BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5546 % -0,04
EUR/TRY 34,9492 % 0,28
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5543
% -0,04
34,9384
% 0,24
1,0702
% 0,03
45,35
0,00
2.319,16
% 0,13
87,98
% -0,05
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Türkiye'nin Akdeniz'de doğalgaz çıkarma kapasitesi yok"

Uluslararası Enerji Uzmanı Erkan İçsel, Türkiye'nin tek başına Doğu Akdeniz'de doğalgaz çıkarma kapasitesinin olmadığını kaydederek büyük bir şirketle ortaklığa gitmesi gerektiğini belirtti.

"Türkiye'nin Akdeniz'de doğalgaz çıkarma kapasitesi yok"
CEREN DİLEKÇİ 07 03 2018, 08:44

Doğu Akdeniz'de sular yeniden ısınıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Türk savaş gemileri, Kıbrıs'ta Rumlar adına Türkiye'nin MEB olarak kabul ettiği alanda keşif yapmak için bölgeye gelen İtalyan Eni'nin sondaj faaliyetlerine engel olmasının ardından

ExxonMobil devreye girmiş ve ABD'li petrol devine Amerikan donanmasından 6. Filo'nun da eşlik etmesi gözlerin yeniden bölgeye çevrilmesine neden olmuştu.

Gaz paylaşımı üzerinden mücadelenin sürdüğü bölgede gelişmelerin ne yöne evrileceği merakla izlenirken Türkiye'nin bölgedeki etkisini Escalera International Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji Uzmanı Erkan İçsel ile konuştuk.

Doğu Akdeniz'deki gazın çıkarılmasının hem Türkiye'nin hem de bölgenin menfaatine olacağını savunan İçsel, ada açıklarında petrol ve doğalgaz arama yetkisine sahip TPAO'nun bu işi tek başına yapamayacağı görüşünde. 

 

İçsel, "Hem Kıbrıs Rum kesiminde hem de Kıbrıs Türk kesiminde büyük çapta gaz var. Benim tavsiyem, Türkiye'nin bu işi yapabilecek 6 tane kalifiye şirketten biriyle bir ortaklık kurarak böyle bir işe girmesidir" diye konuştu.

"TÜRKİYE, ABD'Lİ BİR ŞİRKETLE ORTAKLIĞA GİDERSE ELİ GÜÇLENİR"

Türkiye'nin ABD'li bir şirketle ortaklığa gitmesi durumunda Kıbrıs Rum kesimi karşısında elinin güçleneceğini kaydeden İçsel, "Bu, aynı zamanda ABD'nin Kıbrıs Türk kısımının tanıması manasına gelir, bizim askeri olduğu kadar ekonomik olarak daha güçlü olduğumuzu göstermemiz lazım. Bu nedenle bu işten anlayan tecrübeli bir takım kuruluşlarla beraber çalışılması lazım maalesef şu anda Türkiye'de bu gazı arayıp bulacak teknik kapasite yok onun için bu işi bilen kimselerle beraber yapılmasında fayda var" değerlendirmesinde bulundu.

ExxonMobil'in bölgeye girmesiyle bölgede dengelerin nasıl şekilleneceği ise bir diğer soru işareti.
Uluslararası Enerji Uzmanı İçsel, önümüzdeki dönemde Türkiye ile ABD arasında tansiyonu düşürmek için çalışmaların başlayacağını düşünüyor.

"TPAO, AKÇAKOCA'DA BÜYÜK ÇAPTA ZARAR EDİYOR"

Ege Denizi'nde muazzam petrol rezervi bulunduğuna dikkat çeken İçsel özellikle Gökçeada'nın etrafının büyük potansiyel barındırdığını söyledi. İçsel, önümüzdeki 10 senede Karadeniz'in tamamen petrol gölü haline gelmesini beklediğini ifade etti. 

 

Son dönemde Karadeniz ve Akdeniz'de arama faaliyetlerini hızlandıran TPAO'nun petrol çıkarabileceğine inanmadığını kaydeden İçsel sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben maalesef TPAO ‘nun denizde petrol arayıp bulacağını veya çıkarabileceğina inanmıyorum. Bunun en büyük örneği Akçakoca.. TPAO, Akçakoca’da gaz çıkarmaya çalışıyor normal olarak günde 150 bin metreküp çıkacağı yerde 20 bin metre küp çıkartıyorlar ve büyük çapta zarar ediyorlar, halbuki çok karlı bir iş olması lazım, benim duyduğuma göre Türkiye’nin Akçakoca’dan son 10 senede 640 milyon dolar bir kaybı var."

Yukarı

Business HT×