BIST 100 9.457,71 % -0,70
USD/TRY 32,5959 % 0,20
EUR/TRY 34,8224 % 0,39
Piyasalar
9.458,67
% -0,69
32,5959
% 0,20
34,8207
% 0,39
1,0656
% 0,12
45,49
0,00
2.380,14
% 0,05
87,03
% -0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İşte yeni sistemin ilk kabinesi

Yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen basın toplantısında yeni sistemin ilk kabinesini açıklamak üzere basının önüne çıktı. Erdoğan Beştepe'de yaptığı ilk konuşmada, "Bu gece kabinemizi açıklayarak, icraatlarımıza başlıyoruz. Yarın devlet geleneğimize uygun şekilde önce Azerbaycan'a, sonra KKTC'ye ardından da NATO zirvesi için Brüksel'e gideceğiz. Cuma günü Cuma namazını Hacı Bayram'da kılacağız. Yenilenmenin adımlarını kabinemizle birlikte atacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Yeni sistemin ilk kabinesi
09 07 2018, 21:48

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk kabinesini açıklamak üzere basın mensuplarının önüne çıktı. Piyasalarda özellikle kabinede ekonomiden sorumlu isimlerin kimler olacağı merakla bekleniyordu. 

Erdoğan sözlerinin başında Milliyetçi Hareket Partisi'ne teşekkür etti ve parlamentoda MHP ile olan işbirliğinin devam edeceğine vurgu yaptı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- Dünyada yönetim sistemini demokratik yollarla az sayıdaki ülke arasına Türkiye olarak girmiş bulunuyoruz.

- Demokrasimiz 15 Temmuz gecesi rüştünü ispat etmiştir. 16 Nisan halk oylaması ve 24 Nisan seçimleri demokrasimizin sandıkta reştünün en üst düzey ispatı olmuştur.

- Dünyada eşi benzeri olmayan bir seçim gerçekleşmiştir.

- İradesini sandığa yansıtan 50 milyonu aşkın vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

- Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşaası için yüreğinde ülke ve millet sevdası olan herkesle çalışmaktan memnuniyet duyacağız.

- Cumhurbaşkanı yardımcımız dışında 16 bakanlık bulunuyor. 

İşte Erdoğan'ın açıkladığı kabine

Cumhurbaşkanı Yardımcısı - Fuat Oktay

Adalet Bakanı - Abdülhamit Gül

Dışişleri Bakanı - Mevlüt Çavuşoğlu

İçişleri Bakanı - Süleyman Soylu

Milli Savunma Bakanı - Hulusi Akar

Milli Eğitim Bakanı - Ziya Selçuk

Sağlık Bakanı - Fahrettin Koca 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı - Fatih Dönmez

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı - Mehmet Cahit Turan

Çevre ve Şehircilik Bakanı - Murat Kurum

Tarım ve Orman Bakanı - Bekir Pakdemirli

Kültür ve Turizm Bakanı - Mehmet Ersoy

Gençlik ve Spor Bakanı - Mehmet Kasapoğlu

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı - Zehra Zümrüt Selçuk

Hazine ve Maliye Bakanı - Berat Albayrak

Ticaret Bakanı - Ruhsar Pekcan

Sanayi ve Teknoloji Bakanı - Mustafa Varank  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de yaptığı ilk konuşmada Cuma günü yeni kabinenin ilk toplantısını gerçekleştireceğini söyledi. Erdoğan konuşmasında, "Bu gece kabinemizi açıklayarak, icraatlarımıza başlıyoruz. Yarın devlet geleneğimize uygun şekilde önce Azerbaycan'a, sonra KKTC'ye ardından da NATO zirvesi için Brüksel'e gideceğiz. Cuma günü Cuma namazını Hacı Bayram'da kılacağız. Yenilenmenin adımlarını kabinemizle birlikte atacağız. İskeletini oluşturup, çatısını çattığımız yeni yönetim sistemimizi geliştirerek ileriye taşıyacağız. Kılavuzum yine demokrasi, milli iradenin üstünlüğü olacak. " ifadelerini kullanmıştı. 

YENİ SİSTEMDE KABİNE

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bakanlık sayısı düşürüldü, mevcut bazı bakanlıklar kapatıldı, bazıları da diğer bakanlıklarla birleştirildi. Bir cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ihdas edildi. 

Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içerisinde bazı kurullar ve başkanlık ofisleri oluşturuldu. 

Buna göre bakanlıklar, Adalet; İçişleri; Milli Savunma; Milli Eğitim; Sağlık; Enerji ve Tabii Kaynaklar; Çevre ve Şehircilik; Kültür ve Turizm; Gençlik ve Spor; Hazine ve Maliye; Ulaştırma ve Alt Yapı; Dışişleri; Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile; Tarım ve Orman; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak şekillenecek.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde ise Yerel Yönetim Politikaları; Sosyal Politikalar; Sağlık ve Gıda Politikaları; Kültür ve Sanat Politikaları; Hukuk Politikaları; Güvenlik ve Dış Politikalar; Ekonomi Politikaları; Eğitim ve Öğretim Politikaları; Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu oluşturuldu. 

Erdoğan yemin ederek göreve başlamasının ardından yarın ilk yurtdışı ziyaretlerini KKTC ve Azerbaycan'a gerçekleştirecek.

ERDOĞAN'DAN İLK MESAJLAR

Erdoğan'ın Beştepe'de yaptığı ilk açıklamalarında verdiği mesajlar şunlar olmuştu: 

"Bugün burada, bizzat bulunarak veya ekranları başından bizleri takip ederek sevincimizi paylaşan herkesi selamlıyorum. Bizleri bugünlere eriştiren Rabbime sonsuz hamüsenalar olsun. Rabbim, göğüsümüzü genişlet, hayır işlerimizi kolaylaştır. Halka hizmet için güzel bir yolculuğa hazırlanıyoruz. Ya Rab bizi kibirden, hasetten, haksızlıktan, adaletsizlikten uzak eyle. Bizi ailemizi, yol arkadaşlarımızı tuzaklardan koru. Sen ki her şeye gücü yetensin. Dileğimiz odur ki bu milleti bir kez daha zaferle müjdele. Kutlu yolculuğu ümmetimiz, milletimiz için hayırlara vesile et. 

4 yıl sonra bir kez daha aynı duygularla amin diyorum. Rabbim nasip etti, milletimizin teveccühüyle bu göreve geldik. Cumhurbaşkanlığı makamına, yürütme organının tüm yetkileriyle geldik. Allah bizi milletimize mahcup etmesin. 

40 yılı aşkın süredir siyasetin içindeyim. Siyaseti hep milletimize hizmet etmek için yaptık. Hamd olsun milletimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. 24 Haziran'da bir kez daha bizi seçti. 81 milyonun tamamının cumhurbaşkanı olduğumuzun bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız. 

Biz de Türkiye olarak, Türk milleti olarak bugün burada, yeni bir başlangıç yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, demokrasi arayışımızın yaşadığımız denemelerin çok ötesinde yeni bir yönetim modeline geçiyoruz. Siyasi, sosyal ve ekonomik kaoslar nedeniyle ülkemize büyük bedeller ödeten sistemi geride bırakıyoruz. Bundan sonra milletin yetki verdiği ve hesap sorma hakkına sahip olduğu sistemi yasama ve yargı organlarıyla uyumlu bir şekilde yürüteceğiz.

Ülkemizi 3,5 kat büyütürken yaşadığımız sıkıntılar sistemin değişimini zorunlu hale getirmiştir. Türkiye kritik bir yol ayrımında milletimizin özgür iradesiyle gerçekleştirmiştir. Her mücadelede yanımızda olan 15 Temmuz Darbe Girişiminde istiklallerine ve istikballerine sahip çıkan milletime şükranlarımı sunuyorum. Bu tarihi reforma destek veren milletime teşekkür ediyorum. 

Bugün burada 95 yıllık Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyorum. Milletimizin bize sağladığı bu imkanı kullanarak güçlü devlet, güçlü meclis ve güçlü Türkiye için yol çıkıyoruz. Milletimiz 24 Haziran'da bir kez daha görevini yerine getirdi. Medeniyetimizin inşası ve ihyası için bize düşen çok çalışmaktır. Vakit, hedeflerimize daha hızlı yürüme vaktidir. Bugün bismillah diyerek adımını attığımız imtihanın hedefi 2023'e ulaşmak olacaktır. 

Hiçbir ülkenin ve hiçbir toplumun vasiye, mürebbiyeye, kurtarıcıya ihtiyacı olmadığına; adalet ve işbirliğine ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Türkiye her alanda daha ileriye gidecektir. Elindeki imkanları kendi vatandaşlarıyla paylaşamaya devam edecektir. 

Bu gece kabinemizi açıklayarak, icraatlarımıza başlıyoruz. Yarın devlet geleneğimize uygun şekilde önce Azerbaycan'a, sonra KKTC'ye ardından da NATO zirvesi için Brüksel'e gideceğiz. Cuma günü Cuma namazını Hacı Bayram'da kılacağız. Yenilenmenin adımlarını kabinemizle birlikte atacağız. İskeletini oluşturup, çatısını çattığımız yeni yönetim sistemimizi geliştirerek ileriye taşıyacağız. Kılavuzum yine demokrasi, milli iradenin üstünlüğü olacak. Hak ve özgürlükler, köken, inanç, meşrep, bölge farkı olmaksızın vatandaşlarımızın tamamının yararlanmasını sağlayacağız. İnsanlarımızın ötekileştirildiği dönemler bir daha geri gelmemek üzere geride kalmıştır.

Her alanda büyük hamleler yapacağız. Türkiye'yi büyütmenin çabası içinde olacağız. Yeni yönetim sistemimizin hayırlı olmasını diliyorum. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum." 

Yukarı

Business HT×