayınında Bodrum projesi hakkında Ağaoğlu Şirketler Grubu ile aralarında geçen süreci şu şekilde açıkladı:

"2004 değil 2007 yılında yapılan bir anlaşmadan bahsediyoruz. 2006 yılında yapılan bir hasılat paylaşım anlaşması kapsamında 100 milyon dolarlık bir bedel artı hasılattan yüzde 19'luk bir gelir paylaşımı esasıyla Net Holding ile Ağaoğlu Grubu arasında bir imza atıldı. Biz Net Holding olarak 100 milyon dolarlık meblağı Aralık 2007'de tahsil ederek bilançomuza yansıttık. Şu anda ilgili arazi, Akdeniz İnşaat olarak Ağaoğlu Grubu'nun bünyesinde bulunmaktadır.

Net Holding olarak bizim için olumlu ve önemli olan bölümü hasılattan yüzde 19 payımız olması. Hasılatın oluşabilmesi için doğal olarak projenin başlaması lazım. Bugün Sayın Ağaoğlu'nun yaptığı açıklama bizim için oldukça önemli."

Calumeno, söz konusu bölgede dönem dönem inşaatın başladığını Bodrum'da ve konut sektöründe oluşan arz-talep dengesine göre yol alma sürecinde belli duraksamalar olduğunu aktardı.

"'Hiçbir şey yapılmadı' da diyemeyiz 'Bir şey yapıldı' da diyemeyiz" diyen Calumeno, özellikle altaypı ve golf sahası çalışmalarında ciddi aşamaların kaydedildiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Sayın Ağaoğlu, toplamda 30 bin kişinin yaşayacağı, altı yılda bitirilecek iki fazlı bir projeden bahsediyor. Yatırım tutarının yaklaşık 7-8 milyar olacağı söylendi. Burada bizi ilgilendiren bölüm, hasılat paylaşımı anlaşmasına istinaden, yapılacak yatırımın bir kuruşunun bile Net Holding kasasından çıkmayacağı. Projeye başlandığını varsayıyorum, eğer satış ivmesi olumlu giderse elde edeceğimiz gelir bizim için önemli."

2007 yılında 100 milyon dolar karşılığında arazinin devrinin gerçekleştiğini, Net Holding lehine inşaat ipotek temini tahsis edildiğini ve hasılat paylaşımının gerçekleştiğini yineleyen Net Holding CFO'su, "Şu anda proje başlamadığı için piyasanın değer biçmediği bir yüzde 19'umuz var" diye konuştu.

KÜRESEL EKONOMİK KRİZ DE VURMUŞTU

Net Holding, 2014'te KAP'a yaptığı açıklamada Bodrum projesinin inşaatının durdurulma nedenlerini şöyle sıralamıştı:

"İnşaat faaliyetlerindeki gelişmeler hakkında 07 Ocak 2009 tarihinde yapmış olduğumuz özel durum açıklaması ile

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nün arazi sınırlarının revize edilmesi talebi üzerine Ağaoğlu Grubu tarafından inşaat genelinde faaliyetlerin durdurulduğu, 

Ağaoğlu Grubu'nun ilgili merciler nezdinde inşaata devam edilebilmesi için tüm girişimleri yaptığı, ayrıca fiziki ve inşaat faaliyetlerinin durdurulması kararına karşı işlemin iptali için Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açıldığı kamuya duyurulmuştur. 

Ağaoğlu Grubu'nun tarafımıza yaptığı bilgilendirme ile Bodrum Milas projesinin imarla ilgili yasal problemlerinin giderildiği ve alt yapı çalışmalarına başlanarak projenin tekrar faaliyete geçirildiği ifade edilmiştir.

Projeye göre birinci etap altyapı çalışmalarının önemli bir bölümü ile golf sahasının su ihtiyacını karşılayacak baraj inşaatının büyük kısmının tamamlanmış olduğu, projeye mevcut planlara bağlı olarak bundan sonra devam edileceği, Ağaoğlu Grubu tarafından açıklanmıştır. Yurt dışı ve özellikle Avrupa pazarına dönük olarak tasarlanıp uygulanmasına başlanan projenin, halen olumsuz etkilerini sürdürmekte olan küresel ekonomik kriz nedeniyle ara verilen pazarlama çalışmalarına, çeşitli seçenekler değerlendirilerek yeniden başlanacağı kamuya duyurulmuştur."

Yukarı

Business HT×