BIST 100 9.114,73 % 0,38
USD/TRY 32,3736 % 0,09
EUR/TRY 35,0397 % 0,06
Piyasalar
9.117,75
% 0,42
32,3728
% 0,09
35,0409
% 0,07
1,0798
% 0,09
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bir iş görüşmesinde kurabileceğiniz 5 faydalı cümle

İş görüşmelerinde avantaj sağlayacak anahtar cümleleri bilmeniz, işe alım uzmanını etkilemeniz ve işi almanızı çok daha kolay hale getirebilir

Bir iş görüşmesinde kurabileceğiniz 5 faydalı cümle
BUSINESS HT 08 07 2018, 18:24

Bir iş görüşmesinde başarılı olmanın en doğru yollarından biri karşınızdaki uzmana duymak istediğini söylemekten geçiyor. Elbette her iş görüşmesi birbirinden farklı ve sektörden sektöre, pozisyondan pozisyona içerik değişebiliyor.

Kariyer.net, İnsan Kaynakları profesyonellerinin özellikle duymak istediği birkaç evrensel ifadeleri derledi.

“Bu pozisyonun açık olduğunu öğrendiğimde çok heyecanlandım”

İşi kapmak istiyorsanız, görüşmede heyecansız ve isteksiz görünmemeniz çok önemli. İşverene ya da işe alım uzmanına pozisyonu ve söz konusu şirkette çalışmayı ne kadar istediğinizi, coşkulu şekilde göstermen gerekiyor.

O nedenle bu cümle bunun için son derece uygun. Arkasından şu ifadeyi eklenirse istenilen etki artabilir: Bu alanda olmak istiyorum ve şirketinizdeki harika ekiple çalışmak için sabırsızlanıyorum.

“Bu iş, benim deneyim ve niteliklerime çok uygun, işte tam da bu yüzden…”

İK uzmanlarının neden sizi işe alması gerektiğini detaylı ve etkili şekilde açıklamanıza fırsat verecek bu cümlenin arından uzmanlığınızı gösterecek konuşmalar yapmanız gerekiyor.

Örneğin, “Pozisyonun X yazılımının nasıl kullanılacağını tam olarak bilen birini gerektirdiğini görüyorum”, “Son iki işimde Y yazılımını kullanıyordum, bu da işin teslim süresini yüzde 10 oranında azaltmamı sağladı” gibi somut cümleler şansızını artıracaktır.  

“Bu projeyi web sitenizde okudum”

Görüşmeye gitmeden önce şirket ve pozisyon hakkında olabildiğince detaylı bir araştırma yapmak görüşmenin ciddiye alındığını gösterir.

Bu etkiyi yaratmak için de şirketin web sitesini incelenebilir, sosyal medya hesapları taranabilir ve basında şirketle ilgili çıkan haberleri incelenebilir.

Sıkı bir dedektifliğin arından elde edilenler görüşmede uygun bir anda dile getirilmeli.İşveren için ilgili bir aday, her zaman güçlü bir adaydır.

“Benzer bir problemi nasıl çözdüğümü anlatayım…”

Pek çok işverene göre, yeni mezunların en eksik oldukları nokta sorun çözme becerisi. İşvereni ikna etmek için, “Ben harika bir problem çözücüyüm” demek yerine, bunu göstermek çok önemli. Göstermek için de şirketle ilgili bilgi sahibi olmak, ne tür krizler ya da sorunlarla karşılaştıklarını bilmek gerekiyor. Öğrendikten sonra görüşmede örnek bir vaka ele alınabilir ve siz olsanız o durumda nasıl davrancağınız ve neleri farklı yapabileceğinizi anlatabilirsiniz.

“Biraz daha açabilir misiniz?”

İş görüşmesinde aktif bir dinleyici olmak çok önemli. Çünkü işveren ya da işe alım uzmanı konuşurken dinlemediğiniz izlenimine kapılırsa, görüşmenin geri kalanı çok da iyi gitmeyebilir. “Biraz daha ayrıntılı olarak bahsedebilir misiniz?” şeklinde soracağınız bir soru, anlatılanlarla gerçekten çok ilgilendiğinizi göstermen bakımından oldukça faydalı.

İki önemli ipucu:

İş ilanındaki anahtar kelimeleri kullan

İş görüşmesinde karşındaki insanların konuştuğu dili konuşmaya çalışın. Onların dilini öğrenmenin en iyi yolu da ilanları. İş ilanları sadece aranan kişinin özelliklerini özetlemekle kalmayıp, kişiye görüşeceği insanların kullandıkları dil hakkında da ipuçları veriyor.

Örneğin, ilanda “çok kanallı pazarlama” gibi bir ifade varsa bu ifade cevaplardan birinde mutlaka kullan kullanılmalı:

“Problem çözmenin bu konum için çok önemli becerilerden biri olduğunu biliyorum. Son işimde de çok kanallı pazarlama konusunda çalışıyordum.”

Görüştüğün kişiye adıyla hitap et

İş görüşmesinin başında bir tanışma faslı her zaman olur, ancak pek çok aday heyecan ve gerginlik yüzünden görüşmenin geri kalan kısmında karşısındaki kişinin ismini unutur. Oysa görüşülen kişiye ismiyle hitap etmek, onu etkilemek ve size bakışını olumlu yönde değiştirmek için gayet etkili bir yöntem. Aralarda fırsat buldukça “X Bey” ya da “Y Hanım” diye hitap etmek unutulmamalı.

Yukarı

Business HT×