BIST 100 9.791,69 % 0,72
USD/TRY 32,4812 % -0,26
EUR/TRY 34,9169 % 0,18
Piyasalar
9.791,60
% 0,71
32,4770
% -0,28
34,9085
% 0,16
1,0724
% 0,23
44,84
-0,51
2.325,83
% 0,42
88,14
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk turizminde sterlin ivmesi

Limak Holding Turizm Grubu CEO'su Kaan Kavaloğlu, "Batı Avrupa turist profili tekrardan 2018 de Türkiye’ye Antalya’ya döndü diyebiliriz. Burada İngiltere’nin de çok ciddi bir katkısı var. Brexit sebebiyle pound euro paritesi arasında ciddi bir farklılık oluştu. Euro, Pound karşısında değer kazandı. Bütün Avrupa Birliği üyesi turizm ülkeleri İngilizlere Euro uygulamaya başladılar. Biz pound uygulamaya devam ediyoruz. Bu onlar için de bir fırsat bizim için de bir fırsat." dedi.

Türk turizminde sterlin ivmesi
12 07 2018, 17:57

Türkiye'de turizm sektörü yeniden toparlanma sinyalleri verirken, Limak Holding Turizm Grubu CEO'su Kaan Kavaloğlu özellikle İngiliz turistlerin etkisiyle Batı Avrupalı turistin Türkiye'ye dönmeye başladığına dikkat çekti. 

Bloomberg HT'de yayınlanan Üst Düzey programında Arzu Maliki'nin sorularını yanıtlayan Kavaloğlu Türkiye turizm sektöründeki gelişmeleri ve grubun yatırımlarını değerlendirdi. 

Kavaloğlu ile yapılan söyleşiden öne çıkan konular şunlar oldu: 

Öncelikle yeni yatırımınızdan bahsetmek istiyorum. 200 milyon dolarlık bir yatırım. Bu yatırımla ilgili hedeflerden bahseder misiniz?

Limak Cyprus Deluxe Hotel, KKTC’nin Bafra Bölgesinde 600 odalı 1400 yatak kapasiteli bir tesis. Özellikle bizim Limak International Hotels and Resorts olarak çok büyük bir gücümüz var. Yaklaşık güneydeki Antalya otellerimizde 1,5 milyon kişi geceleme gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla buradaki kapasitemizin bir kısmını da KKTC’ne kaydırıyoruz diyebiliriz. 

Ben biraz Kıbrıs bölgesinden bahsetmek istiyorum çünkü Türk özel sektörünün bu bölgede yoğun yatırımları var. Biraz ordaki koşullardan bahsedebilir misiniz bize?

KKTC bence dünyanın en güzel turizm merkezlerinden bir tanesi fakat tabii çok büyük bir haksızlığa uğruyor. Çok ciddi bir izolasyon uygulanıyor şu anda direkt uçuşların olamaması, turistlerin özellikle Avrupa’dan, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden uçarak bu ülkeye gelememeleri çok büyük dezavantaj. İki türlü gelebilme şansı var turistlerin. Uygulanan izolasyondan dolayı direk uçaklar inemiyor, ya Türkiye’ye inip, Türkiye’den gelmek zorunda veya Rum kesimine inip Rum kesiminden sınırdan geçerek gelmek zorunda. Rum kesimi de gerçekten Kuzey Kıbrıs’ta turizmin gelişmesini çok arzu etmiyor o yüzden çok büyük zorluklar çıkarıyor gümrük geçişlerinde, özellikle Avrupa ülkesi olan ülkelerde bir problem yaşanmıyor ama onun dışındaki ülkelerde Güney Kıbrıs çok büyük bir baskı uyguluyor geçmemeleri için. Genellikle de Türkiye üzerinden turistler geliyor. Yurtiçi turizm, bizim Türk misafirlerimiz çok tercih ediyor.

Türkiye'ye döndüğümüzde, Avrupalı turistte bu sene bir artış var. Geçen sene nasıldı? Siz nasıl bir performans gösterdiniz bölgede? 

2016-2017 yılında çok zor bir dönem geçirdik. Son 30 yılın en zor yıllarını geçirdik diyebiliriz. Tabii burada Rusya ile yaşanan siyasi kriz, Almanya menşeili olan Avrupa’daki Türkiye ile ilgili olan algı yönetimi bunu çok olumsuz etkiledi. Turizm her şeyden çok çabuk etkileniyor yani mikro-makro efektler çok ciddi anlamda çok hızlı etkiliyor tabii ki. Siyasetten uzak bir sektör gibi gözükse de bakıldığında insanların tatil ihtiyaçlarını gideren mutluluk verici bir sektör gibi gözüküyor ama bütün siyasi algıdan coğrafi etkilerden çok ciddi anlamda olumlu olumsuz etkilenebiliyor.

2016-2017 yılı sonrasında Türkiye’de hiçbir şey değişmedi aslında Türkiye sistemi aynı tamamen bütün her şey aynı bizim otellerimizin kalitesinde bir değişiklik yok. Yatak kapasitelerinde bir değişiklik yok. Ne oldu da bir anda 2018'de bu turist geri geldi çünkü gittikleri ülkelerde bizim ülkemizdeki kadar mutlu olamadılar yani oralarda harcadıkları paranın tam anlamıyla karşılığını alamadılar dolayısıyla Batı Avrupa turist profili tekrardan 2018 de Türkiye’ye Antalya’ya döndü diyebiliriz. Burada tabi İngiltere’nin de çok ciddi bir katkısı var. İngiltere Brexit sebebiyle pound euro paritesi arasında ciddi bir farklılık oluştu. Euro, pound karşısında değer kazandı. Bütün Avrupa Birliği üyesi turizm ülkeleri İngilizlere euro uygulamaya başladılar. Biz pound uygulamaya devam ediyoruz onun için onlar için de bir fırsat bizim için de bir fırsat. İngiltere de kısa vadede çok gelişecek turizm sektöründe.

Yukarı

Business HT×