BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,5087 % 0,12
EUR/TRY 34,8696 % 0,61
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,5094
% 0,12
34,8711
% 0,62
1,0687
% 0,13
45,49
0,00
2.377,73
% 0,71
87,38
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yasanın ardından yapılan ilk konkordato başvurusunun perde arkası...

OHAL döneminde yapılan bir düzenleme ile iflas ertelemeler kalkarken, yerine konkordato kurumu gelmişti. Bu dönemde konkordatoya başvuran ilk şirket olan kebapçı Çıtır Usta'nın Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Külekçioğlu şirketi konkordatoya götüren süreci ve sonrasını anlattı.

Yasanın ardından yapılan ilk konkordato başvurusunun perde arkası...
CEREN DİLEKÇİ 20 07 2018, 15:14

Olağanüstü hal döneminde kaldırılan iflas erteleme yerine gelen konkordato sistemine ilk başvuran şirket olan Çıtır Usta'nın Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Külekçioğlu, şirketi konkordatoya götüren sürece ve sonrasına ilişkin detaylar verdi. 

2004 yılından beri uygulamada olan iflas erteleme sistemi kaldırılarak yerine ‘Kurtarma anlaşması kurumu’ getirilmesinin ardından mali açıdan zor durumdaki şirketler, borçlarını yapılandırmak için kendilerine ek süre tanınması için bu yola başvuruyor.

AGC HUKUK Bürosu Ticaret Hukuku Uzmanı Ali Karadaş, konkordatoya başvuran şirketlerin borçlulara karşı 'Ben size borçlarınızı ödeyeceğim. Bana bir süre verin. Bu süre içerisinde size bir ödeme planı oluşturacağım. Bu ödeme planına uyacağım' diyerek borçlularla mutabakat sağlaması olarak açıklıyor. 

 

Bu sürecin şirketler tarafından fırsat olarak görülmesi gerektiğini kaydeden Karadaş'a göre genelde sürecin olumlu sonuçlanmasıyla kazan-kazan durumu oluşuyor. Oluşmaması durumunda ise şirket iflas ediyor.

Nisan ayında konkordatoya başvuran şirketlerden biri de Türkiye genelinde 45 restoranı bulunan Çıtır Usta olmuştu. AVM kiraları, artan hammadde maliyetleri ve işçilik maliyetleri nedeniyle sıkıntıya giren şirket, 1000 çalışanıyla faaliyetlerine devam ediyor.

Atilla Külekçioğlu

Çıtır Usta Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Külekçioğlu, kendilerini en çok dolar veya euro üzerinden alınan AVM kiralarının zorladığını kaydederek şu açıklamalarda bulunuyor: "AVM kiralarının euro ve dolar üzerinden fahiş fiyatlarla artması, yarı mamul hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artış bizi zorladı. 2016 yılında hafif sıkıntıya düştük. Bu sıkıntıyı özkaynaklarımızla aşmaya çalıştık. Bankalara hiçbir kredi borcumuz yok. Özkaynaklarımızla çeviremeyince 2017 yılı sonlarında sıkıntı yaşadık. 3-4 tane çeki zamanında ödeyemeyince mamul tedarik edemeyerek bu yolu seçmek mecburiyetinde kaldık."

2016 yılından beri gelen 2,5 milyon TL üzerinde şüpheli alacağını hala tahsil edemediğini kaydeden Külekçioğlu, bu süreçte tedarikçilere olan borçlarının bir kısmını yapılandırdıklarını söylüyor.

Piyasada konkordatoyla ilgili yanlış bir algı yaratılmasından şikayetçi olan Külekçioğlu, "Türkiye'de konkordatoya bakış açısı farklı. Bu firma battı algısı var. Halbuki bunun çıkma nedeni, şirketin kendisini toparlama sürecine sokması, iş planını hazırlayarak tekrar ayağa kalkmasını sağlamak" açıklamasında bulunuyor. 

 

Konkordato sürecinde şirkete atanan komiser heyeti, şirketin mali yapısını inceleyerek borçlarını ödeyebilecek durumda olup olmadığına dair bir rapor hazırlıyor. Külekçioğlu, komiser ve avukatların şirketin dinamiklerine yeterince hakim olmaması ve ilgi yetersizliği nedeniyle sürecin görece zorlaştığını belirtiyor.

1 Temmuz'daki mahkemede 2 ay daha süre kazandıklarını ifade eden şirket sahibi, şirketin iyiye gitmesi durumunda 1 yıl daha kesin süre tanınacağını söylüyor.

4 ayda 3.5-4 milyon TL gibi bir borcu yapılandırdıklarını bildiren Külekçioğlu, yapılandırılması gereken 7.5-8 milyon TL daha kaldığını belirtiyor.

15 yıllık firma yöneticisine göre, bu sürecin yarattığı en büyük zorluklardan biri vadeli alımların yerini peşin alımlara bırakması olmuş.Külekçioğlu, zorlu süreci en az hasarla atlatmak için yerli ve yabancı pek çok büyük şirketle ortaklık veya satın almalarla ilgili görüştüklerini sözlerine ekliyor.

Yukarı

Business HT×