BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Müteahhitlerin kamudan alacakları birikiyor

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı'ndan çarpıcı açıklamalar

Müteahhitlerin kamudan alacakları birikiyor
DÜNYA 29 12 2017, 10:30

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, son iki yılda yapılan 55 milyar liralık kamu ihalelerinin piyasayı canlandırdığını, ancak müteahhit alacaklarının da biriktiğini söyledi.

Müteahhitler alacak birikmemesi için önlem istiyor.

Dünya'ya yaptığı açıklamalarda, 2018 bütçesinin rahat görünmemesinin alacakları tahsil süresinde uzama ihtimali yarattığına dikkat çeken Yenigün, birikmelerin önüne geçmek ve ihalelerin sağlıklı yapılıp projelerin bitirilebilmesi için sağlıklı bir ihale kanununa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yenigün, “İhalelerde ödenek belirlenmeli ve bir ödeme takvimi oluşturulmalı. O zaman insanlar neye teklif vereceklerini bilirler ve doğru insanlar teklif verir. Aksi halde doğru olmayan insanlardan teklif gidiyor. Öyle olunca da işlerin sağlığı ve güvenliği tehlikeye giriyor” diye konuştu.

"İŞLERİN BİRKAÇ FİRMADA TOPLANMASI TEHLİKELİ"

İhalelerin bazı firmalarda toplanmasını da eleştiren, böyle bir ortamda mümkün oldukça daha çok insanın kendi alanında iş almasının doğru olduğunu aktaran Mithat Yenigün, “Bundan başka firmalar da rahatsızlık duyuyor. Ancak ihale kanunu ve uygulama çarpıklığı nedeniyle bir şey yapamıyoruz. Arzu ediyoruz ki dengeli bir dağılım olsun” dedi. Yenigün, liyakata uygun olmayan kendini kanıtlamamış bir firmalarda çok fazla iş birikmesinin işlerin selameti açısından tehlikeli olduğunu savundu.

Müteaahitlerin piyango alan bir kurum olmadığını aktaran Yenigün, “Biz işi alırken, yüzde 2 mi, 3 mü, ne kadar kar yapacağımız bilmek istiyoruz. Ne çok havada karlar ne de çok geride karlar olsun istiyoruz. Sistem düzgün işlesin ve sürdürülebilir olsun” dedi.

"İHALE KANUNU İÇİN 2 YILDIR ÇALIYORUZ"

İki yıldır, Asfalt Müteahhitleri Derneği, Türkiye Müteahhitleri Birliği ve İNTES ve Kamu İhale Kurumu ile birlikte sağlıklı ve uygulanabilir bir ihale kanunu üzerinde çalıştıklarını belirten Yenigün, çalışmada belli bir aşamaya geldiklerini, ancak seçimlerinde Maliye Bakanı’nın değişmesi nedeniyle çalışmanın sonuçlanamadığını söyledi. Yenigün, “Yeni bakan Naci Ağbal’la bu konuda görüşmeyi planlıyoruz. Kamu İhale Kanunu gereği şu anda en düşük teklifi verene iş veriyor. Kamu görevlileri Sayıştay ve müfettiş korkusundan dolayı böyle yapıyor. Ancak bu durumda işi yapacak kişiyi iyi denetlemeliler ki işe zarar gelmesin. Yapabilenler devam etsin. Yapamayanlarda dökülsün” diye konuştu.

 

"KAMUOYU KARIMIZI KISKANIR"

Yenigün, müteahhitlerin yüksek karla çalıştıkları söylemleri hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “İhalelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan fiyat analizinde direk maliyet hesaplanıyor. Üstüne de yüzde 25’lik müteahhitlik kârı + genel gideri konuyor. Çoğu firmamız bu yüzde 25’i dipten sayıyor. Aslında bu oran yüzde 20. Genel gideri çıkardığınızda ise kalan kar yüzde 12’dir. İhalelerin yüzde 12 kar kapsamında kalması lazım. Ancak malzemesi ve makinesi olan biri yüzde 1’e razı olabilir. Yüzde 60 indirimde bir yanlışlık var. O zamanda ya devletin yaptığı fiyatlamada bir yanlışlık ya da dönüp onu düzeltmek gerek. Diğer türlü Kamuoyu yüzde 25 karla çalıştığımızı düşünüp hep karımızı kıskanır ve müteahhitlik özenilir hale gelir.”

Yenigün, “müteahhit enflasyonu” konusunda da şöyle konuştu:

“Birliğimizin 125 üyesi var. Ancak Türkiye’de müteahhitlik kartviziti taşıyan sayı 330 bin. Müteahhit olmak için ticaret odası kaydı yeterli oluyor. Aslında bizim müteahhitlik yapacak kişilere belge vermemiz gerekiyor. Biz STK olarak yetki ve sorumluluk almak istiyoruz. Böylece Kanarya Sevenler Derneği’nden öte bir şey oluruz.”

 

Yukarı

Business HT×