BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6757 % 0,45
EUR/TRY 34,8382 % 0,44
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6518
% 0,38
34,8329
% 0,42
1,0636
% -0,06
45,49
0,00
2.390,06
% 0,46
89,14
% 2,33
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kamu harcamalarında kesinti sinyali

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Harcama artışını telafi edecek şekilde kamu harcamalarında aşağı yönlü, dengeleyici tedbirler alacağız

Kamu harcamalarında kesinti sinyali
24 05 2018, 14:06

Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında kesinti planlıyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Son dönemde bütçe giderlerini artıran düzenlemeler yaptık. Bu harcama artışını telafi edecek şekilde kamu harcamalarında aşağı yönlü, dengeleyici tedbirler alacağız." açıklamasında bulundu.

Ağbal, "2018 yılı bütçe hedeflerimizi tutturmakta kararlıyız. Bunun için gerekli adımları atacağız" dedi.

Bakan Ağbal, "Mali disipline kararlılıkla devam edeceğiz" vurgusunu da sözlerine ekledi.

Ağbal, "2004 yılında Ak Parti olarak yaptığımız en önemli harcama reformları Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Borç Yönetimi Kanunuydu. Seçimden sonra hazırlıklarını hemen hemen tamamladığımız harcama reformu çalışmalarımız var. Bu kapsamda Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu değişikliğiyle ilgili bir çalışma devreye konulacak." dedi

Ağbal, kamu harcamalarının daha etkin ve verimli olmasıyla ilgili Avrupa Birliği düzenlemelerine uygun çalışmalar yapılacağını vurgularken, "Kamu İhale Kanunu çalışmamız kurumlarla istişare halinde devam ediyor, kamu harcama reformumuzun en önemli bileşenlerinden biri de bu reform olacak." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle kamuda yeniden yapılanmanın söz konusu olacağını da ifade eden Ağbal, bu yapılanmanın devleti küçülterek, işleyiş mekanizmalarını daha etkin hale getireceğine işaret etti. Ağbal, yeni sisteme uygun harcama çerçevesi ve süreçlerinde de eş zamanlı düzenlemeler öngördüklerine işaret ederek, "Dolayısıyla burada da yapacağımız düzenlemeler kamu harcamalarında daha azalmaya imkan verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Akaryakıt ÖTV'sinde yeni düzenlemeyle petrol fiyatlarında ve kurda meydana gelebilecek değişimler karşısında vergi miktarları, değişimin yönüne bağlı olarak ters orantılı çalışıyor. Herhangi bir şekilde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurları yukarı giderse ve bu nedenle akaryakıta zam yapılması gerekirse bu miktar kadar vergi indirimi gerçekleştiriliyor, tersi durumda ise vergi artırılıyor.

22 Mayıs'ta Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) gece yarısından itibaren motorinin litre fiyatına 23, benzine 25 kuruş zam yapıldığını, zammın ÖTV'den karşılandığı için pompa fiyatlarına yansıtılmadığını açıkladı.

Öte yandan emeklilere de hem Ramazan Bayramı'nda hem de Kurban Bayramı'nda biner lira ikramiye verilmesi kararlaştırılmıştı. Bunun dışında Meclis'te kabul edilen "Borçlara yapılandırma, emekliye ikramiye" tasarısında genel olarak bütçe giderlerini artırıcı düzenlemeler yer aldı.

Daha önceki kamu harcamaları tedbirleri kapsamında 2018'de kamunun ne olursa olsun yeni taşıt alması ve yeni bina yapılmasına engel konulmuştu. Kalkınma Bakanlığı, 2018-2020 dönemi için yatırım programı hazırlama genelgesiyle paylaştığı rehberde, “2018 yılında zorunlu haller dışında kaynağı ne olursa olsun taşıt alımı yapılmayacak” ifadesine yer vermişti.

Yukarı

Business HT×