BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5820 % 0,16
EUR/TRY 34,7430 % 0,16
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5802
% 0,16
34,7422
% 0,16
1,0643
% 0,00
45,49
0,00
2.380,63
% 0,07
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kılıçdaroğlu'ndan döviz yorumu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Türk lirası değer kaybettiği için sürekli dolar konumunu koruyor ama Türk lirası aşağı doğru gidiyor. Nereye kadar gidecek belli değil

Kılıçdaroğlu'ndan döviz yorumu
29 05 2018, 07:02

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, soru üzerine ekonomiye ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Dolar yerinde duruyor. Asıl sözünü edeceğimiz Türk lirası. Dolar değer mi kaybetti? Hayır. Değer kaybeden Türk lirası. Sorun Türk lirasının değer kaybetmesinden kaynaklanıyor. Sorunu topluma yanlış yansıtıyorlar. 'Efendim dolar yükseldi.' Dolar yerinde duruyor, Almanya'da Fransa'daki neyse aynı değer. Ama Türk lirası değer kaybettiği için sürekli dolar konumunu koruyor ama Türk lirası aşağı doğru gidiyor. Nereye kadar gidecek belli değil. Önlem alınması lazım tabii."

"Nedenine ilişkin teşhisiniz nedir?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

" 'Spekülasyon' diyorlar. Spekülasyon yapmak suç mu? Suçtur. Suçluyu bulmak kimin görevi? Herhalde hükümetin görevidir. 'Efendim dış güçler bunu yapıyor.' Yakala dış güçü. Niye yakalamıyorsun? Elinden tutan mı var. 'Dış güçler falan yapıyor bunu.' Dış güçlerin falan yaptığı yok bunu. Tamamen Türkiye'nin yönetilmezliği üzerine inşa edilen politikanın bizi getirdiği sonuçtur bu. Türkiye şu anda yönetilmiyor. Bakanların konuşmalarına bakın, her kafadan bir ses çıkıyor. Ortada hükümet yok. Hangi hükümet? Bir sarayda hükümet var, bir de Binali Bey'in hükümeti var. Hangi hükümet? Siz Merkez Bankası Başkanını bir partinin genel merkezine davet ederseniz o Merkez Bankasının dünyada saygınlığı olur mu?"

Merkez bankalarının statülerinin önemli olduğunu, bütün dünyanın para politikaları açısından merkez bankalarına sürekli baktığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Eğer siz Merkez Bankasına müdahale ederseniz ve doğrudan doğruya talimat verirseniz, onun görev yapmasını engellerseniz asıl suçu siz işlemiş oluyorsunuz. Yani saray işlemiş oluyor. Asıl suç, kabahat orada." dedi.

Son 16 yılda Londra'daki yabancı para lobicisine 151 milyar dolar faiz ödendiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "Ne diyor Erdoğan, 'Ben faize karşıyım.' İyi de bu faizleri CHP mi ödedi oraya, kim ödedi? 16 yıldır 151 milyar doları nasıl verdiniz siz oraya?" şeklinde konuştu.

Dışarıdan dolarla borçlanıldığını, faiz ödendiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"151 milyar doları ödemedik, desinler bakalım. 151 milyar dolarla ne olurdu bu ülkede? Fabrika yapacak yer kalmazdı. Geldiğimiz nokta bu. Her şeyi dolara endekslemişsiniz ve borç almadan ülkeyi yönetemiyorsunuz. Şimdi o tefeciler diyor ki, 'Faizi yükselteceksin sonra sana borç vereceğim' diyor. 'Faizi yükseltmezsen borç vermem' diyor sana. Ne oldu, kim kazandı? Tefeciler kazandı. Bunlar kalktılar faizi yükselttiler dolar kısmen düştü. Yakasını tefeciye kaptırmış bir siyasal iktidar ülkeyi yönetemez. Tefeciye kaptıranların başında da sarayda oturan zat geliyor. Bu kadar açık ve net söylüyorum. 'Faize karşıyım.' diyor. Kaldır, düşür faizi."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Siyaset yeni bir ufuk açmak zorunda. O ufku biz açacağız. Muharrem Bey cumhurbaşkanı olacak Allah'ın izniyle, biz de parlamentoda çoğunluğumuzu elde edeceğiz ve Türkiye'ye yeni bir ufuk açacağız" dedi.

Demokratik parlamenter sistemi savunduklarını, cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce'nin aynı görüşte olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, bununla ilgili takvimin seçilmesi durumunda İnce tarafından belirleneceğini söyledi.

İnce'nin cumhurbaşkanı olması durumunda parlamenter sisteme geçilmesine AK Parti'nin de "evet" diyeceğini savunan Kılıçdaroğlu, "Demokrasiyi savunuyoruz, demokrasi toplumun her kesimi için geçerli bir kavramdır. Muharrem Bey de inşallah cumhurbaşkanı olarak koltuğuna oturduktan sonra demokrasi için yapılması gereken bütün adımları belli bir takvim içinde atacaktır, takvimi doğal olarak kendisi belirleyecektir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türk hukuk sistemini darbe hukukundan arındıracaklarını belirterek, hükümet ve devlet kavramlarının karıştırılmaması gerektiğini, ikisinin de ayrı kavramlar olduğunu söyledi. Hükümet olanların devleti yönettiğini ama devlet olmadığını bildiren Kılıçdaroğlu, "Bugün hükümet olanlar devlet oldular, kendilerini devlet olarak görüyorlar. Yanlışlık da buradan başlıyor zaten." ifadesini kullandı.

MUHARREM İNCE YORUMU

"Sayın Muharrem İnce'nin performansını nasıl buluyorsunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, İnce'nin performansını gayet iyi bulduğunu belirtti.

"İnce'nin adaylığını açıkladığınız gün Sayın İnce'yi kürsüye çağırırken kurduğunuz cümle kimi kesimlerin tepkisini çekti. Nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "İktidar kesiminin tepkisini çekti. Biz uzun süredir arkadaşız, kendisini davet ettim oraya. Başında da 'Sayın' sözcüğü var, özellikle kesip bir tarafa koyuyorlar. Muharrem Bey'le tanışıklığımız ben siyasete girmeden önce olmuştu. Sonra da siyasette beraber görev yaptık. Başarılı bir arkadaşımız." yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, İnce'nin toplumun her kesimini kucakladığını, cumhurbaşkanı adaylığı görevini başarıyla yerine getirdiğini ifade etti.

"Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanacağını düşünüyor musunuz ? İkinci tur için Cumhuriyet Halk Partisi olarak stratejiniz nedir?" sorusunu Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı:

"Allah'ın izniyle Cumhurbaşkanlığını alacağız, parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız. Millet İttifakı bizim demokrasi tarihimizde atılmış en önemli ittifaklardan birisidir. Türkiye'nin geleceği esas alınarak, güçlü bir Türkiye esas alınarak, demokrasi esas alınarak ve bu millet için çalışmak ve bir araya gelmek için güç birliği yapıldı. Millet İttifakı bize göre son derece değerli bir ittifaktır. Bunun sonucunu hep birlikte alacağız. Bu ülkeye gerçek anlamda bir demokrasi getireceğiz."

Bir başka soru üzerine Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığında birinci turda Muharrem İnce'nin kazanacağını savunarak, "Ben ikinci tur için diye düşünüyordum ama sahada gördüğü ilgi, vatandaşla arasında kurduğu diyalog, başarılı bir diyalog. Sevecenliği giderek artıyor. Toplumun gözünde güven veren imaj çiziyor cumhurbaşkanı adayı olarak. Dolayısıyla ikinci tura kaldığı takdirde dahi alacaktır." dedi.

 

Yukarı

Business HT×