BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3351 % 0,13
EUR/TRY 35,0654 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3346
% 0,13
35,0622
% -0,02
1,0788
% -0,37
47,65
-0,28
2.220,65
% 1,18
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Esnaf düğünü bekliyor

Bu sene evliliklerin Türkiye ekonomisine 15-18 milyar TL'lik katkı getirmesi bekleniyor.

Esnaf düğünü bekliyor
TUĞÇE KUBALAS 27 02 2018, 16:00

Düğün sezonunun yaklaşmasıyla hazırlık ve koşuşturma süreci başlarken hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler büyük bir ekonomik gerçekle karşı karşıya kalıyor.

Öte yandan yüzlerce kişiye iş ve aş demek olan düğünler adeta esnafın can suyu oluyor. Günümüzde en düşük maliyetli düğün 20 bin lirayı buluyor ve piyasayı hareketlendiriyor. Züccaciyeden fotoğrafçıya, kuaförden kuyumcuya kadar pek çok sektörde ciddi hareketlilik yaşanıyor.

Düğün harcamalarının ekonomiye katkısı ise her geçen yıl yadsınamayacak şekilde büyüyor. Harcamalarda ise aslan payı mobilyacı ve düğün mekanı işletmecilerinin oluyor. Sektörün geleceği parlak gözükse de kayıt dışı düğünlerin denetlenmemesi haksız rekabete yol açıyor. Düğün ruhsatı olmayan restoran ve teknelerde organizasyon yapılması piyasadaki oyuncuları rahatsız ediyor. Dini bayramların yaz aylarına denk gelmesi de makul düğün yeri bulmayı zorlaştırıyor ve en az 6-8 ay önceden düğün bütçesi ve yerinin belirlenmesi gerekiyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken bu sene evliliklerin ekonomiye 18 milyar TL'ye varan katkı sunmasını beklediklerini söylerken düğün sezonuna ilişkin beklentilerini anlattı:  

"RAMAZAN BAYRAMI'NDAN SONRA HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ"

“Çiftler genellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde evlenmeyi tercih ediyor. Bu sene mübarek Ramazan ayının Mayıs’ın ortalarına denk gelmesi ile birlikte Ramazan Bayramı’ndan sonra düğün sezonunda haraketlilik bekliyoruz. Hatta hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında gittiği için düğün sezonu Mart ve Nisan aylarında da açılabilir. Düğün sezonunun açılması, mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan fotoğrafçıya, düğün salonundan kuaförüne, tuhafiyeciden, tekstilciye, pastacısından şekercisine, çiçekçisinden taksicisine, emlakçısından inşaatçısına kadar birçok sektöre hareketlilik kazandıracak. Ülkemizde yıllık ortalama 600 bin çift evlilik gerçekleşiyor. Bu evliliklerin maliyeti göz önünde bulundurulduğunda düğünler ekonomiye büyük katkı sağlayacak.”

"2018'DE 630 BİN ÇİFTİN EVLENMESİ BEKLENİYOR"

"Türkiye nüfusunun yüzde 16,3’ünü genç nüfus oluşturuyor. Evlilik çağına gelen gençlerimizin yuva kurması, tüm sektörlerin canlanması adına çok önemli. 2015 yılında 602 bin 982 çift evlenirken 2016 yılında 594 bin 493 çift evlendi. Nüfus artış hızına göre yaptığımız araştırmalar sonucunda 2018 yılında yaklaşık 630 bin çiftin evlilik yapmasını bekliyoruz."

"EVLİLİKLERİN EKONOMİYE KATKISI 15-18 MİLYAR TL OLACAKTIR"

“Evliliklerin ekonomiye olan katkısının ise 15 ila 18 milyar TL arasında olacağını öngörüyoruz. Eğer devletin çiftlere verdiği evlilik kredileri artar, daha önce yapılan mobilya ve beyaz eşya sektörüne getirilen ÖTV ve KDV destekleri yeniden getirilirse 2018 yılında yapılan evlilikler 650 bin civarına çıkabilir. Desteklerle birlikte hem evlilikler hem de evliliklerin ekonomiye olan katkısı artar. Günümüzdeki evlilikler yalnızca nikah töreni ve düğün ile sınırlı kalmıyor. İnternet ve sosyal medyanın gelişmesi ile düğünlere yeni konseptler de eklendi. Çiftler sadece kına gecesi ve düğün yapmakla kalmıyor bir de düğün öncesi ve sonrası partiler yapılıyor. Kız isteme, söz, nişan ve kına geceleri ayrı ayrı kutlanıp her biri için farklı kıyafetler, farklı organizasyonlar tasarlanıyor. Eskiden yalnızca nikah anı fotoğraflanıp videoya alınırken şimdi sırasıyla tüm ritüeller ölümsüzleştiriliyor. Tüm bu organizasyonlar, düğün sektörü piyasası için önemli bir gelişme olacak”

"EVLİLİK AREFESİNDEKİ ÇİFTLERİMİZE DEVLETİN DESTEK VERMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

“Evlilik arefesindeki çiftlerimiz düğün yapmak ve yeni bir yuva kurmak için birçok harcama yapıyor. Hayata yeni bir adım atan gençlerimizin evliliklerinin başlangıcında sorun yaşamamaları için devletin destek vermesi çok önemli. Gençlerimizin evlilik çağında yaşadığı sıkıntıların üstesinden gelebilmeleri için daha önce de verilen devlet destekli krediler devam etmelidir. Bu krediler uzun vadeli ve sıfır faizli ya da oldukça düşük faizli olmalıdır. Gençlere verilecek kredi desteği hem onları rahatlatacak hem de sektörü canlandıracaktır. Öte yandan esnaf ve sanatkarımız da özel indirimler, kampanyalar düzenleyerek genç çiftlerin mutluluğuna katkıda bulunmak için hazırlık yapıyor. Daha önce yapılan ÖTV ve KDV indiriminin devam etmesi de düğün sezonunun daha hareketli geçmesine yardımcı olacaktır. Özellikle mobilya, beyaz eşya ve ev aletleri vb. sektörlerde yapılan ÖTV indirimleri bu sezon da devam etmelidir. “

Yukarı

Business HT×