BIST 100 9.054,16 % 2,81
USD/TRY 32,3173 % 0,08
EUR/TRY 35,1138 % 0,12
Piyasalar
9.054,16
% 2,81
32,3173
% 0,08
35,1138
% 0,12
1,0808
% -0,18
47,68
-0,25
2.212,04
% 0,79
87,33
% 1,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Sanayi 4.0'ı yerli tedarikçi ile yapmak çok önemli"

İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı Başkanı Perihan İnci,

"Sanayi 4.0'ı yerli tedarikçi ile yapmak çok önemli"
29 06 2018, 15:37

TÜSİAD, Türkiye'de son sanayi devrimini yakalamak için "Sanayide Dijital Dönüşüm" programına başladı. 

Programın detaylarını İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı Başkanı Perihan İnci, Arzu Maliki'nin hazırladığı Üst Düzey programında anlattı. 

TÜSİAD'ta bir programa başladınız; Sanayi 4.0 çerçevesinde, "Sanayide Dijital Dönüşüm"; Nasıl karar verildi böyle bir Program'a başlamak? 

Son senelerde TÜSİAD'ta "Sanayi 4.0" projeleri üstünde çalışılıyor ve bunun farkındalığını artırmak için çalışılıyor ve çeşitli raporlar hazırlanıyor. Bunların sonucunda tabii sanayide teknoloji kullanıcılarıyla teknoloji tedarikçilerinin arasında bir kopukluk olduğunu ve burda bir fırsat alanı olduğunu farkettik. Dolayısıyla böyle bir ihtiyaçtan doğan "Sanayide Dijital Dönüşüm Hızlandırıcı Programı"nı yapmaya karar verdik. Öncelikle burada ihtiyaç sahibi olan, teknoloji kullanıcılarından Sanayi 4.0'a ilişkin kendi problemlerini paylaşmalarını istedik ve buna göre teknoloji tedarikçilerinle buluşturmayı amaçlıyor bu proje. Farklı sektörlerde ihtiyaçlar tanımlandı, şimdi mikro ve orta ölçekteki teknoloji tedarikçilerinden bu problemlere bir çözüm önerisiyle gelmelerini bekliyoruz.

Özellikle sanayide katma değerli üretim önemli diyoruz, bu anlamda programın nasıl destek olmasını bekliyorsunuz?

Zaten programın amacı olayı hızlandırmak, buradaki farkındalığı yaratmak. Şu anda bunun neresindeyizin tespitini yapıyor birçok sanayi firması. Ağır yatırımlar gerekiyor yani kolay bir şey değil, tabii bunu da burada Türkiye'de Türk tedarikçilerle yapmak çok önemli çünkü bu tarz firmalar için Avrupa'da ve dünyada da fırsat alanları var. Burada da biraz hızlanmamız gerekiyor bizim de amacımız bu.

Nasıl bir talep bekliyorsunuz? Nasıl çalışıyorsunuz?

TÜSİAD ulaşabildiği bütün paydaşlara ki bunların içinde üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, teknoparklar var. Bütün bu kanallara hem yazılı hem sözlü davetlerle ulaşmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra bir başvuru web sitesi açtık; www.tüsiadsd2.org. Şirketler buradan başvuru yapabilirler. Bu başvuruları aldıktan sonra bir ön eleme yapılacak, bir ürünü ve bir çözüme tabi olması gerekiyor tedarikçi firmanın; ardından teknoloji kullanıcısı şirketler kendi çözüm ortaklarıyla buluşacaklar. 3 ay gibi bir sürede projeyi ortaya koyacaklar ve bunun uygulamasına bir sonraki aşamada geçilecek. Bu projede başarılı olan firmaların çözümleri ve hangi alanda nasıl bir değer ve katma değer sağladıkları başarı hikayeleri sunumlarıyla paylaşacağız.

Sizin de Melek Yatırımcı belgeniz var. Girişimcilik ekosisteminden bahsedebilir misiniz?

Küçük girişimci Startup firmaları ile ilgileniyorum ve değişim çok hızlı burda küçük küçük farklı alanlara yatırım yapmak gerekiyor. Finansal olarak bu tür girişimlere ortak olmak önemli. Girişimcilik ekosistemi çok önemli çünkü hem cesaretlendirmemiz gerekiyor gençleri, eğitim seviyemize destek olmamız lazım, eğitimli gençlerimizi de motive etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak da görülmesi gerektiğini ve buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Peki Türkiye genelinde "Sanayi 4.0"a nasıl ayak uyduruyoruz? Türk şirketleri Sanayi 4.0'ın neresinde rekabetçilik açısından da bakalım konuya..

Sanayi Bakanlığı'ında da bir yapı kuruldu Sanayide dijitalleşmeyi desteklemek için, bu konuda ileri olanlar var geride olanlar var, önemli olan burda nerde olduğunuzun tespit edilmesi ve oradan ileri gitmek. Öyle çok geride değiliz ama önümüzdeki değişen teknolojide o değişimi yakalayabilmek önemli orada geride kalmamız çok mümkün eğer kendi teknoloji firmalarımızı yaratamazsak, dışarıya bağımlı kalmak bu konuda oldukça tehlikeli diye düşünüyorum. Çünkü dışarıdan alınan teknoloji kesildi mi siz ortada kalırsınız. O yüzden kendi teknolojimizi yaratmamız gerekiyor mutlaka..

Yukarı

Business HT×