BIST 100 9.457,71 % -0,70
USD/TRY 32,5959 % 0,20
EUR/TRY 34,8224 % 0,39
Piyasalar
9.456,91
% -0,71
32,5958
% 0,20
34,8207
% 0,39
1,0655
% 0,11
45,49
0,00
2.380,08
% 0,04
87,03
% -0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"İnşaatta 12 aya kadar yavaşlama kaçınılmaz"

Türkiye İMSAD, sıkılaştırma politikalarıyla inşaat sektöründeki faaliyetlerde en azından 6-12 aylık bir yavaşlamanın kaçınılmaz olacağı görüşünde. Dernek, sıkılaştırma yerine genişlemeci politikalar uygulanması halinde ise daha büyük sıkıntılar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

"İnşaatta 12 aya kadar yavaşlama kaçınılmaz"
BUSINESSHT 31 07 2018, 13:45

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) aylık sektör raporunu açıkladı. Türkiye İMSAD, sıkılaştırma politikalarıyla inşaat sektöründeki faaliyetlerde en azından 6-12 aylık bir yavaşlamanın kaçınılmaz olacağı görüşünde.

Dernek, sıkılaştırma yerine genişlemeci politikalar uygulanması halinde ise daha büyük sıkıntılar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Rapora göre mevcut işler Nisan ayındaki artışın ardından seçimlerin yarattığı belirsizlikler ile Mayıs ayında önce durağanlaştı, Haziran ayında ise bir önceki aya göre 3,6 puan geriledi. Temmuz ayında ise mevcut işler seviyesi bir önceki aya göre 1,1 puan yükseldi.

Türkiye İMSAD, mevcut işler seviyesinde yaşanacak hareketlenmede, ekonomi politikalarının etkili olmasını bekliyor.

"GENİŞLEMECİ POLİTİKALAR DAHA BÜYÜK SIKINTILAR YARATIR"

Yeni ekonomi programı için de iki seçenek bulunduğunu belirten Türkiye İMSAD, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ekonomi programı seçeneklerinin ilki bir yıllık sıkılaştırma politikalarını içeren istikrar programıdır. Böyle bir program, hazırlanan 5 yıllık planın ilk yılında uygulanabilir. İkinci seçenek ise hızlı büyümeyi gözeten ve ekonomideki dengesizlikleri zamana yayarak çözecek bir program uygulanmasıdır. İnşaat sektörünün her iki seçenekten de etkilenmesi öngörülmektedir. İlk seçenekteki programda uygulanacak sıkılaştırma politikalarının şiddetine göre inşaat sektöründeki faaliyetlerde de en azından 6-12 aylık bir yavaşlamanın kaçınılmaz olacağı, ikinci seçenekteki genişletici politikaların uygulanması halinde ise makro dengeler ile mali göstergelerdeki bozulmaların ekonomide daha büyük sıkıntılar yaratarak inşaat sektörünü daha olumsuz etkileyeceği öngörülebilir."

İNŞAAT SEKTÖRÜ YENİ DÖNEMDEN NE BEKLİYOR?

Yeni dönemde inşaat sektöründe sorunların biriktiğini belirten Türkiye İMSAD, sektörün beklentileri şöyle sıraladı:

*Yeni dönemde daha sağlıklı, sürdürülebilir bir gayrimenkul ve konut talebinin sağlanması,

*İnşaat ve gayrimenkul sektöründe maliyetler ile fiyatlar ve kiralar arasında dengenin yeniden kurulması,

*Üretici ve tüketici tarafını olumsuz etkileyen yüksek faiz oranlarında makul seviyelere yeniden dönülmesi, Türk Lirası’nda kalıcı istikrar sağlanması,

*İnşaat sektöründe firmaların mali yapısının iyileştirilmesi ve finansmana erişim olanaklarının artırılması

 

Yukarı

Business HT×